Webrádió Klub
A szegedi fociról csetelünk
ImageA szegedi fociról beszélgettünk élõben a Webrádió cset csatornáján Kõvári Árpáddal, a Focisulit mûködtetõ, Tisza Volán SC elnökével és a szorkolókkal, sportbarátokkal..
A Pick Szeged vezetõivel cseteltünk
Nagyutazók a Webrádión
Cseteljen a kosaras lányokkal!
Janics Natasa is szóbakerült
Márc 15: mindenki mondjon le, és kérjen bocsánatot
Magazin
Jegyzet
A Pokol tornáca
Autók
Példátlan, 27,5 millió dolláros áron cserélt gazdát egy Ferrari Kaliforniában
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Ki fog tanulni?
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bûnt Dubaiban
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyû ma dékánnak lenni
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nõket
Relax
Futballmeccsen
Vidám képek
Webrádió Klub Webrádió Klub
56-ról csetelünk
Munkatársunktól   2006 October 19, Thursday  
Image
Pénteken 11:30-tól dr. Karl Biernacki levéltáros, dr. Lippai Pál ügyvéd, dr. Marjanucz László történész és Újszászi Ilona újságíró csetelnek a 1956-ról a Webrádió Klubban.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

dr. Karol Biernacki
11:55:31: Lehet-e hinni az emberarcú szocializmusban, amikor a  börtönök tele voltak azokkal, akik a háború alatt és utána is harcoltak a szabad és  független hazáért? (Lengyelországban)

Újszászi Ilona
11:57:12: Több irányból indult, mert több csoport elégedetlenségébõl  fakadt a forradalom. E körbe tartozik a pártapparátus is, e vezetõ körökben is  sokan lazították volna a sztálini modellen, amit Rákosiék szolgaian átvettek. A  Petõfi Kör, illetve annak szegedi "testvére", a József Attila Kör a párt ifjúsági  szervezete kezdeményezésére született: szelepet nyitott, fórumot arra, hogy a  baloldali, de másként gondolkodók kimondhassák véleményüket.

Szincsok György
11:57:21: Melyik szegedi eseményt neveznétek a legfontosabbnak  olyan szempontból, hogy fordulópontnak tekinthetõ az események menetében.

dr. Marjanucz László
11:57:43: A Petõfi-kör néven ismert társadalmi parlament bátor tettet  hajtott végre, amikor a rendszer kereteit nem feszegetõ bírálatával elutasította a  szocialzmus diktatórikus sztálini modellejét. A forradalom azért írta fölül ezt a  követelést, bírálatot, mert a sztálini modellt fönntartó szovjet csapatok itt  állomásoztak és már 23-dikán este behívta õket Gerõ. Ez azt bízonyította, hogy Gerõ már saját fegyveres testületében sem bízott meg és a rendszer fönntartását már csak a szovjet csapatoktól remélte.

dr. Lippai Pál
11:58:51: Nem tudom, hogy - ha voltak egyáltalán a forradalomnak  ideológiai vezetõi - hittek-e az emberarcú szocializmusban. A tüntetéseken nagyon  gyorsan megfogalmazódtak a követelések, elsõsorban " a ruszkik haza" , " ...  Rákosinak kötelet" stb. Ezen túlmenõen voltak gazdasági követelések is, de nem  ezek domináltak hanem a politikai igények.

Újszászi Ilona
11:59:25: A forradalomnak nincs elõre megírt forgatókönyve. A szegedi egyetemisták se gondolták, hogy az orosz nyelv fakultatívvá tételének  követelésébõl néhány órán belül a szovjet csapatok kivonulását követelõ tüntetõk  élére állnak. De épp ez 1956 lényege: az alulról megfogalmazott óhajok felszínre  hozása, követelése, megvalósítása.

Szincsok György
12:00:17: Játsszunk el a gondolattal (bár a történelemben is  felesleges kérdés a mi lett volna, ha...) hogyha a forradalom még legalább egy  hónapot megél, milyen események, (fordulatok) következhettek volna be?

dr. Marjanucz László
12:00:28: Az október 16-dika után a MEFESZ tagjai szétröppentek az  ország különbözõ egyetemire, hogy tájékoztassanak, hogy erjesszék a forradalmi  megmozdulást. A másik az okt. 26-tól kezdõdõ önkormányzati átalakulástól  látom, mikor választott testület kezébe került a helyi hatalom.
dr. Karol Biernacki
12:02:08: Ha addig vége lett volna a Szuezi válságnak, talán nagyobb  figyelmet fordítottak volna Magyarország iránt a világ hatalmai.

dr. Marjanucz László
12:03:27: Ha több idõ marad a forradalom.k onszolidálódására, akkor  valószinû, hogy a Rákosival szemben egységes ellenállást tanúsító társadalom a  törekvéseiben differenciálódni kezdett volna. Az alapvetõ szabadságértékek  megõrzésének konszenzusa mellett a különbözõ érdekcsoportok elképzelései  jobban artikulálódtak volna.

Szincsok György
12:03:36: Kareltõr kérdem elsõsorban: Ha a Szuezi válság nincs, vagy  elmúlik, gyõzhetett volna a magyar forradalom?

dr. Lippai Pál
12:03:53: Martonyi János barátommal szinte minden tüntetésen jelen  voltunk, és világosan emlékszem amikor a tömeg a Tisza Lajos (Sztalin majd  Lenin) körúton hömpölygött az Anna-forrástól a Dugonics tér felé, és megpróbált  bejutni a Klauzál térre, de minden keresztutca bejáratát lezárták a kék parolinos  ávósok, kézigránátokkal övükben és középen egy-egy géppuskával. Ezért a 
Dugonics téren befordulva az Oskola utcán, majd a Hungária mellett vonultunk az  Arany János és Takaréktár utcán.

dr. Karol Biernacki
12:05:07: Nem, de talán nem lett volna annyi áldozat, talán nem ment  el volna külföldre 200 ezer magyar.

Újszászi Ilona
12:05:23: Szeged szerepe kiemelkedõ 1956-ban. Itt alakult meg az e  forradalom elsõ szervezete. Itt fogalmazták meg, foglalták pontokba a  követeléseket. A forradalom elsõ vezetõi (Kiss Tamás, Tóth Imre, Lejtényi András  és a MEFESZ más vezetõi) tettek azért, hogy az itt megszületõ "szabadság  pillangója" eljusson az ország távolabbi pontjaira is. Az országos forrongás  közepette pedig itt egy olyan néptanácsot hoztak létre, amely képes volt  konszolidálni a helyzetet.

dr. Marjanucz László
12:05:59: Nem. Semmiféleképp nem gyõzõtt volna, mert világpolitikai status quoban a világhatalmak nem voltak érdekeltek.89-ben azért fejezõdhetett be 56, mert a Szovjetunió eddigre gazdasági-pénzügyileg kifulladt. Míg katonai óriás volt, de technikailag, gazdaságilag elmaradott.

Szincsok György
12:06:17: Ezek szerint mindenképpen elbukott volna a forradalom,  nincs az a körülmény, amely megmentette volna?

Újszászi Ilona
12:06:46: Ha nem verik le a forradalmat a szovjet csapatok, akkor képes  lett volna Magyarország megmutatni: létezik egy "harmadik út", az "ember arcú  szocializmus".

dr. Marjanucz László
12:06:57: Ott ország. Igy a viszonyok kényszerítõ hatására a Szovjetúnió feladta Kelet-Európai állásait.56-ban ilyen kényszerek nem léteztek.

dr. Lippai Pál
12:07:18: Itt dördült el az elsõ lövés, mi a fal mellett állva láttuk a  torkolattüzet, és mi is lefeküdtünk az aszfaltra a többiekhez hasonlóan. Két nappal  késõbb részt vettünk Schwartz Lajos temetésén egy óriási tömegben. Mindenki  elõtt nyilvánvaló volt, hogy az emberek szabadságvágya spontán forradalomba  torkollott.

dr. Karol Biernacki
12:08:07: Ha nem bukik meg, azt csinálták volna a magyar októberrel,  amit Jaruzelski Solidarnosccal 1981. decemberében.

Szincsok György
12:08:29: Beszéljünk egy kicsit azokról, akik a forradalom miatt  hagyták el az országot. Szegedrõl mennyien távoztak, és hová mentek? néhány ismertebb nevet is megemlítenétek?

Újszászi Ilona
12:08:49: Rövid ideig élhetett a szabadság 1956-os pillangója. A külsõ  erõk elpusztították.

dr. Lippai Pál
12:09:36: '56-ban a katonák és rendõrök legnagyobb része is átállt,  véleményem szerint valószínûtlen, hogy meglehetett volna csinálni a lengyel  rendkívüli állapotot.

dr. Marjanucz László
12:10:20: Az emberarcú szocialzmust Nyugaton  szociáldemokráciának hívják, mely a törvényesség talaján állva gyakorolja a tartalmat, a humanitás és a szabadság megõrzése érdekében. Én ezt tartom  emberarcú szocializmusnak és a platformján kialakult szociális piacgazgadságot (Svédország, Németország Ausztria). Az itteni szocializmus, kommunizmus volt, amely az  embert termelõgépnek tekintette és számûzte az ént. Nem nagyon hiszek a  harnmadik útban.

dr. Karol Biernacki
12:10:44: Szovjet segítséggel mindenképpen igen. Meglehetett volna  csinálni. Azért nem mindenki átállt a forradalom oldalára.

dr. Lippai Pál
12:11:32: Biztos, hogy az országot elhagyó 200 ezerben az értelmiség  legtehetségebb és legtöbbre hivatott fiatal része távozott, amit igazolt késöbbi  pályafutásuk a világ minden részén.

dr. Karol Biernacki
12:12:30: Egy szocializmus létezik, annak nincs emberi vagy más  arca. Nincs szocialista erkölcs, egy erkölcs van.

dr. Marjanucz László
12:13:04: Nem tudom, mennyien távoztak Szegedrõl. A MEFESZ  ismertebb vezetõi távozni kényszerültek   Lejtényi András Kanadába. Sokan  Jugoszlávián keresztül hagyták el az országot, mint. Vetõ Miklós, aki Nyugaton  híres egyetemi karriert futott be. Az emigránsok nem egyszerûen a lábukkal szavaztak, hanem a bosszúálló hatalom elõl mentették életüket.

dr. Lippai Pál
12:13:32: Azért nem mindenki állt át a forradalom oldalára. Mondhatom,  hogy amíg a szovjet tankok elõ nem kerültek egy ilyent sem láttunk. Persze,  minden rendszernek vannak haszonélvezõi, akik aztán ebbõl még ideológiát is  csinálnak.

Újszászi Ilona
12:14:39: A három elsõ, szegedi diákvezetõ közül például Lejtényi  Andrásról most, ötven év múltán derült ki, hogy Kanadában él. Az országból  állítólag 20 ezer magyar menekült el.

dr. Lippai Pál
12:15:18: Nem 200 ezer az a 20 ezer ?

 

Szincsok György
12:16:53: Ha összehasonlítjuk a 80-as évek végével az 56-os  eseményeket, milyen hasonlóságokat látunk? Esetleg szembetûnõ különbségeket  is említhetnénk?

dr. Karol Biernacki
12:17:23: Egy kérdés: mit tudunk a lengyelek (társadalom)  reagálásáról a magyar forradalom kapcsán?




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Szines



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player