WebKozmo
Kecse-Nagy Helga: a játék a legnagyobb élmény
ImageHálás vagyok a szüleimnek, mert mindenben segítettek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból. Nemcsak anyagi értelemben. Lelkileg és erkölcsileg is mindig velem voltak, támogattak - engem és a húgomat is. Szeretnék én is ilyen őszintén jó és megbízható, szilárd támasza lenni a gyerekeimnek.
Pelle Anita: egyszerre vagyok boldog és fáradt
Árvai Mara: Harmóniára vágyom
Janik Gabriella:Tudni kell kompromisszumokat kötni
Zolnay Kriszta: Megfogalmazhatatlan a szeretet...
Kaczvinszky Emilia: a nők nem mernek nők lenni
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
A férfi földrajza
Eltemette elefántja
WebKozmo WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Munkatársunktól   2006 August 04, Friday  
Image
"Mindenki maga döntse el, mit szeretne, mit tud összeegyeztetni a családi, munkahelyi feladataival, de egyikőjük elé se gördítsünk akadályokat, gátakat. Ismerve bizonyos kutatásokat, a mai nők karrierépítése előtt azért van még néhány akadály..." -mondja a SZTE GTK dékánja.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

-Hogyan telt gyermekkorod?
- Szakmunkás családban nőttem fel. Apukám villanyszerelő, anyukám varrónő volt. Ők ugyan iparosok, de paraszti családból származtak. Az általuk képviselt paraszti értékek határozták meg a gyermekkoromat. Azt gondolom, gyönyörű gyermekkorom volt egy baranyai faluban. Az iskoláimat, a tanáraimat szerettem. Nagyon harmonikus családban nőttem föl, ahol egy olyan stabil értékrendet közvetítettek, amit én a mai napig nem adtam, nem adok föl.

- Ez az értékrend mennyire vihető át a mai világba?
- Nehezen. Nagyon sok konfliktust okoz, hogy fenn tudjam tartani és sokszor lelkiváltságom is van emiatt. De megértem már annyi évet, hogy most már nem szívesen változtatnék, sőt nem is akarok változtatni ezen az értékrenden. E szerint a munkát becsülni kell, tisztességnek kell lenni, hazudni, csalni nem szabad - ez nagyon belémívódott.

- Milyen női szerepköröket vitt édesanyád?
- Hagyományos családanya szerepkört. Ő volt a gazdálkodó, a háztartás fenntartója. Ő irányította az egész családot. Ez a mai napig így van 81 éves ma, de ő irányítja az unokáit, a dédunokáit, mindenkit. Egy rendkívül határozott magabiztos egyéniség.

- Örököltél tőle hasonló géneket? Készséget?
- Azt hiszem, az Apukám génjeit örököltem, aki nem épp vezetésre született. De Anyukámtól is örököltem tulajdonságokat. Például azt, hogy ha vállalsz valamit, azt ha törik, ha szakad, véghez kell vinned. De az irányítóképességet nem örököltem. Lehet, hogy csak a kora miatt, de azt hiszem, ő sokkal bölcsebb, mint én. Soha nem hajlott olyan szélsőségekre, mint én.

- Testvéreid?
- Egy nővérem van. Óvónő, két gyermekkel. Ő is otthon él. Amikor hazamegyek, mindig úgy érzem, az a fix pont az életemben. Ki is néztem egy kisházat a patak partján, ha nyugdíjas leszek, odamegyek.

- Ilyen sorsot képzeltél magadnak? Értelmiségi nőnek készültél?
- Értelmiségi pályakört választottam magamnak a középiskolában, csak nem ezt a pályát akartam. Annyira humán beállítottságú voltam, hogy művelődésiház-igazgató akartam lenni. Csak hát matek-fizika tagozatra jártam, így aztán a közgázra adtam be a jelentkezési lapomat, Pécsre. A 70-es évek végén diplomáztam, és a marketing szakterületét választottam, mert nagyon izgalmasnak látszott. Sőt, férjet is marketingest választottam. Ketten együtt a székesfehérvári induló Skálához szerződtünk és másfél évig ott is dolgoztunk. Ez az idő elég volt arra, belássam, nem akarom a marketingesek „sikeres" sorsát élni, nekem az nem jó. Gondolkodni kezdtem, hogyan tovább?

- S hogyan döntöttél?
- '79-ben eljöttem meglátogatni két volt évfolyamtársamat, akik itt tanítottak a tanárképzőn. S hogy-hogy nem, épp volt egy szabad állás, így hát ideszegődtem. A tanítás izgalmas, új kihívás volt számomra és soha nem állt tőlem távol a tanítás gondolata.

-Otthagytad Székesfehérvárt? A férjed?
- Igen, ez a nem tudatos életpálya változtatás tudatos válással járt együtt. Nem működött a távházasság.
Szegeden 23 éven át a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanítottam. Először marketinget, politikai gazdaságtant, de közben végeztem kutatásokat, dolgoztam Ferge Zsuzsáékkal, politizáltam, képeztem magam. A főiskolán végül a Közművelődési Tanszékre kerültem, s ott szociológiát, marketinget oktattam. Közben már itt, a Karon óraadó voltam.

Kattintson a folytatásért!Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player