ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bemutatta a BMW az elsĂ” elektromos meghajtĂĄsĂș modelljĂ©t
Jegyzet Jegyzet
Ruszt JĂłzsef bĂ­bora
Pavlovits MiklĂłs   2005 August 11, Thursday  

Nem is tudom pontosan hĂĄny Ă©ves volt a közelmĂșltban elhunyt Ruszt JĂłzsef szĂ­nhĂĄzrendezĂ”. MegtudakolhatnĂĄm, de a konkrĂ©t lexikon oldalak lapozgatĂĄsĂĄval nem tennĂ©nk bölcsebbĂ© az emlĂ©kezĂ©s bizonytalan sejtĂ©seit. A lĂ©nyeg szĂ©toszlik az idĂ”ben e szĂ­nhĂĄzhoz, szĂ­njĂĄtszĂĄshoz, szĂ­npadhoz reflexeiben, sejtjeiben kötĂ”dĂ”, mĂĄs kontextusban szinte nem is Ă©rtelmezhetĂ” szemĂ©lyisĂ©grĂ”l.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

ÉletmĂ»vĂ©rĂ”l vĂĄrhatĂłan majd sorra jelennek meg az emlĂ©kezĂ©sek, elemzĂ©sek - többnyire olyanokĂ©, akik csak közvetve talĂĄlkoztak Ă©letmĂ»vĂ©vel. RendezĂ©seinek többsĂ©gĂ©t nem Ă”rzi mozgĂłkĂ©p felvĂ©tel.
Róla beszélve óhatatlanul felbukkan Szeged neve.
Ám az a helysĂ©g, amely nevĂ©vel vĂ©gleg összekötĂ”dik, a vĂĄros, ahol mĂ©ltĂł ceremĂłniĂĄk között, mĂ©ltĂłkĂ©ppen temettĂ©k, Zalaegerszeg. Az, ahovĂĄ innen menekĂŒlt. Ahol a valĂłban abszolĂșt semmibĂ”l teremtett mĂĄig Ă©rvĂ©nyes szĂ­nhĂĄzat. Olyat, amilyen azĂłta sincs mifelĂ©nk, PorlĂłdon, - bĂĄrmennyire is bĂŒszkĂ©lkedjen direktorunk. AkibĂ”l a fĂ”iskola tojĂĄshĂ©jait lehĂĄntva KecskemĂ©ten Ă©ppen Ă” teremtett egyetlen villanĂĄs alatt ĂĄtĂŒtĂ” erejĂ» Hamletet.
A boszorkĂĄnyseprĂ»n lovaglĂł Ă©s himnuszos vesszĂ”vel jeleskedĂ” SzĂ©khelyi JĂłzsef, Ă©ppen Ășgy Ruszt termetvĂ©ny, mint napjaink szĂ­nhĂĄzi elitjĂ©nek szĂĄmos szentje, vagy bolondja szerte a szakmĂĄban.
Hogy a nevezett viszi e tovåbb a mester eredeti tanítåsait? Håt... errÔl megoszlanak a szakértÔi vélemények.
Szegedi Ă©vek, ĂșjraindulĂĄsok Ă©s kötelezĂ” kudarcok többször is szerepelnek Ruszt JĂłzsef Ă©letmĂ»vĂ©ben. BarĂĄtai mindig csodĂĄltĂĄk: mi volt az, amely az elsĂ” megalĂĄztatĂĄsok utĂĄn Ășjra visszahozta ide, a Tiszapartra? Ahol valljuk be, nem talĂĄlt otthonra. A Ruszt-i szĂ­nhĂĄznak Szegeden nem teremtĂ”dött nĂ©zĂ”közönsĂ©ge. Avagy a mindig is viszolyogtatĂł helybĂ©li kultĂșr-hatalom Ă©s silĂĄnysĂĄgkoncentrĂĄciĂł alkalmasint mindig bĂ­rt annyi munĂ­ciĂłval, hogy ellehetetlenĂ­tse?
Ez is egy lehetséges vålasz a kérdésre.
SzomorĂș tĂ©ny, de se neki, se korszerĂ» szĂ­nhĂĄzĂĄnak többszöri nekifutĂĄsra sem lett maradĂĄsa Szegeden. Mint ahogy Imre ZoltĂĄn is kĂ©tszer prĂłbĂĄlt szerencsĂ©t.
A mondhatni, a Pål Istvån színpadån nevelkedett szegedi közönség a hetvenes évek hazai színhåzi forradalmainak éveiben Kaposvårra, Szolnokra és Kecskemétre jårt korszerû produkciókat nézni. A, modern színhåz/színjåtszås hívÔi, akår csak ma, akkor sem nem szåmlåltattak elegendÔ tömeget az operett/opera våros operett hatalmassågainak és kedvelÔinek ellenében.
A hetvenes Ă©vek vidĂ©ki szĂ­nhĂĄzteremtĂ”k nagy triĂĄsza, ZsĂĄmbĂ©ki GĂĄbor, SzĂ©kely GĂĄbor Ă©s Ruszt JĂłzsef tĂĄrsulatai azĂ©rt vĂĄltoztattĂĄk zarĂĄndokhellyĂ© „vidĂ©ki" vĂĄrosaik szĂ­nhĂĄzĂĄt, mert esztĂ©tikĂĄjukban, gondolkodĂĄsukban bizony erĂ”teljesen mĂĄsrĂłl beszĂ©ltek, egyĂŒtteseiket mĂĄs alapokon szerveztĂ©k, mint ez elvĂĄrt volt.
KĂŒlönös tekintettel a fĂ”vĂĄrosi szĂ­nhĂĄzakra.
Megkockåztatható: ezek a színhåzak a létezÔ legszabadabb gondolatisågot és mûvész erÔt sugåroztåk azokban az években a Magyarorszågon.
A szĂ­nhĂĄz azĂłta sem volt annyira izgalmas Ă©s korszerĂ», mint ezekben az Ă©vekben MagyarorszĂĄgon. KaposvĂĄr - KecskemĂ©t - Szolnok addig jelentĂ©ktelen tĂĄrsulatai EurĂłpa szĂ­njĂĄtszĂĄsĂĄnak Ă©lvonalĂĄba kerĂŒlt.
A szegedi nagyszínhåzi produkciókat viszont nem igazån jegyzik mai magyar színjåtszås rangos eseményei között. Pedig a kisebbségi közönség, amely a Ruszt-i színhåzért rajongott, most is itt él a vårosban. Nyaranta meg is talålja a hivatkozott esztétikai eszményeket.
A kĂ­sĂ©rleti szellem, az elkötelezett mondanivalĂł, a közös beavatĂĄsi szertartĂĄs, az ensemble jĂĄtĂ©kszervezĂ”dĂ©s, a kĂŒldetĂ©ssel bĂ­rĂł „szegĂ©ny szĂ­nhĂĄzak" valĂłsĂĄglĂĄtĂĄsa csupĂĄn a MASZK EgyesĂŒlet Ă©s Balogh JĂłzsef ĂĄltal szervezett Szabad SzĂ­nhĂĄzak NyĂĄri FesztivĂĄlja produkciĂłi között tĂ»nik föl a szegedi rĂ©gi zsinagĂłgĂĄban - a hivatalosok enyhe lenĂ©zĂ” mosolya kĂ­sĂ©retĂ©ben.
Ezek a itteni eszmény-idolok a Ruszt féle színjåtszås szótåråból valók. Annak ellenére, hogy a mai generåció mår aligha töltekezhet a több mint negyedszåzaddal ezelÔtti, angol, orosz, lengyel, olasz színhåz legjobb rendezÔivel egy idÔben kibontakozott magyar  forradalom levegÔjébÔl.
NanĂĄ, hogy legfiatalabbak Ășjra ezekhez a szĂ­nhĂĄztörtĂ©neti alapigazsĂĄgokhoz nyĂșlnak vissza.
A Ruszt-i tĂ©zisek megvalĂłsulĂĄsainak  emlĂ©kezetes produkciĂłi nem Szegeden jöttek lĂ©tre. A DionĂ»zoszi szertartĂĄs kegyetlen rĂ­tusa Euripides: BacchĂĄnsnĂ”k, a hatalmi jĂĄtĂ©kok termĂ©szetrajza NĂ©meth LĂĄszlĂł: VII Gergely a törtĂ©nelem emberi tablĂłinak megjelenĂ­tĂ©se Solohov-Ruszt: Csendes Don, utolsĂł rendezĂ©sekĂ©nt Az ember tragĂ©diĂĄja, az ensemble tĂĄrsulati produkciĂł klasszicizmusa Racine: Berenice, vagy SĂŒtĂ” AnmdrĂĄs Suzai menyegzĂ”je ...
Aztån meg a Shakespeare kirålydråmåk, vígjåtékok, tragédiåk iskola-elÔadåsai a végzet emberi törvényeirÔl minden mennyiségben, - az Erzsébet kori színhåz barbår példåzataként.
BeszĂ©lĂŒnk, beszĂ©lgetĂŒnk Ruszt rĂ©gi barĂĄtai arrĂłl, amit immĂĄr csak mi tudunk: rĂ©gi prĂłbĂĄkrĂłl, darabelemzĂ©sekrĂ”l, elĂ”adĂĄsokon felszikrĂĄzĂł feszĂŒltsĂ©gekrĂ”l. A kirĂĄlyi / hatalmi bĂ­bor kelmĂ©k kettĂ”s jelentĂ©sĂ©rĂ”l, a szĂ”nyegek, fĂŒggönyök jelzĂ©srendszerĂ©rĂ”l, a mindig ĂĄtĂŒtĂ” erejĂ», pontos ihletĂ©sĂ» zenĂ©krĂ”l, szĂ­npadi helyzetek, szituĂĄciĂłk Ă©s darabelemzĂ©sek pontossĂĄgĂĄrĂłl.
A rendezÔi instrukciókhoz csatolt lélektani mélységû magyaråzatokról: miért jön létre egy kézfogås, egy tÔrdöfés, egy ölelés, vagy taszítås.
Kecskeméten, Budapesten, Zalaegerszegen - és Szegeden. 
A szĂ­npadi szertartĂĄs kollektĂ­v sugĂĄrzĂĄsa este, a szĂ­nhĂĄzi klub „mĂ©lylĂ©lektana" Ă©jszaka, a prĂłbĂĄk közössĂ©gei dĂ©lelĂ”ttönkĂ©nt...  A Ruszt-i tĂĄrsulatok tagjai ennek az Ă©letmĂłdnak voltak foglyai. Kevesen tudtĂĄk kivonni magukat hatĂĄsuk alĂłl - olykor mĂ©g olyan nagy kvalitĂĄsĂș „sztĂĄrokat" is ideĂ©rtve, mint GĂĄbor MiklĂłs vagy Vass Éva.
 Ruszt mester klasszikus nagy elÔadåsainak emlékei gyorsan halvånyulnak.
De håt ez a színhåz lényege. Ott és akkor zokogåsi kényszer a nézÔtéren és a díszletek között, - késÔbb a felszabadult lélegzetvétel.
Aztån meg a fakult våszonlenyomatok az évek fércelÔdésében.
És a semmi.  

 


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player