Külföld
Szlovák elnökválasztás - Megkezdte hivatalos kampányát az első magyar államfőjelölt
Tizenöt nappal a szlovákiai államfőválasztás március 15-re kitűzött első fordulója előtt, pénteken megkezdődött a jelöltek rendelkezésére álló hivatalos kampányidőszak, Bárdos Gyula, a szlovák választások történetének első magyar államfőjelöltje...
Pozsony az ötödik leggazdagabb régió az EU-ban
Eladja a Slovak Telekom fennmaradó részét a szlovák kormány
Elutasította a szlovák parlament a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt
Felmérés: független jelölt győzhet a szlovák elnökválasztáson, a második fordulóban
Nem fogadta el az állampolgársági törvény újabb módosítását a szlovák parlament
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Március 2021
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Külföld Külföld
A pozsonyi kormányhoz fordultak állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok
MTI   2014 February 27, Thursday  

(MTI) - A szlovák állampolgársági törvény miatt kialakult "alkotmányellenes jogi helyzet" mielőbbi megszüntetését kérték szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok a kormánytól és a parlamenttől.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A szlovák állampolgársági törvény miatt kialakult "alkotmányellenes jogi helyzet" mielőbbi megszüntetését kérték szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok a kormánytól és a parlamenttől.

    Az erre vonatkozó dokumentumot öt - magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló és ezért szlovák állampolgárságától megfosztott - felvidéki magyar, valamint az ügyüket képviselő Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán szerda délután nyújtotta át a pozsonyi kormányhivatal külkapcsolatokért felelős részlege vezetőjének.
    A memorandumot azon a napon adták át, amikor a kassai székhelyű alkotmánybíróságnak döntést kellett volna hoznia harminc parlamenti képviselő beadványáról, amelyben még 2011 őszén kérték az állampolgársági törvény alkotmányosságának megvizsgálását. A taláros testület idén január 30-án meghatározatlan időre elnapolta a döntést.
    A nyolc pontban megfogalmazott memorandumban az aláírók rámutatnak: a 2010 júniusában hatályba lépett és máig érvényes törvény alapján akaratuk ellenére több százan vesztették el szlovák állampolgárságukat, s a törvény végrehajtása során a szlovák hatóságok több alkalommal is "durván megsértették" az emberi és az európai uniós jogokat. Ennek alapján a helyzet mielőbbi rendezését, a magyar jogfosztottak hatósági zaklatásának azonnali megszüntetését és az érintettek kártérítését kérik a szlovák kormánytól.
    "Az ok, amiért most Robert Fico kormányfőhöz fordultunk, az az, hogy nemzetközi nyomásra egy olyan törvénymódosítást kezdeményeztek, amely a többségnek visszaadná a tőlük elvett állampolgárságot, de ebből kimaradnának az őshonos magyarok, s ez mindenképpen diszkriminatív" - mondta Lomnici Zoltán a memorandum átadása során. Az EMT elnöke ezzel arra utalt, hogy a szlovák kormány már elkészítette az állampolgársági törvény módosítását, s bár annak tartalmi részét még nem hozták nyilvánosságra, a belügyminiszter utalásaiból kitűnik, az érdemben nem változtat majd a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén. Ennek oka, hogy az új törvény a szlovák állampolgárság visszaszerzését, illetve megtartását ahhoz köti, hogy a másik ország állampolgárságát felvevő személy állandó lakhellyel rendelkezzen abban az országban, amelynek állampolgárságát a szlovák mellé felveszi.
    Gubík László, a memorandum egyik aláírója az MTI-nek elmondta: "nem várnak csodát", de ezen a módon is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az állampolgársági törvényt úgy módosítsa a kormány, hogy visszaálljon a 2010 előtti jogállapot. Hozzátette: fennáll annak az esélye, hogy a törvényt még az alkotmánybíróság döntése előtt módosítják, ám nem ebben az értelemben, akkor viszont új alkotmánybírósági beadványra lesz szükség, s az ügyben a döntéshozatal ismét évekig húzódhat.
    A hatályos törvényt, amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva fogadta el a szlovák törvényhozás. A törvény alapján idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar is.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player