Külföld
Szlovák elnökválasztás - Megkezdte hivatalos kampányát az első magyar államfőjelölt
Tizenöt nappal a szlovákiai államfőválasztás március 15-re kitűzött első fordulója előtt, pénteken megkezdődött a jelöltek rendelkezésére álló hivatalos kampányidőszak, Bárdos Gyula, a szlovák választások történetének első magyar államfőjelöltje...
Pozsony az ötödik leggazdagabb régió az EU-ban
A pozsonyi kormányhoz fordultak állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok
Eladja a Slovak Telekom fennmaradó részét a szlovák kormány
Elutasította a szlovák parlament a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt
Felmérés: független jelölt győzhet a szlovák elnökválasztáson, a második fordulóban
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületéből adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Külföld Külföld
Nem fogadta el az állampolgársági törvény újabb módosítását a szlovák parlament
MTI   2014 February 11, Tuesday  

(MTI) - Nem szavazta meg a pozsonyi parlament kedden a szlovák állampolgársági törvény módosítására beterjesztett legújabb javaslatot.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Nem szavazta meg a pozsonyi parlament kedden a szlovák állampolgársági törvény módosítására beterjesztett legújabb javaslatot.

    A módosítást a szlovák liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjának egyik képviselője, Peter Osusky kezdeményezte. Ennek alapján úgy változott volna a jelenleg hatályos törvény, hogy csak az veszíti el szlovák állampolgárságát, aki azt külön kérvényezi.
    A javaslatot a 150 fős pozsonyi törvényhozásban 52 képviselő támogatta, két nem szavazat ellenében. A kormányon lévő baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szinte összes képviselője azonban tartózkodott, megakadályozva ezzel a módosítás elfogadását.
    A jogszabály visszaállította volna az állampolgársági törvény 2010-es módosítása előtti jogállapotot, vagyis annak alapján a szlovák állampolgársági kötelékből senkit sem lehetett volna elbocsátani akarata ellenére, csupán saját kérvénye alapján. A módosítás tehát teljes mértékben orvosolta volna a jelenleg hatályos, Robert Fico előző kormánya idején elfogadott állampolgársági törvény sokat bírált azon részét, amely kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét.
    Peter Osusky mostani beterjesztése már a második olyan módosítási kísérlet volt, amelyet nem hagytak jóvá. Ezt megelőzően, tavaly májusban ellenzéki képviselők egy csoportja próbálkozott azzal, hogy megváltoztassa a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére válaszul elfogadott szlovák törvényt. Az a javaslat, nem hozott volna érdemi változást a felvidéki magyarok számára, mivel csak azok számára tette volna lehetővé, hogy megtartsák vagy visszakapják szlovák állampolgárságukat, akik akkor vették fel egy másik ország állampolgárságát, amikor külföldön tartózkodtak, s közben nem rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákiában.
    A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlésük szerint a módosítás már elkészült, s várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. A belügyi tárca vezetőjének korábbi megjegyzései mindazonáltal arra engednek következtetni, hogy érdemben az sem változtatna a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén.
    A jogszabályt, ellenzéki képviselők 2011 szeptemberi beadványa alapján, a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja. A taláros testület azonban csak idén januárban tárgyalta a beadványt, s a döntéshozatalt meghatározatlan időre elnapolta. Az alkotmánybírák vélhetően el akarták kerülni, hogy a március 15-én sorra kerülő államfőválasztás kampányában hozzanak meg egy ilyen fajsúlyú döntést.
    A szlovák állampolgársági törvény alapján, annak 2010 júliusi hatályba lépésétől idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar volt.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player