Külföld
Szlovák elnökválasztás - Megkezdte hivatalos kampányát az első magyar államfőjelölt
Tizenöt nappal a szlovákiai államfőválasztás március 15-re kitűzött első fordulója előtt, pénteken megkezdődött a jelöltek rendelkezésére álló hivatalos kampányidőszak, Bárdos Gyula, a szlovák választások történetének első magyar államfőjelöltje...
Pozsony az ötödik leggazdagabb régió az EU-ban
A pozsonyi kormányhoz fordultak állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok
Eladja a Slovak Telekom fennmaradó részét a szlovák kormány
Elutasította a szlovák parlament a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt
Nem fogadta el az állampolgársági törvény újabb módosítását a szlovák parlament
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Március 2021
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Külföld Külföld
Felmérés: független jelölt győzhet a szlovák elnökválasztáson, a második fordulóban
MTI   2014 February 12, Wednesday  

(MTI) - A márciusi szlovák elnökválasztás első körében Robert Fico kormányfő szerezné a legtöbb voksot, a második fordulót viszont már a független jelöltként induló Andrej Kiska nyerné - derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A márciusi szlovák elnökválasztás első körében Robert Fico kormányfő szerezné a legtöbb voksot, a második fordulót viszont már a független jelöltként induló Andrej Kiska nyerné - derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelynek eredményét kedden tette közzé a TASR közszolgálati hírügynökség.

    Ez az első olyan közvélemény-kutatás, amelynek eredménye nem Robert Fico győzelmét valószínűsíti a szlovák államfőválasztás második körében.
    A reprezentatív mintán, január végén és február első napjaiban készült felmérés szerint a választás első, március 15-i fordulójában Robert Fico végezne az élen, a voksok 38 százalékát szerezve meg. A második legjobb eredményt a független jelöltként induló tehetős vállalkozó, Andrej Kiska érné el, a szavazatok 17,3 százalékával, és így a kormányfővel együtt ő jutna a választás második fordulójába.
    A felmérés szerint a második fordulóban a szavazati arány már a független jelölt javára billenne, a második körben Andrej Kiska a voksok 53,7 százalékát gyűjtené be, míg Robert Ficora a választóknak csak 46,3 százaléka szavazna.
    Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, az a 2004-es elnökválasztáshoz hasonló szituációt jelentene. A tíz évvel ezelőtti választáson ugyanis az első körben legtöbb voksot szerző Vladimír Meciar a második körben alulmaradt, az oda meglepetésre bekerült Ivan Gasparoviccsal, akit elemzői vélemények szerint sokkal inkább a Meciar ellen leadott protesztszavazatok juttattak az államfői székbe, mint saját támogatóinak voksai.
    A mostani felmérés szerint a választás első körében Robert Ficóra leadott szavazatok arányát egy másik jelölt sem közelítené meg. Az első körben Kiska után, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listáján a parlamentbe jutott, ám a pártból később kilépett és most függetlenként induló Radoslav Procházka szerezné a harmadik legtöbb voksot, a szavazatok 10,8 százalékát. A felmérés szerint a sorban negyedikként Milan Knazko színművész (9,5 százalék), majd a KDH által indított Pavol Hrusovsky (9,3 százalék), Bárdos Gyula (5,6 százalék) a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltje, valamint a miniszterelnöki és igazságügy-miniszteri tapasztalatokkal is rendelkező Ján Carnogursky (3,7 százalék) végezne. A többi jelölt a felmérés szerint nem szerezné meg a voksok 3 százalékát sem.
    A közvélemény-kutatásban résztvevők csaknem 19 százaléka azt mondta: nem megy el szavazni, 16,7 százalékuk pedig még nem döntötte el, kire voksoljon.
    Szlovákiában ötévente választanak államfőt, erre az ország 1993-as önállósodása óta eddig négy alkalommal került sor, az utóbbi három esetben a választópolgárok közvetlen szavazása által. A második hivatali idejét töltő, távozó államfő, Ivan Gasparovic mandátuma júniusban jár le.
    Az új államfő első körben való megválasztásához a leadott voksok több mint felének megszerzésére van szükség. Ha ez nem sikerül, második fordulóra kerül sor, amelybe a két legjobb eredményt elérő jelölt jut be. Az eddigi felmérések mind azt valószínűsítik, hogy az elnökválasztás kétfordulós lesz.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player