Az élelmiszer-biztonság javítását célzó kutatások a Dél-Alföldön
MTI
2013 December 10, Tuesday
Az élelmiszer-biztonság javítását szolgáló kutatásokat végzett együttmûködésben a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Hód-Mezõgazda Zrt., a Mezõhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont.
|
(MTI) - Az élelmiszer-biztonság javítását szolgáló kutatásokat végzett együttmûködésben a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Hód-Mezõgazda Zrt., a Mezõhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont. A projektet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 780 millió forinttal támogatta. Az eredményekrõl kedden konferencián számoltak be a kutatásban résztvevõ szervezetek Szegeden. Mesterházy Ákos akadémikus a projektrõl az MTI-nek elmondta: a kutatás egyik szegmense azt célozta meg, hogy a gabonafajták: a búza és a kukorica ellenállóbbak legyen a gombák ellen. A másik, pedig, hogy legyen olyan növényvédelmi technológia, amellyel hatékonyan meg tudják védeni ezeket a növényeket a betegségek ellen.
Az akadémikus ismertette: a kutatás eredményeként olyan hibrideket és fajtákat tudnak majd a termelõknek ajánlani, amelyek a gombákkal szemben lényegesen ellenállóbbak az eddigi fajtáknál. Emellett kidolgoztak egy olyan növényvédelmi technológiát, amellyel a gombaölõk lényegesen jobban, pontosabban bevizsgálhatók. A vizsgálat igazolta, hogy az új szántóföldi technológiával a toxincsökkenés a búzában eléri a 60-70 százalékot a korábbi 10-20 százalékkal szemben.
Ezek a kísérletek most 100-200 hektáros területeken igazolódtak vissza. Így a korábbi kutatások most jutnak el odáig, hogy akár 1 millió hektár búzánál is lehet alkalmazni, tehát nemzetgazdasági szempontból nagy jelentõségû lehet - vélte a szakember. A kutatások másik iránya a tökéletesebb védekezési eljárások kifejlesztése volt. Ez a búzánál ez sikeres volt, a kukoricánál azonban még várni kell az áttörésre. A kutatás tavaly õsszel kezdõdött és jövõ tavasszal ér véget.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!