Gasztronómia
Technológiai világújdonságok az idei Konyhakiállításon
(MTI) - A Las Vegas és Köln után Budapest ad otthont a számos technikai újdonságot felvonultató Konyhakiállításnak, amelyet február 28. és március 2. között a Papp László Budapest Sportarénában rendeznek meg.
A Kéknyelû lesz a középpontban a badacsonyi borok kóstolóján
Sikerrel zárult az elsõ miskolci kocsonyafarsang
Két héten belül másodszor is kocsonyaünnepet tartanak Miskolcon
Szik Mátyás lett Magyarország idei sommelier bajnoka
Több mint száz étterem várja a vendégeket a VI. Országos Étterem Héten
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erõk visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének idõpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Gasztronómia Gasztronómia
Nemzetközi töltöttkáposzta-fõzõ versenyt rendeznek Röszkén
MTI   2013 July 31, Wednesday  

(MTI) - Nemzetközi töltöttkáposzta-fõzõ versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedõre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Nemzetközi töltöttkáposzta-fõzõ versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedõre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.

    A legtöbb versenyzõ helybéli vagy a környékbeli településekrõl érkezik a határ menti községbe, de a bográcsok mellé állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról is - közölte Borbásné Márki Márta polgármester az MTI-vel.
    A versenyen legfeljebb háromfõs csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a fõzéshez szükséges alapanyagról, fûszerrõl és kellékrõl, az egészségügyi elõírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezõk biztosítják.
    Az amatõr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát a zsûrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsûri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegû fûszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a „legröszkeibb" és az idei év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is. A polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta nem feltétlenül a nyáridõ hagyományos étele, azoknak is lehetõséget biztosítanak, akik a kánikulában egy könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak.
    Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzõk kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fûszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával fõzött változatnak volt.
    A szervezõ szerint az ízletes szárma titka a jó minõségû alapanyagokban, a megfelelõ módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minõségû õrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fûszerpaprika egyik legfontosabb termõhelye.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Hírközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player