Nemzetközi töltöttkáposzta-fõzõ versenyt rendeznek Röszkén
MTI
2013 July 31, Wednesday
(MTI) - Nemzetközi töltöttkáposzta-fõzõ versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedõre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.
|
(MTI) - Nemzetközi töltöttkáposzta-fõzõ versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedõre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.
A legtöbb versenyzõ helybéli vagy a környékbeli településekrõl érkezik a határ menti községbe, de a bográcsok mellé állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról is - közölte Borbásné Márki Márta polgármester az MTI-vel. A versenyen legfeljebb háromfõs csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a fõzéshez szükséges alapanyagról, fûszerrõl és kellékrõl, az egészségügyi elõírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezõk biztosítják. Az amatõr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát a zsûrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsûri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegû fûszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a „legröszkeibb" és az idei év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is. A polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta nem feltétlenül a nyáridõ hagyományos étele, azoknak is lehetõséget biztosítanak, akik a kánikulában egy könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzõk kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fûszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával fõzött változatnak volt. A szervezõ szerint az ízletes szárma titka a jó minõségû alapanyagokban, a megfelelõ módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minõségû õrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fûszerpaprika egyik legfontosabb termõhelye.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!