Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
Vidám képek
A férfi földrajza
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
Básthy Gábor   2010 June 22, Tuesday  

70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
  Hozzászólások 6 Nyomtat E-mail PDF


Foch marsall titkai

Franciaország katonai helyzete olyan súlyossá vált, hogy Paul Reynaud miniszterelnök háborús kabinetje menesztette Maurice Gamelin főparancsnokot és utolsó reménységként reaktiválták az első világháború két legendás hősét. Szíriából visszahívták és főparancsnokká nevezték ki a 73 éves Maxime Weygand marsallt, hazarendelték a madridi nagykövetet, a 84 éves Henri Philippe Pétain marsallt is, akiből miniszterelnök-helyettes lett.
Weygand május 17.-én érkezett meg, a repülőtéren aktatáskáját megtapogatva mosolyogva így szólt: „itt vannak Foch marsall titkai", de a táska üres volt.  A hosszú repülőutat kipihenő egynapos alvás után leállította a Gamelin által indított oldalirányú támadást, amely elvágta volna az előrenyomuló német páncélosékek utánpótlási vonalait. Két nappal később azonban belátta, hogy a terv jó és parancsot adott a támadás folytatására, azonban az elvesztegetett idő alatt a német gyalogság felzárkózott a páncélosok mögé és megakadályozta a francia áttörést. Franciaország elveszett.A franciákat a britek sem segítették: a kért, korszerű Supermarine Spitfire gépekkel felszerelt 20 vadászrepülő század helyett csak négyet küldtek. Sir Hugh Dowding repülő vezérezredes, a brit Királyi Légierő Vadászrepülő Parancsnoksága, a RAF Fighter Command főparancsnoka, a repüléstörténet egyik legnagyobb stratégája, Churchill követelése ellenére már Nagy-Britannia védelmére tartalékolta Európa később leghatékonyabbnak bizonyult, a Luftwaffét majd először legyőzni képes honi légvédelmi repülőerejét.

A franciák Weygand vezetésével körkörös védelmi állásokat kezdtek kiépíteni, amelyek elvben sikeresen vehették volna fel a harcot a német páncélosok támadásával szemben, azonban a helyzet annyira reménytelenné vált, hogy a német előrenyomulást már nem lehetett megállítani.Weygand később arról panaszkodott, hogy ha két héttel korábban hívják vissza, akkor meg tudja állítani a támadást. Tekintve aktatáskáját, ez nehezen hihető. Néhány további, eleve kudarcra ítélt kísérlet után beállt azok Pétain marsall vezette táborába, akik fegyverszünetet támogatták és vállalták az együttműködést a nácikkal.

A brit expedíciós hadtest parancsnoka, Lord John Gort tábornagy, felismerve a vereséget, az ellentámadás helyett az egyetlen elérhető és a németek által még el nem foglalt nagy kikötő, Dunkerque felé vonult vissza.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

szerk 2010 June 23, Wednesday, 09:40:11

a nyári vakáció.... Nagyon boldog

Pinot noir 2010 June 22, Tuesday, 22:42:20

Mi lesz a következő?

szerző 2010 June 22, Tuesday, 22:00:27

A szokásos 2-3 hét. Meg az elmúlt 30 évben olvasottak.

Pinot noir 2010 June 22, Tuesday, 21:54:37

Van benne munka, meddig írtad?

szerző 2010 June 22, Tuesday, 20:27:21

Tudod, van egy mondás: "legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység".

érdeklődő 2010 June 21, Monday, 09:14:11

Gratulálok az íráshoz, pontos és hiteles. Nekem kifejezetten tetszenek a beszúrt anekdoták. Különösen a Foch marsall titkait felfedő. Körülbelül azon a szinten állt a francia katonai doktrína és hadseregszervezés. Ebből is látható, hogy a győztes sohasem üldögélhet az egykori babérjain, mert az nagyon megbosszulja magát. Így történt meg ez a franciákkal ez a II.VH-ban.

Hozzászólások száma: 6 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player