Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
A férfi földrajza
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Trianon
Basthy Gábor   2010 June 04, Friday  

Kilencven éve, e napon kényszerítették hazánkra a trianoni békediktátumot. Jelen sorok írójának anyai nagyapja Aradon született, apai nagyapja a Felvidéken, édesapja Bánátban. Hogyan tudna érzelmek nélkül írni a családot szétszakító tragédiáról?
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF
Békék Párizsban

Az első világháborús győzelem után az 1919-20-ban létrehozott párizsi környéki békerendszerrel antant saját érdekei mentén osztotta újra a világot ezzel megalkotói elvetették egy új háború magvait. Az új világrend nem bizonyult tartósnak és megalapozottnak, hiszen kevesebb, mint 20 év alatt összeomlott.
A háború pokla és az azt követő békeszerződések nemzetek és nemzedékek további sorsára voltak döntő hatással. Európa kivérzett nemzeteinek csalódott és elkeseredett, nyomorgó tömegei között pedig kezdtek teret nyerni a populista, demagóg ordas eszmék, a bolsevizmus és a fasizmus. A világ elkerülhetetlenül sodródott az elkövetkező válságos évtizedek során egy még nagyobb katasztrófa, a második világháború felé.

A szerződéseket elvben a „négy nagy"-nak aposztrofált politikus: Georges Clemenceau francia, David Lloyd George brit, Vittorio Orlando olasz miniszterelnökök és Woodrow Wilson amerikai elnök hagyta jóvá, valójában azonban leginkább Clemenceau akarata érvényesült. A legyőzötteknek, bár képviselőiket meghívták, nem volt befolyásuk a tárgyalások menetére.Az egykori Központi Hatalmak közül elsőként Németországgal írták alá a békeszerződést 1919. június 28.-án a versailles-i kastély tükörtermében. Ez 1920. június 28-án lépett életbe, miután ratifikálta Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Japán. Ferdinand Foch marsall ekkor jegyezte meg a békeszerződés aláírását követően: "Ez nem béke, hanem egy 20 éves fegyverszünet." Alig pár hónapot tévedett.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

Kraxima 2010 June 04, Friday, 10:20:38

Azt hiszem, hogy nem annyira a nagy Trianon palotában történtetek tették Trianont azzá, amit jelent, (az csak a kiindulópontot jelentette) hanem azok az események, amelyek utána és jóval utána a kisebbségben rekedt magyarokkal történt új "hazájuk"-ban.

Hozzászólások száma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player