Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
Futballmeccsen
A bor elemzése
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF
Előző cikkünk itt olvasható.

Berlin bekerítése

Amíg Zsukov és az 1. belorusz front a Visztula hadseregcsoport védelmét keletről és északkeletről támadva küzdött a német főváros elfoglalásáért, az 1. ukrán front Konyev vezetésével a német Közép hadseregcsoport védelmét áttörve haladt előre. (A frontok, hadseregcsoportok, hadseregek hadrendi számozását, alárendeltségi beosztását és a parancsnokok nevét részletesen előző cikkünkben foglaltuk össze.) Támadása, saját sávjában, amelynek északi határát maga Sztálin módosította, szomszédjánál gyorsabb ütemben (30-50 km/nap) fejlődött. Miután Zsukovék támadása a seelowi magaslatok térségében elakadt, a főhadiszállás és a legfelsőbb főparancsnok megparancsolta Konyevnek, hogy fordítsa északnak mindkét harckocsi hadseregét.

Konyev saját parancsában a két harckocsi hadsereg parancsnokát Ribalko és Leljusenko tábornokot így utasította: "A fő irányban a harckocsi ököllel bátran és határozottan törjön előre! A városokat és nagyobb településeket kerülje meg, és ne bocsátkozzon frontális ütközetbe. Követelem, hogy pontosan értse, a harckocsi hadseregek sikere a hadműveletben a bátor manőverezéstől és a lendületességtől függ."

Megértve a főparancsnok elvárását, április 18-19-én mindkét harckocsi hadsereg feltartóztathatatlanul nyomult előre Berlin irányába. A front összfegyvernemi hadseregei pedig már a német védelem Cottbus - sprembergi csoportosításának felszámolásához készülődtek.


A hadművelet térképe (1945.ápr.16.-máj.8)

Április 20-án az 1. belorusz front 3. csapásmérő hadserege 79. lövész hadtestének mélységi tüzérsége a világháború történetében elsőként mért tűzcsapást Berlinre. E napon ünnepelte Hitler 56. születésnapját. Nem különösebben szívderítő ajándékot kapott. (A krónikák szerint Hitler e naptól kezdve mély depresszióba esett, és magába fordult viselkedését csak dühkitörései tarkították.) Itt jegyezzük meg, hogy a szovjet tüzérség által a városra kilőtt lövedékek súlya összesen nagyobb volt, mint az angolszász szövetségesek bombázórepülői által Berlinre ledobott bombák tonnáinak száma.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player