Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
A bor elemzése
Filmleírások
Intim vallomások
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

Május 1.-én korareggel a 150. lövészhadosztály ostromzászlaját kitűzték a Reichstag épületére, (erről az aktusról nem készült fénykép; a világsajtót a későbben újfent megrendezett zászlókitűzésről készült fotó járta be, akár csak Ivo Jima győzelmi zászlaja esetében) ám a véres küzdelem még elsején egésznap folytatódott, és csak 2.-ára virradóra, éjjel kettőkor kapitulált a Reichstag maradék helyőrsége.


A zászló kitűzése a Reichstagra

Május 1.-én már csak az állatkert és a kormánynegyed maradt német kézen. Itt volt a székhelye a birodalmi kancelláriának, amelynek udvarán volt Adolf Hitler főhadiszállásának bunkere. Éjfélkor, előzetes megbeszélés alapján a 8. gárdahadsereg harcálláspontjára Csujkov vezérezredes hadseregparancsnokhoz megérkezett  a német szárazföldi haderő vezérkari főnöke Krebs gyalogsági tábornok. Ő értesítette hivatalosan Csujkovot és személyében a Vörös Hadsereg főparancsnokságát Hitler és felesége április 30.-i öngyilkosságáról, illetve arról, hogy Németország újonnan létrejött kormánya békekötést javasol számukra.


Hitler a Führerbunker előtt

Az értesülést azonnal továbbították G. K. Zsukov marsallnak az 1. belorusz front főparancsnokának, aki maga telefonált Moszkvába. Sztálin nyomatékosan megismételte a szövetséges államok döntését, hogy Németország feltétel nélküli kapitulációjáról lehet csak megállapodni. 18 órakor a Dönitz admirális vezette német kormány elutasította a kapituláció követelését, így a szovjet csapatok rákényszerültek, hogy újult erővel folytassák a város ostromát.

Május 2.-ára virradó éjjel 01 órakor az 1. belorusz front rádióállomása egy orosz nyelvű német üzenetet vett: „Kérjük a tűz beszüntetését. Parlamentereket küldünk ki a Potsdami hídra." A megjelölt helyre megérkezett a fehérzászlós német tiszt, és a berlini védelem főparancsnokának Weidling tüzérségi tábornoknak az üzenetét adta át a szovjeteknek, amely üzenet arról szólt, hogy a berlini helyőrség csapatai készek az ellenállás beszüntetésére.


Elesett német katona a Brandenburgi kapu előtt

Reggel 6 órakor Weidling tüzérségi tábornok három másik tábornok kíséretében átlépve a frontvonalon fogságba adta magát. Egy óra elteltével a 8. gárdahadsereg parancsnoki harcálláspontján Weidling aláírta a városvédőknek szóló megadási parancsát, amelyet a szovjetek sokszorosítottak és hangosbemondók valamint a rádió útján eljuttattak a védők  Berlin központjában harcoló egységeihez. A parancs hatására a német ellenállás fokozatosan megszűnt az egész városban.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player