Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
A férfi földrajza
A hőskor hősei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

A csata Berlinben

A Helmuth Weidling tüzérségi tábornoknak alárendelt csapatatok védték a berlini városközpontot. A védők létszáma mintegy 45.000 fő volt, amely állomány a különbözőképpen meggyengült szárazföldi hadsereg csapataiból (Wermacht), valamint a Waffen-SS hadosztályaiból állt.


Hitlerjugend 1945 Berlin

E csapatokat kiegészítették a maradék rendőri erőkkel, valamint a Hitlerjugendbe kötelezően besorozott fiatalokkal, továbbá a Népfelkelők, vagyis az idősebb tartalékosok (Volkssturm) alakulataival. Sokan a 40.000 fős népfelkelői létszámból fiatalként már az I. Világháború német hadseregében is szolgáltak. Hitler a központi kormányzati kerületek, vagyis a birodalmi kancellária és a Führerbunker védelmének megszervezésével Wilhelm Mohnke SS-Brigadeführer-t (dandártábornokot, az amerikai rendfokozati beosztás szerint: vezérőrnagyot) bízta meg, akinek 2000-2500 katona állt rendelkezésére a harcokhoz.


A Volkssturm katonái a háború végén

Weidling a védelmet nyolc szektorban (amelyeket „A"-„H"-ig nevezett el; a „Z" szektor pedig a kormánynegyed lett) szervezte meg. Mindegyik körzet védelmét egy-egy ezredes vagy tábornoki rendfokozatú parancsnoknak rendelte alá, akiknek azonban harci tapasztalatai alig voltak.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player