Karriertan√°cs
Az egyéni vállalkozás
Az egy√©ni v√°llalkoz√°s: a devizajogszab√°lyok szerint belf√∂ldinek min√Ķs√ľl√Ķ term√©szetes szem√©ly √ľzletszer√Ľ - saj√°t nev√©ben √©s kock√°zat√°ra, rendszeresen, haszonszerz√©s c√©lj√°b√≥l folytatott - gazdas√°gi tev√©kenys√©g.
Képzések
Beilleszkedés
Szakmai gyakorlatszerzés
√Ėn√©letrajz √©s kis√©r√Ķ lev√©l
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
Szavazzon a legjobb di√°kv√°llalkoz√°sra!
√Āll√°sszerz√©s
V√°llalati kult√ļr√°k √©s munkav√°llal√°s
EUkarrier
EURODESK
Programajánló
MÔŅĹrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hÔŅĹnapban
√Āll√°s √©s karrier
√Āll√°sszerz√©s
√Āll√°skeres√©si strat√©gi√°k
Karriertan√°cs
A t√°rsas v√°llalkoz√°s
EUkarrier
P√°lyakezd√Ķknek 2.
P√°lyakezd√Ķk munkatapasztalat szerz√©si t√°mogat√°sa

Karriertan√°cs Karriertan√°cs
A t√°rsas v√°llalkoz√°s
Munkat√°rsunkt√≥l   2006 March 10, Friday  

Amennyiben √ļgy √©rzed, hogy csapatban jobb eredm√©nyeket tudn√°l el√©rni, √©s a v√°llalkoz√°st sikeress√© t√©tel√©hez, partnerekre van sz√ľks√©ged, t√°rsas v√°llalkoz√°st √©rdemes alap√≠tanod. Nagyon fontos, hogy leend√Ķ koll√©g√°idat j√≥l v√°logasd meg, mert amilyen sok el√Ķnnyel j√°r, olyan sok neh√©zs√©get is okozhat a csapattagok k√ľl√∂nb√∂z√Ķ gondolkod√°sm√≥dja, mentalit√°sa, munkam√≥dszere, teherb√≠r√°sa. A t√°rsas v√°llalkoz√°s form√°ja lehet gazdas√°gi t√°rsas√°g, vagy gazdas√°gi t√°rsas√°gnak nem min√Ķs√ľl√Ķ t√°rsas v√°llalkoz√°s. Ha munkat√°rsaiddal a t√°rsas v√°llalkoz√°s mellett d√∂ntesz, akkor az al√°bbi alternat√≠v√°k k√∂z√ľl is v√°laszthatsz:
  HozzŠszůlŠsok 1 Nyomtat E-mail PDF
Gazdas√°gi t√°rsas√°gok:

• Bet√©ti T√°rsas√°g

• K√∂zkereseti t√°rsas√°g

• Korl√°tolt felel√Ķss√©g√Ľ t√°rsas√°g

• K√∂z√∂s v√°llalat

• K√∂zhaszn√ļ t√°rsas√°g

• R√©szv√©nyt√°rsas√°g

• Egyes√ľl√©s

Gazdas√°gi t√°rsas√°got csak a t√∂rv√©nyben meghat√°rozott √©s szab√°lyozott form√°ban alap√≠thatsz √©s m√Ľk√∂dtethetsz. A gazdas√°gi t√°rsas√°g saj√°t c√©gneve alatt jogk√©pes, jogokat szerezhet √©s k√∂telezetts√©geket v√°llalhat, √≠gy tulajdont szerezhet, szerz√Ķd√©st k√∂thet, pert ind√≠that √©s egyben perelhet√Ķ is. Az el√Ķz√Ķ pontokban felsorolt v√°llalkoz√°sok az el√Ķt√°rsas√°gk√©nt (a c√©gbejegyz√©si k√©relem beny√ļjt√°s√°t√≥l a c√©gbejegyz√©sig terjed√Ķ id√Ķszakban √ļn. el√Ķt√°rsas√°gk√©nt folytathat√≥ gazdas√°gi tev√©kenys√©g) t√∂rt√©n√Ķ m√Ľk√∂d√©s id√Ķszak√°ban is t√°rsas v√°llalkoz√°snak min√Ķs√ľlnek. Gazdas√°gi t√°rsas√°gnak nem min√Ķs√ľl√Ķ t√°rsas v√°llalkoz√°sok:

• a szabadalmi √ľgyviv√Ķi t√°rsas√°g

• a g√©pj√°rm√Ľvezet√Ķ-k√©pz√Ķ munkak√∂z√∂ss√©g

• az oktat√≥i munkak√∂z√∂ss√©g

• √ľgyv√©di iroda

A gazdas√°gi t√°rsas√°gok k√ľl√∂nb√∂z√Ķ form√°i lehet√Ķs√©get adnak arra, hogy a neked legink√°bb megfelel√Ķt, tervezett v√°llalkoz√°sod kereteihez legjobban alkalmazkod√≥t v√°laszd. A tov√°bbiakban a gazdas√°gi t√°rsas√°gok n√©h√°ny, az indul√≥ v√°llalkoz√°sokn√°l prefer√°lt form√°j√°t mutatjuk be.

Egy kis segítség a kiinduláshoz:

http://www.vallalkozas.lap.hu

√Āltal√°nos inform√°ci√≥k a gazdas√°gi t√°rsas√°gokr√≥l:

http://www.origo.hu/uzletinegyed/cegek/index.html

BET√ČTI T√ĀRSAS√ĀG

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2948.htm

A bet√©ti t√°rsas√°g olyan jogi szem√©lyis√©ggel nem rendelkez√Ķ gazdas√°gi t√°rsas√°g, ahol a t√°rsas√°g tagjai √ľzletszer√Ľ gazdas√°gi tev√©kenys√©g folytat√°s√°ra v√°llalnak k√∂telezetts√©get. Ekkor a beltag felel√Ķss√©ge a t√°rsas√°g vagyona √°ltal nem fedezett k√∂telezetts√©gek√©rt korl√°tlan (a beltag teljes vagyon√°val felel, teh√°t a mag√°nvagyon√°val is!), m√≠g legal√°bb egy m√°sik tag (k√ľltag) csak a t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©sben v√°llalt vagyoni bet√©tje szolg√°ltat√°s√°ra k√∂teles, a t√°rsas√°g k√∂telezetts√©gei√©rt azonban nem felel. (A bt-nek t√∂bb bel- √©s k√ľltagja is lehet.) A bet√©ti t√°rsas√°g alap√≠t√°s√°hoz √©s m√Ľk√∂d√©s√©hez minimum k√©t tag sz√ľks√©ges. Fontos figyelembe venni a gazdas√°gi t√°rsas√°gokr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny azon szab√°ly√°t http://www.ado.info.hu/Gtsztv.htm#a , amely kimondja, hogy amennyiben a bet√©ti t√°rsas√°g k√ľltagj√°nak neve a t√°rsas√°g c√©gnev√©ben szerepel, a k√ľltag felel√Ķss√©ge a beltag√©val azonos m√≥don alakul. A bt. legf√Ķbb szerve a tagok gy√Ľl√©se, amelyen mind a beltag mind a k√ľltag r√©szt vesz, azonban az √ľzletvezet√©sre √©s a k√©pviseletre a k√ľltag nem jogosult. A gazdas√°gi t√°rsas√°gokr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny a bet√©ti t√°rsas√°g alap√≠t√°sa sor√°n nem √≠r el√Ķ k√∂telez√Ķ minimum vagyoni hozz√°j√°rul√°st a tagok r√©sz√©re. A bt. alap√≠t√°s√°hoz t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©st kell √≠rni (jog√°sz √≠rja, az alap√≠t√°sn√°l ez tov√°bbi k√∂lts√©get jelent), amiben c√©gform√°kt√≥l f√ľggetlen adatok http://www.microsec.hu/info/page/arov.html √©s c√©gform√°khoz tartoz√≥ adatok http://www.microsec.hu/info/page/erov.html#cf06 sz√ľks√©gesek, majd ezt a tagoknak el kell fogadniuk. A t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©s m√≥dos√≠t√°sa http://www.cegnet.hu/cv/0104/jogi/33_37.htm

K√ĖZKERESETI T√ĀRSAS√ĀG

A k√∂zkereseti t√°rsas√°g tagjai arra v√°llalnak k√∂telezetts√©get, hogy korl√°tlan √©s egyetemleges felel√Ķss√©gv√°llal√°suk mellett k√∂z√∂s gazdas√°gi tev√©kenys√©get folytatnak, √©s az ehhez sz√ľks√©ges vagyoni hozz√°j√°rul√°st a t√°rsas√°g rendelkez√©s√©re bocs√°tj√°k. A t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©sben meg kell hat√°rozni azt is, hogy a tagok milyen form√°ban j√°rulnak hozz√° a vagyonhoz, √©s ha a t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©s ett√Ķl elt√©r√Ķen nem rendelkezik, a vagyoni hozz√°j√°rul√°st a tagoknak a t√°rsas√°g alap√≠t√°sakor kell rendelkez√©sre bocs√°taniuk. A tagok korl√°tlan √©s egyetemleges felel√Ķss√©gv√°llal√°sa azt jelenti, hogy a t√°rsas√°g k√∂telezetts√©gei√©rt a tagok nemcsak a bevitt vagyonnal felelnek, hanem ha az nem bizonyul elegend√Ķ fedezetnek, akkor a kkt. tagjai a t√°rsas√°g k√∂telezetts√©gei√©rt mag√°nvagyonukkal is felel√Ķss√©ggel tartoznak. Ez√©rt van az, hogy a t√°rsas√°g t√∂bb tagj√°nak hozz√°j√°rul√°sa n√©lk√ľl a kkt. egyik tagja sem lehet tagja a t√°rsas√°g tev√©kenys√©g√©hez hasonl√≥ tev√©kenys√©get folytat√≥ m√°s gazdas√°gi t√°rsas√°gnak. Jellemz√Ķ a kkt-re, hogy a term√©szetes szem√©ly tagok √°ltal√°ban szem√©lyes k√∂zrem√Ľk√∂d√©ssel vesznek r√©szt a t√°rsas√°g munk√°j√°ban √©s √°ltal√°ban nincs elk√ľl√∂n√ľlt bels√Ķ szervezet sem. A k√∂zkereseti t√°rsas√°g elnevez√©st (vagy a "kkt" r√∂vid√≠t√©st) a t√°rsas√°g c√©gsz√∂veg√©ben fel kell t√ľntetni.

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2945.htm

KORL√ĀTOLT FELEL√ēSS√ČG√õ T√ĀRSAS√ĀG (KFT)

A korl√°tolt felel√Ķss√©g√Ľ t√°rsas√°g olyan gazdas√°gi t√°rsas√°g, amely el√Ķre meghat√°rozott √∂sszeg√Ľ t√∂rzsbet√©tekb√Ķl √°ll√≥ t√∂rzst√Ķk√©vel (A t√∂rzst√Ķke a tagok t√∂rzsbet√©teinek √∂sszess√©g√©b√Ķl √°ll. A t√∂rzsbet√©t a tagok vagyoni hozz√°j√°rul√°sa alkotja, ami p√©nzbeli bet√©tb√Ķl, illetve nem p√©nzbeli bet√©tb√Ķl (nem p√©nzbeli hozz√°j√°rul√°s b√°rmilyen vagyoni √©rt√©kkel rendelkez√Ķ forgalomk√©pes dolog, szellemi alkot√°s, valamint vagyoni √©rt√©k√Ľ jog lehet) √°llhat. A tag k√∂telezetts√©ge a t√°rsas√°ggal szemben csak t√∂rzsbet√©t√©nek szolg√°ltat√°s√°ra √©s a t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©sben esetleg meg√°llap√≠tott egy√©b vagyoni hozz√°j√°rul√°s szolg√°ltat√°s√°ra terjed ki. A t√°rsas√°g k√∂telezetts√©gei√©rt - e t√∂rv√©nyben meghat√°rozott kiv√©tellel - a tag nem felel. A t√∂rzst√Ķke √∂sszege nem lehet kevesebb 3.000.000,-Ft-n√°l. A p√©nzbet√©tek √∂sszege alap√≠t√°skor nem lehet kevesebb a t√∂rzst√Ķke 30%-n√°l √©s 1.000.000,-Ft-n√°l. A tagok t√∂rzsbet√©tei k√ľl√∂nb√∂z√Ķ √∂sszeg√Ľek is lehetnek, de az egyes t√∂rzsbet√©tek √∂sszege nem lehet kevesebb 100.000,-Ft-n√°l. A t√∂rzsbet√©tnek forintban kifejezettnek √©s 10.000-rel marad√©k n√©lk√ľl oszthat√≥nak kell lennie. A t√°rsas√°g bejegyz√©s√©t k√∂vet√Ķen a tagok jogait √©s a t√°rsas√°g vagyon√°b√≥l az √Ķket megillet√Ķ h√°nyadot az √ľzletr√©sz testes√≠ti meg. Azonos m√©rt√©k√Ľ √ľzletr√©szhez azonos tags√°gi jogok f√Ľz√Ķdnek. A korl√°tolt felel√Ķss√©g√Ľ t√°rsas√°g elnevez√©st, vagy annak kft. r√∂vid√≠t√©s√©t a t√°rsas√°g c√©gnev√©ben fel kell t√ľntetni. Tilos a tagokat nyilv√°nos felh√≠v√°s √ļtj√°n gy√Ľjteni!

http://www.hidasi.hu/menu_3.htm

http://www.cegnet.hu/cv/9804/jogi/60_61.htm

http://www.ujgazdasag.hu/lap.php?lap=start#3

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2951.htm

K√ĖZ√ĖS V√ĀLLALAT

A k√∂z√∂s v√°llalatot a tagok gazd√°lkod√°si c√©l el√©r√©se √©rdek√©ben alap√≠tj√°k. A k√∂z√∂s v√°llalat olyan gazdas√°gi t√°rsas√°g, amely k√∂telezetts√©gei√©rt els√Ķsorban vagyon√°val felel. Ha ez a vagyon kevesebbnek min√Ķs√ľl mint a tartoz√°sok √∂sszess√©ge, akkor a tagok a v√°llalat tartoz√°sai√©rt egy√ľttesen vagyoni hozz√°j√°rul√°suk ar√°ny√°ban kezesk√©nt felelnek. A v√°llalat ir√°ny√≠t√≥ szerve az igazgat√≥tan√°cs. Az igazgat√≥tan√°csba mindegyik tag egy k√©pvisel√Ķt k√ľld. Ha a v√°llalat tagjainak sz√°ma indokolja, akkor a t√°rsas√°gi szerz√Ķd√©s igazgat√≥s√°g l√©trehoz√°s√°r√≥l rendelkezhet. Az igazgat√≥s√°g tagjait az igazgat√≥tan√°cs hat√°rozott id√Ķtartamra v√°lasztja tagjai sor√°b√≥l √©s b√°rmikor visszah√≠vhatja azokat. A k√∂z√∂s v√°llalat elnevez√©st, vagy annak kv. r√∂vid√≠t√©s√©t a v√°llalat c√©gnev√©ben fel kell t√ľntetni.

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2950.htm

R√ČSZV√ČNYT√ĀRSAS√ĀG

A r√©szv√©nyt√°rsas√°g olyan gazdas√°gi t√°rsas√°g, amely el√Ķre meghat√°rozott sz√°m√ļ √©s n√©v√©rt√©k√Ľ r√©szv√©nyekb√Ķl √°ll√≥ alapt√Ķk√©vel (Az √∂sszes r√©szv√©ny n√©v√©rt√©k√©nek √∂sszege a r√©szv√©nyt√°rsas√°g alapt√Ķk√©je = jegyzett t√Ķke) alakul, amelyn√©l a tag (r√©szv√©nyes) k√∂telezetts√©ge a r√©szv√©nyt√°rsas√°ggal szemben r√©szv√©ny n√©v√©rt√©k√©nek vagy kibocs√°t√°si n√©v√©rt√©k√©nek szolg√°ltat√°s√°ra terjed ki. A r√©szv√©nyt√°rsas√°g k√∂telezetts√©gei√©rt - e t√∂rv√©nyben meghat√°rozott kiv√©tellel - a r√©szv√©nyes nem felel. A r√©szv√©nyt√°rsas√°g alapt√Ķk√©je nem lehet kevesebb 20.000.000,-Ft-n√°l. A p√©nzbeli hozz√°j√°rul√°s √∂sszege alap√≠t√°skor nem lehet kevesebb az alapt√Ķke 30%-√°n√°l √©s 10.000.000,-Ft-n√°l. A r√©szv√©nyt√°rsas√°g elnevez√©st vagy annak rt. r√∂vid√≠t√©s√©t a t√°rsas√°g c√©gnev√©ben fel kell t√ľntetni.

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2954.htm

K√ĖZHASZN√ö T√ĀRSAS√ĀG

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_37/jog_3708.htm

EGYES√úL√ČS

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2949.htm

HONLAP AJ√ĀNLAT:

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_36/jog_3692.htm

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_00/jog_0000.htm

FORR√ĀS:

http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9923/diakoldal/piacgazd/piacgazd.htm

http://www.ekormanyzat.hu/ugyleirasok?kateg=ugyleirasok:2000000000

http://www.apeh.hu/inf2001/e019_2.htm

http://fn.hu/cikk.cmt?cikk_id=3208

http://www.eletpalya.hu/html/ki_vallalkozas.htm

http://www.ujgazdasag.hu/lap.php?lap=start

http://www.origo.hu/uzletinegyed/vallalkozas/index.html

www.jogiforum.hu/kozerdeku/kozjegyzok.php

http://www.tring.hu/jogasz/magyar/index_m.htm

http://www.apeh.hu/inf2001/e019_2.htm

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_36/jog_3692.htm

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_00/jog_0000.htm

http://www.origo.hu/uzletinegyed/cegek/index.html

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2948.htm

http://www.ado.info.hu/Gtsztv.htm#a

http://www.microsec.hu/info/page/arov.html

http://www.microsec.hu/info/page/erov.html#cf06

http://www.cegnet.hu/cv/0104/jogi/33_37.htm

http://www.vallalkozas.lap.hu

http://www.olh.hu/BOKIK/egyeni/tajekoztat.html

http://www.euromenedzser.hu/vallabc/INDEX.HTM

http://www.origo.hu/uzletinegyed/vallalkozas/20000620111900fech.html


 

Forr√°s:

  • Debreceni Egyetem - Pont Szolg√°ltat√≥ k√∂zpont
  • Szegedi Tudom√°nyegyetem - Hallgat√≥i √Āll√°sk√∂zvet√≠t√Ķ √©s Karrier Iroda
  • Budapesti K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi √©s √Āllamigazgat√°si Egyetem - Karrier Iroda
√°ltal kiadott KARRIER CD 2003


HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok Kedves OlvasÔŅĹ! Jelentkezzen be ÔŅĹs akkor hozzÔŅĹszÔŅĹlhat a tÔŅĹmÔŅĹhoz!

nagyimre 2009 November 10, Tuesday, 17:24:30

Ha c√©get akartok alap√≠tani akkor aj√°nlom azt amit √©n is haszn√°ltam, gyors , olcs√≥ , azonnal megcsin√°lt√°k, rugalmasak voltak, sz√≥val legal√°bb itt nem volt a szok√°sos b√ľrokratizmus + adtak egy sz√°ml√°z√≥programot is ingyen. Ha b√°rmire k√≠v√°ncsiak vagytok m√©g, sok inf√≥t tal√°ltok err√Ķl a http://www.ceget.hu weboldalon.

HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok szÔŅĹma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, orszÔŅĹgos ÔŅĹs sport hÔŅĹrek a nap 24 ÔŅĹrÔŅĹjÔŅĹban!:H√≠rek arrow Karrier arrow A t√°rsas v√°llalkoz√°sContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player