Karriertan√°cs
A t√°rsas v√°llalkoz√°s
Amennyiben √ļgy √©rzed, hogy csapatban jobb eredm√©nyeket tudn√°l el√©rni, √©s a v√°llalkoz√°st sikeress√© t√©tel√©hez, partnerekre van sz√ľks√©ged, t√°rsas v√°llalkoz√°st √©rdemes alap√≠tanod.
Az egyéni vállalkozás
Képzések
Beilleszkedés
√Ėn√©letrajz √©s kis√©r√Ķ lev√©l
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
Diákok, mint árnyék
√Āll√°sszerz√©s
V√°llalati kult√ļr√°k √©s munkav√°llal√°s
EUkarrier
EURODESK
Programajánló
MÔŅĹrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hÔŅĹnapban
√Āll√°s √©s karrier
√Āll√°sszerz√©s
√Āll√°skeres√©si strat√©gi√°k
Karriertan√°cs
√Ėn√©letrajz √©s kis√©r√Ķ lev√©l
EUkarrier
P√°lyakezd√Ķknek 2.
P√°lyakezd√Ķk munkatapasztalat szerz√©si t√°mogat√°sa

Karriertan√°cs Karriertan√°cs
Szakmai gyakorlatszerzés
Munkat√°rsunkt√≥l   2006 March 08, Wednesday  

Szakmai gyakorlatszerz√©s lehet√Ķs√©gei
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
Minden munkakeres√Ķ sz√°m√°ra azonnal szembet√Ľnik, hogy a munk√°ltat√≥k fiatal, ugyanakkor t√∂bb √©ves szakmai gyakorlattal rendelkez√Ķ munkav√°llal√≥t szeretn√©nek felvenni. Els√Ķre ezek egym√°st kiz√°r√≥ felt√©teleknek t√Ľnnek, de nyugalom! Megtal√°lhat√≥ erre is az ellenszer. Fontos tudni, hogy a c√©gek alapvet√Ķen k√©pess√©geket-k√©szs√©geket keresnek √©s nem felt√©tlen a diploma t√≠pusa/sz√°rmaz√°si helye d√∂nt, hiszen a p√°lyakezd√Ķ √ļgyis az els√Ķ munkahelyen tanulja meg a sz√ľks√©ges ismereteket. Ha egy ember szem√©lyes k√©pess√©gei jobban megfelelnek az adott munk√°ra, mint egy m√°sik√©, akkor sz√≠vesebben v√°lasztj√°k akkor is, ha a m√°siknak megfelel√Ķbb a diplom√°ja. E d√∂nt√©s kialakul√°sban tov√°bbi szerepet j√°tszhat az el√Ķbbi ember szakmai, vagy munkatapasztalata, √≠gy ezek ma m√°r kulcsfontoss√°g√ļak. B√°rmilyen munkav√©gz√©s a kapcsolatrendszerek kialakul√°s√°nak lehet√Ķs√©g√©t tartogatj√°k, √©s arr√≥l √°rulkodnak, hogy az adott p√°lyakezd√Ķ alkalmas egy szervezetben munk√°t v√©gezni, √©s nem kell neki elmagyar√°zni az alapvet√Ķ szab√°lyokat. Az id√Ķben, tudatosan el√Ķk√©sz√ľl√Ķ hallgat√≥ maxim√°lisan kihaszn√°lja di√°k√©veit, nem csak tanul, hanem munk√°t v√°llal ak√°r a szakm√°j√°ban, ak√°r egy√©b ter√ľleten. A szakm√°t√≥l teljesen f√ľggetlen munkav√°llal√°sok is fontos inform√°ci√≥t ny√ļjthatnak a jel√∂ltr√Ķl, hiszen ezek a munka vil√°g√°ban tett els√Ķ l√©p√©sek is jelezhetik a munkav√°llal√≥ alapvet√Ķ hozz√°√°ll√°s√°t. √ćgy a p√°lyakezd√Ķ, tulajdonk√©ppen nem is min√Ķs√ľl annak, hiszen az egyetemi √©vek alatt kifejtett tev√©kenys√©gek, k√∂z√∂ss√©gi megmozdul√°sok mind munkatapasztalatnak min√Ķs√ľlnek. A szakmai jelleg√Ľ (ak√°r k√∂telez√Ķ) gyakorlatok a munkav√°llal√≥r√≥l alapvet√Ķ jellemz√Ķket √°rulnak el.

A fogad√≥ c√©g, int√©zm√©ny neve, tev√©kenys√©ge, preszt√≠zse, a gyakorlaton elv√©gzett feladatok fontos kiindul√°si alapot jelenthetnek egy d√∂nt√©sn√©l. Az √∂n√©letrajzban kulcsfontoss√°g√ļ e tev√©kenys√©geknek az adott √°ll√°shoz megfelel√Ķ m√≥don t√∂rt√©n√Ķ hangs√ļlyoz√°sa, s√Ķt ezek felhaszn√°l√°s√°val egy olyan √∂n√©letrajzot is j√≥l meg lehet √≠rni, amely el√Ķsz√∂r nagyon kev√©snek-r√∂vidnek t√Ľnik. K√∂telez√Ķ szakmai gyakorlatok √©s tudom√°nyos munka Az oktat√°si int√©zm√©nyek gyakran k√∂telezik hallgat√≥ikat n√©h√°ny hetes ny√°ri szakmai gyakorlat teljes√≠t√©s√©re. Sokszor ezt ny√Ľgnek fogj√°k fel a di√°kok, s√Ķt a gyakorlatvezet√Ķk is, √°m m√°s lenne a helyzet, ha mindk√©t oldal komolyan venn√© a m√°sik felet. Term√©szetesen sokszor a di√°kok csak alibi helyet keresnek, ahol leigazolj√°k a k√∂telez√Ķ id√Ķt, mik√∂zben egy percet sem t√∂ltenek el az adott munkak√∂rben. Pedig az ott szerzett tapasztalatok, m√©g akkor is ha a gyakorlat hely√©n√©l nem egy multir√≥l, vagy miniszt√©riumr√≥l van sz√≥, mind j√≥l felhaszn√°lhat√≥k lenn√©nek a k√©s√Ķbbiekben.

Hogyan lehet jól kihasználni egy szakmai gyakorlatot? Néhány jó tanács!

1.J√≥l v√°laszd meg a munk√°ltat√≥t - el√Ķre inform√°l√≥dj!

2.Ne csak az id√Ķd elt√∂lt√©se c√©lj√°b√≥l menj oda!

3.Ne menj bele abba, hogy csak a "k√°v√©f√Ķz√©s" legyen a munk√°d - hat√°rozzatok meg el√Ķre a feladatodat!

4.Kérj magad mellé egy mentort!

5.Haszn√°ld ki az id√Ķt, ismerkedj min√©l t√∂bbet!

6.√Ālland√≥an "zaklasd" szakmai k√©rd√©seiddel a kolleg√°idat!

7.Pr√≥b√°lj ki minden berendez√©st, eszk√∂zt √©s szerezz rutint kezel√©s√ľkben!

8.Az elk√©sz√ľl√Ķ besz√°mol√≥ dolgozatot √©rt√©keltesd a mentoroddal √©s k√∂zvetlen f√Ķn√∂k√∂ddel!

A tan√°rok, orvosok √©s eg√©szs√©g√ľgyiek eset√©ben kulcsfontoss√°g√ļ a k√∂telez√Ķ szakmai gyakorlaton val√≥ helyt√°ll√°s, hiszen a j√∂v√Ķben j√≥ √°ll√°slehet√Ķs√©ggel kecsegtet a gyakorlati helyen, vagy a gyakorlatvezet√Ķ ismerets√©gi k√∂r√©ben, tov√°bb√° itt lehet els√Ķ k√∂rben kipr√≥b√°lni az iskolapadban szerzett ismereteket. A p√°lyam√≥dos√≠t√°sra k√©sz√ľl√Ķ tan√°rok eset√©ben a tan√≠t√°si gyakorlat kiemelt szerepet foglal el, hiszen kommunik√°ci√≥s tr√©ningnek is felfoghat√≥ √©s a tr√©ner, valamint az √©rt√©kes√≠t√Ķ p√°ly√°kn√°l is el√Ķnyt jelent. A tudom√°nyos p√°ly√°ra k√©sz√ľl√Ķ hallgat√≥k egyetemi √©vei tulajdonk√©ppen megfelelnek a kutat√≥i karrier √©p√≠t√©s els√Ķ m√©rf√∂ldk√∂veinek. Az els√Ķ publik√°ci√≥k a TDK dolgozatok √©s az els√Ķ t√©m√°k, amelyekbe bele√°ssa mag√°t, bel√©p√Ķt jelenthetnek a k√©s√Ķbbi szakter√ľletre. A konferencia l√°togat√°sok a kapcsolat√©p√≠t√©s √©s az √ļj szakmai tapasztalatok megszerz√©s√©nek eszk√∂zei. A TDK versenyein val√≥ r√©szv√©tel fontos tapasztalat megszerz√©s√©t eredm√©nyezheti, hiszen el√Ķad√≥i √©s elemz√Ķi gyakorlatot szerezhetnek a versenyz√Ķk. Sok c√©gn√©l a j√≥l meg√≠rt TDK dolgozat a Szakdolgozathoz hasonl√≥an "bel√©p√Ķt" jelenthet.

Közösségi tevékenységek

Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatokn√°l v√©gzett tev√©kenys√©g a szervezeten bel√ľli magatart√°st mint√°zz√°k √©s a vezet√Ķi szerepre val√≥ felk√©sz√ľl√©sre is alkalmasak. A szervezetek √ľl√©sei, jegyz√Ķk√∂nyveinek elk√©sz√≠t√©se adminisztr√°ci√≥s √©s jogi tapasztalat kialakul√°s√°hoz vezetnek. A H√ĖK lehet√Ķv√© teszi komoly kapcsolatrendszerek ki√©p√≠t√©s√©t √©s a politikai tev√©kenys√©g "kicsiben val√≥ gyakorl√°s√°t". A v√°laszt√°si kamp√°ny megszervez√©se, az √∂n√°ll√≥ v√©lem√©nyalkot√°s √©s ennek megv√©d√©se, kiv√°l√≥ k√©pess√©gek kialakul√°s√°t eredm√©nyezheti.

A di√°kszervezetekn√©l (AIESEC, IAESTE, AEGEE, Fiatal T√∂rt√©n√©szhallgat√≥k Egyes√ľlete stb.) v√©gzett munka a H√ĖK-h√∂z hasonl√≥an k√∂z√∂ss√©gi munk√°nak sz√°m√≠t. Egy b√°l, el√Ķad√°ssorozat, rendezv√©ny megszervez√©se, k√ľlf√∂ldi deleg√°ci√≥k fogad√°s√°nak koordin√°l√°sa, vagy k√ľlf√∂ldi utak szervez√©se mind komoly kih√≠v√°st jelentenek √©s kapcsolatb√Ķv√≠t√©st, szervez√©si, koordin√°ci√≥s gyakorlatszerz√©st jelenthet.

Munkatapasztalatok szerzése

A szakmai gyakorlatokon szerzett kapcsolatokat kihaszn√°lva √©rdemes r√©szmunkaid√Ķben dolgozni egy adott munk√°ltat√≥n√°l, hiszen ez megalapozhatja a k√©s√Ķbbi elhelyezked√©st. Tapasztalatk√©nt lehet √©rt√©kelni a nem szakmai ter√ľleten v√©gzett tev√©kenys√©get is, hiszen meg kell tanulni csapatban dolgozni, √∂n√°ll√≥an √©s felel√Ķss√©gteljesen d√∂nteni bizonyos k√©rd√©sekben. A munk√°ltat√≥k kedvelik, ha a jel√∂lt m√°r sokszor "dolgoztatta meg az agy√°t" egy szervezetben √©s k√©pes a probl√©m√°kat t√∂bb szempontb√≥l k√∂r√ľlj√°rni. Gyorsul√≥ vil√°gunkban a tud√°s folyamatosan √©s egyre gyorsabban avul el, ez√©rt kulcsfontoss√°g√ļ a v√°lt√°sokhoz val√≥ alkalmazkod√°s k√©pess√©ge is. V√©gezet√ľl: nem gyakori, de el√Ķfordul, hogy a munkaer√Ķ k√∂lcs√∂nz√©sben (ezzel foglalkoz√≥ c√©gek szervez√©s√©ben) val√≥ r√©szv√©tel is lehet√Ķs√©get jelent, hiszen az adott c√©ghez kik√∂lcs√∂n√∂zve bizony√≠t√°si lehet√Ķs√©get kaphat az adott jel√∂lt, √©s betekint√©st nyerhet egy c√©g m√Ľk√∂d√©s√©be, kult√ļr√°j√°ba √©s ismerets√©geket gy√Ľjthet. Ez term√©szetesen csak ideiglenes megold√°s, hiszen nem z√°loga az √°lland√≥ munka lehet√Ķs√©g√©nek. Azoknak javasoljuk, akik egyetemi √©vek alatt szeretn√©nek a hagyom√°nyos di√°kmunk√°n√°l kicsit "komolyabb" munk√°ban r√©szt venni, valamint azoknak a p√°lyakezd√Ķknek, akik nem tal√°ltak r√∂gt√∂n √°ll√°st, vagy t√∂bb t√≠pus√ļ munk√°t is szeretn√©nek kipr√≥b√°lni.

 

Forr√°s:

  • Debreceni Egyetem - Pont Szolg√°ltat√≥ k√∂zpont
  • Szegedi Tudom√°nyegyetem - Hallgat√≥i √Āll√°sk√∂zvet√≠t√Ķ √©s Karrier Iroda
  • Budapesti K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi √©s √Āllamigazgat√°si Egyetem - Karrier Iroda
√°ltal kiadott KARRIER CD 2003


HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok Kedves OlvasÔŅĹ! Jelentkezzen be ÔŅĹs akkor hozzÔŅĹszÔŅĹlhat a tÔŅĹmÔŅĹhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszÔŅĹgos ÔŅĹs sport hÔŅĹrek a nap 24 ÔŅĹrÔŅĹjÔŅĹban!:H√≠rek arrow Karrier arrow Szakmai gyakorlatszerz√©sContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player