KarriertanĂĄcs
A tĂĄrsas vĂĄllalkozĂĄs
Amennyiben Ășgy Ă©rzed, hogy csapatban jobb eredmĂ©nyeket tudnĂĄl elĂ©rni, Ă©s a vĂĄllalkozĂĄst sikeressĂ© tĂ©telĂ©hez, partnerekre van szĂŒksĂ©ged, tĂĄrsas vĂĄllalkozĂĄst Ă©rdemes alapĂ­tanod.
Az egyéni vållalkozås
Képzések
Szakmai gyakorlatszerzés
ÖnĂ©letrajz Ă©s kisĂ©rĂ” levĂ©l
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az Ă©letrevalĂł tudĂĄs
Nem a szavak, hanem a tettek beszélnek
Állåsszerzés
Ismét Állåsbörze
EUkarrier
Az Ășj EU tagĂĄllamokban többet dolgoznak a munkavĂĄllalĂłk
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
Állås és karrier
Állåsszerzés
Állåskeresési stratégiåk
KarriertanĂĄcs
Karrier tervezés
EUkarrier
PålyakezdÔknek 2.
PålyakezdÔk munkatapasztalat szerzési tåmogatåsa

KarriertanĂĄcs KarriertanĂĄcs
Beilleszkedés
MunkatĂĄrsunktĂłl   2006 March 09, Thursday  

Mikor mĂĄr megszereztĂŒk az ĂĄllĂĄst felmerĂŒlhet egy kĂ©t fontos dolog, mikor ĂĄtlĂ©pjĂŒk Ășj munkahelyĂŒnk kĂŒszöbĂ©t.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Amikor elĂ”ször lĂ©ped ĂĄt Ășj munkahelyed kĂŒszöbĂ©t Kis lĂ©pĂ©s az emberisĂ©gnek, de nagy lĂ©pĂ©s a munkavĂĄllalĂłnak VĂ©gre felvettek ĂĄlmaid munkahelyĂ©re, vagy vĂ©gre talĂĄltĂĄl munkĂĄt sok hĂłnapos keresgĂ©lĂ©s Ă©s sikertelen prĂłbĂĄlkozĂĄs utĂĄn. Mindegy!  Van munkĂĄd! De ezt a munkahelyet meg kell tartani, tehĂĄt a java csak most kezdĂ”dik! LĂ©gy lelkes, mĂ©g akkor is, ha az csak  kĂ©nyszervĂĄgĂĄny, ahova felvettek, mert ki tudja, hogy milyen lehetĂ”sĂ©geket rejteget az adott munkakör magĂĄban! Lehet hogy kivĂĄló  ugrĂłdeszka a "Földi Paradicsomba", ugyanakkor a jĂłl hangzĂł pozĂ­ciĂłk, ĂĄllĂĄsok Ă©s szĂ©p szakvak mögött is rejtĂ”zhet olyan munka,  ami szĂĄmodra unalmas Ă©s nem elĂ©gĂ­ti ki igĂ©nyeidet. A beilleszkedĂ©s nehĂ©zsĂ©geivel ĂĄltalĂĄban az ott dolgozĂłk is tisztĂĄban vannak, Ă©s a vĂĄllalati kultĂșra fejlettsĂ©gi szintjĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en  segĂ­tenek majd tĂ©ged az elsĂ” hĂłnapokban. Fejlett vĂĄllalati kultĂșrĂĄra utal, ha kĂŒlön beilleszkedĂ©si program segĂ­t ĂĄt tĂ©ged a nehĂ©z  hĂłnapokon, de ennek megjelenĂ©si formĂĄja erĂ”sen fĂŒgg az adott vĂĄllalat nagysĂĄgĂĄtĂłl Ă©s tevĂ©kenysĂ©gi körĂ©tĂ”l. (ÉrtelemszerĂ»en  mĂĄshogy kell segĂ­teni a takarĂ­tĂłnĂ”t, titkĂĄrnĂ”t, ĂŒgyintĂ©zĂ”t, vezetĂ”t...)

TényezÔk, amelyek a beilleszkedést befolyåsoljåk:

Kisebb-nagyobb konfliktusok mindenhol akadnak, Ă©s fel kell kĂ©szĂŒlnöd, hogy könnyen belecsöppenhetsz a "kinek van igaza? Kivel  vagy?" (kissĂ© ĂłvodĂĄs...) problĂ©makörbe. A legjobb, amit tehetsz, hogy kezdetben kitĂ©rĂ” vĂĄlaszokat adsz Ă©s megprĂłbĂĄlsz semleges  maradni. SokĂĄig ugyan nem hĂșzhatod az ĂĄllĂĄsfoglalĂĄst, de addig mindenesetre cĂ©lszerĂ» ezt a stratĂ©giĂĄt vĂĄlasztanod, amĂ­g kicsit  jobban megismered az embereket. PrĂłbĂĄld meg bevetni minden emberismerĂ” kĂ©pessĂ©gedet, Ă­gy gyorsan feltĂ©rkĂ©pezheted az  informĂĄlis hierarchia-rendszert. Arra kĂŒlönösen vigyĂĄzz, hogy mĂĄsrĂłl ne mondj kritikĂĄt a munkahely pletykafĂ©szkeinek! A jĂłl  tervezett munkaköröket, tisztĂĄzott hatalmi Ă©s felelĂ”ssĂ©gi viszonyokat, munkafolyamatokat nem nagyon befolyĂĄsolhatod, de e dolgok  feltĂ©rkĂ©pezĂ©sĂ©re cĂ©lszerĂ» megjegyezned: "Merj kĂ©rdezni!" A dolgozĂłk segĂ­tĂ”kĂ©szsĂ©gĂ©t szemĂ©lyes viselkedĂ©seddel,  teljesĂ­tmĂ©nyeddel jelentĂ”sen alakĂ­thatod. Aki flegmĂĄn, Ă©rdektelen, nemtörĂ”döm mĂłdon viselkedik, annak mĂ©g a legjobb szĂĄndĂ©kĂș  emberek se szĂ­vesen segĂ­tenek. Egy tolerĂĄns, nyitott, Ă©rett szemĂ©lyisĂ©gnek szĂ­vesebben segĂ­tenek, Ă©s könnyebben beilleszkedik  az, aki könnyebben lĂ©tesĂ­t kapcsolatokat. Ez nyilvĂĄnvalĂłan nem megy mindenkinek könnyedĂ©n, de egy kis bĂĄtorsĂĄggal lekĂŒzdhetĂ” a  "Jaj! Én senkit se ismerek itt!" Ă©rzĂ©s.

A munkarend, munkakörnyezet, formĂĄlis Ă©s informĂĄlis teljesĂ­tmĂ©ny- Ă©s viselkedĂ©s kritĂ©riumok szintĂ©n adott tĂ©nyezĂ”k mire odakerĂŒlsz, de a kĂ©sĂ”bbiek sorĂĄn javaslatot tehetsz a vĂĄltoztatĂĄsukra, vagy közvetlenĂŒl befolyĂĄsolhatod az informĂĄlis munkahelyi  szokĂĄsokat. Mindez csak a szemĂ©lyisĂ©gedtĂ”l fĂŒgg. Vannak örökös lĂĄzadozĂłk, de vannak olyanok is, akik mindent elfogadnak a  munka megtartĂĄsĂĄĂ©rt. TalĂĄn a közös kompromisszumkeresĂ©ssel lehet jobbĂĄ tenni a munkahellyel valĂł elĂ©gedettsĂ©get. (Mert nem  biztos, hogy elĂ©gedett a munkahelyĂ©vel az, aki nem szĂłl egy rossz szĂłt sem!) A közvetlen felettes segĂ­tĂ” magatartĂĄsa is nagyon fontos tĂ©nyezĂ”. Legjobb, ha mĂĄr az elsĂ” napon egy rövid beszĂ©lgetĂ©sben  tĂĄjĂ©koztatja az Ășj munkatĂĄrsat a teljesĂ­tmĂ©nykövetelmĂ©nyekrĂ”l, Ă©s a magatartĂĄsi normĂĄkrĂłl Ă©s minden egyĂ©b fontos tudnivalĂłrĂłl. Ha  ez nem törtĂ©nik meg, prĂłbĂĄld megkĂ©rni, hogy szakĂ­tson rĂĄd a közeljövĂ”ben egy kis idĂ”t kĂ©rdĂ©seid megvitatĂĄsĂĄra. GyĂ»jthetsz konkrĂ©t  kĂ©rdĂ©seket is, de arra vigyĂĄzz, hogy ne legyĂ©l idĂ”rablĂł, Ă©s ne ilyenekkel zaklasd, hogy hol van a bĂŒfĂ© a cĂ©g terĂŒletĂ©n. Az ilyen  alapvetĂ”, de fontos dolgokkal kapcsolatban inkĂĄbb egy szĂĄmodra szimpatikus szemĂ©lytĂ”l kĂ©rj felvilĂĄgosĂ­tĂĄst, esetleg, hogy  ebĂ©dszĂŒnetben vezessen gyorsan vĂ©gig a cĂ©g egĂ©sz terĂŒletĂ©n. Legjobb, ha a felettesed szemĂ©lyesen mutat be leendĂ” kollĂ©gĂĄidnak,  de ha elfoglaltsĂĄga miatt mindezt nem tudja megtenni, akkor se ĂŒcsörögj csendben a munkĂĄd felett, mutatkozz be, az elsĂ” pĂĄr  napban Ășgysem konkrĂ©t, nagy munkateljesĂ­tmĂ©nyt vĂĄrnak el tĂ”led (ĂĄltalĂĄban!), hanem a munkatĂĄrsak, munka megismerĂ©sĂ©t.  Ilyenkor nagy szerepe van a jĂł kommunikĂĄciĂłs kĂ©pessĂ©gnek. Ha nem mersz beszĂ©lgetĂ©st kezdemĂ©nyezni a munkahelyi  szokĂĄsokrĂłl, akkor a sajĂĄt dolgodat nehezĂ­ted meg. Aki fĂ©lĂ©nk, prĂłbĂĄlja meg legyĂ”zni a fĂ©lĂ©nksĂ©gĂ©t, mert ezzel a sajĂĄt dolgĂĄt  nehezĂ­ti meg! Akiknek könnyebben megy a beilleszkedĂ©s, azoknak pedig tanĂĄcsos a megszerzett tapasztalatokat egyeztetni a  kollĂ©gĂĄkkal, vezetĂ”vel, hogy nem Ă©rtett-e fĂ©lre vĂ©letlenĂŒl valamit.

LĂ©gy pontos! Vannak ugyan örök kĂ©sĂ©sben levĂ” emberek, de hatalmas fekete pontot szerezhet az, aki mĂĄr az elsĂ” napokban  elkĂ©sik, magyarĂĄzkodnia kell. Az ember Ă©letĂ©ben az egyik legnehezebb idĂ”szak, mikor a mĂĄr megszokottĂĄ vĂĄlt dolgok többĂ© nem jelentenek biztos tĂĄmpontot.  Ilyen stresszes környezetet teremt az elsĂ” nĂ©hĂĄny nap is az Ășj munkahelyen. A visszahĂșzĂłdĂĄs Ă©s megnyĂ­lĂĄs, a megsokszorozĂłdott  figyelem, a nĂ©ha mĂĄr görcsösen megfelelni akarĂĄs idĂ”szaka ez. Ezt van, aki pĂĄnikban tölti, Ă©s van, aki Ă©lvezi a kihĂ­vĂĄsokkal teli  napokat. AttĂłl fĂŒggetlenĂŒl, hogy melyik csoportba tartozol, szeretnĂ©nk nĂ©hĂĄny tanĂĄcsot adni arra vonatkozĂłlag, hogy hogyan lehet  ezt az idĂ”szakot valamivel könnyedebbĂ© tenni.

Nincs egy rongyom sem...

TalĂĄn az egyik legnehezebb kĂ©rdĂ©s a helyes öltözĂ©k megtalĂĄlĂĄsa. Érdemes nagyon körĂŒltekintĂ”nek lenni, mikor az utolsĂł (mĂĄr a  "boldogĂ­tĂł igen" kimondĂĄsĂĄra biztatĂł) tĂĄrgyalĂĄsra megyĂŒnk. Figyeld meg az embereket a leendĂ” munkahelyĂŒnkön! ValĂłszĂ­nĂ»leg jó  nĂ©hĂĄny leendĂ” munkatĂĄrssal talĂĄlkozhatsz, mĂ­g a fĂ”nök ajtajĂĄig eljutsz. Ha mindenki csinosan, kosztĂŒmben Ă©s öltönyben szaladgĂĄl, nem ĂĄrt neked sem elĂ”kerĂ­teni azt a darabot, melyet mĂ©g a diplomaosztĂłra szereztĂ©l be. (Egyszer mĂĄr nagyon boldognak Ă©rezted  magunkat benne, Ă©s ez az ElsĂ” Napon sem lehet rossz Ăłmen!)

EjtsĂŒnk nĂ©hĂĄny szĂłt az ĂĄpoltsĂĄgrĂłl is! A tĂșlzott extravagancia nem feltĂ©tlenĂŒl kĂ­vĂĄnatos. HölgyeknĂ©l az erĂ”s smink semmikĂ©pp nem  javallott, ahogy a "rĂĄborult az illatszerbolt" effektus sem. LegyĂŒnk visszafogottak! Urak esetĂ©n sminkrĂ”l ugyan nem beszĂ©lhetĂŒnk, de  a frissen borotvĂĄlt arc akkor is sokkal jobb benyomĂĄst jelent, mint a borostĂĄs, mĂ©g ha az utĂłbbit sok hölgy ismerĂ”se dicsĂ©rte is  elĂ”szeretettel. A borostĂĄs arc a "farmer-pĂłlĂłs" munkahelyen sem engedhetĂ” meg az elsĂ” napokban.

TalĂĄn a legfontosabb tanĂĄcs: jĂĄrjunk mindig nyitott szemmel!

Kik lesznek a közvetlen munkatĂĄrsak? A legjobb, ha ezt a kĂ©rdĂ©st mĂĄr akkor felteszed leendĂ” fĂ”nöködnek, mikor az Igen-t mĂĄr  mindketten kimondtĂĄtok. Így elkerĂŒlhetĂ” sok kellemetlensĂ©g. Nem fogsz elsĂ” nap az ajtĂłban szerencsĂ©tlenĂŒl ĂĄllni, ha legalĂĄbb egy  munkatĂĄrsaddal mĂĄr korĂĄbban sikerĂŒlt megismerkedni. Nagyon ĂŒdĂ­tĂ” Ă©rzĂ©s, mikor "biztos pontkĂ©nt" feltĂ»nik valaki az ismeretlen  arcok között, akihez fordulhatsz. És a megĂ­tĂ©lĂ©sednek is hasznĂĄlhat a többiek között, ha nem a fĂ”nök kĂ­sĂ©rget. Érdemes az elsĂ” talĂĄlkozĂĄs alkalmĂĄval is nyitott fĂŒlekkel, szemekkel jĂĄrni a tĂĄrsak között. Nem kell hozzĂĄ nagy pszicholĂłgiai Ă©rzĂ©k, hogy többĂ© - kevĂ©sbĂ© lemĂ©rd az erĂ”viszonyokat, a hierarchikus rendet Ă©s a munkahely lĂ©gkörĂ©t.

Az a bizonyos ElsĂ” Nap


AlapszabĂĄly, hogy ne kĂ©ss el, mert nagyon rossz fĂ©nyt vet rĂĄd, Ă©s esetleg megbĂ­zhatatlannak tĂ»nsz. Ne vigyĂ©l tĂșl sok dolgot  magaddal, az asztalod "belakĂĄsa" Ășgysem az elsĂ” nap feladata. Lehet persze, hogy valami szemĂ©lyes tĂĄrggyal dĂ­szĂ­ted az Ășj helyet,  de ez semmikĂ©ppen ne legyen tĂșlsĂĄgosan feltĂ»nĂ”, hivalkodĂł. Megfigyelheted mi a trend az adott munkahelyen, mĂĄsok mivel dobjĂĄk fel a helyisĂ©get. A csalĂĄdi fotĂłk elhelyezĂ©se a munkahelyi asztalon ugyan sok filmben lĂĄthatĂł jelensĂ©g, mĂ©gsem feltĂ©tlenĂŒl ajĂĄnlott,  hiszen a munkahely Ă©s a csalĂĄd kĂ©t kĂŒlönbözĂ” szfĂ©rĂĄja az ember Ă©letĂ©nek. 

EbĂ©dszĂŒnet Ă©s tĂĄrsai


Minden munkahelynek megvan a maga rendje. Az elsĂ” napon a munkatĂĄrsaktĂłl tudakold meg, melyek ezek. (Pl. ebĂ©dszĂŒnet, kijelölt  dohĂĄnyzĂłhely, munkaidĂ” kezdete Ă©s vĂ©ge stb.) Ha jĂł pontot - vagy legalĂĄbbis nem rosszat - akarsz szerezni, ajĂĄnlatos ezeket  betartani. Az ebĂ©dszĂŒnet ĂĄltalĂĄban fĂ©l Ăłra. EzĂ©rt az elsĂ” hĂ©ten mĂ©g ne ĂŒcsörögjĂŒnk az ebĂ©d utĂĄni kĂĄvĂ©nkat szĂŒrcsölgetve a bĂŒfĂ©ben  több ĂłrĂĄn ĂĄt, kivĂ©ve, ha kifejezetten a fĂ”nök hĂ­v minket kĂĄvĂ©zni.  MegĂ­tĂ©lĂ©sedet erĂ”sen befolyĂĄsolhatja, ha kĂ©sve Ă©rkezel, Ă©s minden nap korĂĄbban mĂ©sz haza, mint kĂ©ne. EzĂ©rt Ă©rkezz inkĂĄbb  munkakezdĂ©s elĂ”tt min. tĂ­z perccel. Ha ĂŒgyes vagy - esetleg nem kapsz teljesĂ­tĂ”kĂ©pessĂ©gedhez mĂ©rten elĂ©g terjedelmes munkĂĄt -  prĂłbĂĄld meg Ă©rtelmesnek lĂĄtszĂł dologgal kitölteni fennmaradĂł munkaidĂ”det. (De azĂ©rt ne passziĂĄnszozz a gĂ©pen, ha a monitor a fĂ”nök irodĂĄja felĂ© nĂ©z!)  legfontosabb kĂ©rdĂ©s: a szabadsĂĄgolĂĄs. Ám ez is a tabu tĂ©mĂĄk közĂ© tartozik egy "Ășjonc" szĂĄmĂĄra legalĂĄbb az elsĂ” hĂłnap sorĂĄn.  ElĂ”ször cĂ©lszerĂ» puhatolĂłzni a közvetlen munkatĂĄrsaktĂłl, s mikor mĂĄr felkĂ©szĂŒltnek Ă©rezed magad, nagy levegĂ”vĂ©tel utĂĄn ĂĄllj a  fĂ”nök elĂ©. JĂł, ha elĂ”re tĂĄjĂ©kozĂłdsz rĂłla, melyik idĂ”szakban tudnak nĂ©lkĂŒlözni, Ă©s akkorra tervezd a kirĂĄndulĂĄsokat.

Buli a munkatĂĄrsakkal


Az utĂłbbi Ă©vekben egyre nagyobb divat lett kĂŒlönbözĂ” esemĂ©nyek (karĂĄcsony, ĂșjĂ©v, nĂ©vnap stb.) hĂĄzon belĂŒli ĂŒnneplĂ©se, de  gyakorivĂĄ vĂĄltak a cĂ©ges bulik is. EzekbĂ”l nem ildomos kimaradni mĂ©g akkor sem, ha az asszisztens egy hĂĄrpia, Ă©s a szabadidĂ”d  nem szĂ­vesen töltöd vele. KĂ©t ĂłrĂĄt muszĂĄj kibĂ­rni! Ne vĂĄrd el, hogy dĂ­szes, nĂ©vre szĂłlĂł meghĂ­vĂłt kapj, ĂĄltalĂĄban szĂĄjrĂłl-szĂĄjra terjed  a hĂ­r. Azonban idĂ”ben Ă©rdemes rĂĄkĂ©rdezni a szokĂĄsos rĂ©szletekre (mit vigyĂ©l, miben menj, vihetsz-e magaddal valakit). BĂĄrmilyen finom is Pista bĂĄcsi bora, tarts a mĂ©rtĂ©ket az ivĂĄssal! Egy cĂ©ges buli nem megfelelĂ” hely Ă©s alkalom a lerĂ©szegedĂ©sre!

LeszĂłlĂĄs - nem kellene!


A fĂ©lreĂ©rtĂ©sek elkerĂŒlĂ©se vĂ©gett ne szĂłld le munkatĂĄrsaidat, fĂ”nöködet mĂĄsok elĂ”tt, sĂ”t tartĂłzkodj a pletykĂĄlĂĄstĂłl! Soha nem  tudhatod, ki kivel van, Ă©s ezzel nagyon megĂŒtheted a bokĂĄd!  És minden egyĂ©b jĂł tanĂĄcs: köszönj, mutatkozz be Ă©rthetĂ”en, jegyezd meg (ha nem megy, akkor Ă­rd fel) a neveket, beceneveket, tegezed vagy magĂĄzod, legfontosabb adatokat (telefonszĂĄm, irodaszĂĄm) Ă©s ne izgulj! Minden kezdet nehĂ©z, de a cĂ©g X fĂ”s alkalmazotti tĂĄborĂĄnak mĂĄr sikerĂŒlt beilleszkednie, akkor neked miĂ©rt ne sikerĂŒlne? NyĂșjtsd a maximumot Ă©s lĂ©gy illedelmes. Ha mindezeket fontolĂłra veszed, ĂŒgyeskedsz Ă©s alkalmazkodsz, mĂ©g mindig nem garantĂĄlt a siker. Sok olyan dolog lehet, mely nem  felel meg a kĂ­vĂĄnalmaidnak, de mint tudjuk, a hĂ­rhedt mondĂĄs szerint: "Vagy megszoksz, vagy megszöksz!"

Sok sikert Ă©s kitartĂĄst!

Budai JĂłzsefForrĂĄs:

  • Debreceni Egyetem - Pont SzolgĂĄltatĂł központ
  • Szegedi TudomĂĄnyegyetem - HallgatĂłi ÁllĂĄsközvetĂ­tĂ” Ă©s Karrier Iroda
  • Budapesti KözgazdasĂĄgtudomĂĄnyi Ă©s ÁllamigazgatĂĄsi Egyetem - Karrier Iroda
ĂĄltal kiadott KARRIER CD 2003Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Karrier arrow BeilleszkedĂ©sContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player