Karriertan√°cs
A t√°rsas v√°llalkoz√°s
Amennyiben √ļgy √©rzed, hogy csapatban jobb eredm√©nyeket tudn√°l el√©rni, √©s a v√°llalkoz√°st sikeress√© t√©tel√©hez, partnerekre van sz√ľks√©ged, t√°rsas v√°llalkoz√°st √©rdemes alap√≠tanod.
Képzések
Beilleszkedés
Szakmai gyakorlatszerzés
√Ėn√©letrajz √©s kis√©r√Ķ lev√©l
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
K√∂zgazdas√°gtan vezet√Ķknek
√Āll√°sszerz√©s
V√°llalati kult√ļr√°k √©s munkav√°llal√°s
EUkarrier
Az EU-ban is folytatható a master képzés
Programajánló
MÔŅĹrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hÔŅĹnapban
√Āll√°s √©s karrier
√Āll√°sszerz√©s
√Āll√°skeres√©si strat√©gi√°k
Karriertan√°cs
Karrier szótár
EUkarrier
P√°lyakezd√Ķknek 2.
P√°lyakezd√Ķk munkatapasztalat szerz√©si t√°mogat√°sa

Karriertan√°cs Karriertan√°cs
Az egyéni vállalkozás
Munkat√°rsunkt√≥l   2006 March 10, Friday  

Az egy√©ni v√°llalkoz√°s: a devizajogszab√°lyok szerint belf√∂ldinek min√Ķs√ľl√Ķ term√©szetes szem√©ly √ľzletszer√Ľ - saj√°t nev√©ben √©s kock√°zat√°ra, rendszeresen, haszonszerz√©s c√©lj√°b√≥l folytatott - gazdas√°gi tev√©kenys√©g. A belf√∂ldinek min√Ķs√ľl√Ķ term√©szetes szem√©ly a magyar √°llampolg√°rokon k√≠v√ľl lehet p√©ld√°ul leteleped√©si, illetve munkav√°llal√°si enged√©llyel rendelkez√Ķ b√°rmely szem√©ly is. Az, hogy egy√©ni v√°llalkoz√°sba kezdj, - a fentiek igyelembev√©tel√©vel - alanyi jogk√©nt neked is j√°r. Az egy√©ni v√°llalkoz√≥ b√°rmilyen, jogszab√°ly √°ltal nem tiltott √ľzletszer√Ľ, gazdas√°gi tev√©kenys√©get folytathat. Egy√©ni v√°llalkoz√°s v√°llalkoz√≥i igazolv√°ny birtok√°ban gyakorolhat√≥. Ez al√≥l kiv√©tel a mez√Ķgazdas√°gi termel√Ķtev√©kenys√©g √©s az ahhoz kapcsol√≥d√≥ szolg√°ltat√°s v√©gz√©se, amihez nem sz√ľks√©ges v√°llalkoz√≥v√° v√°lni. N√©h√°ny esetben megtagadhat√≥ a v√°llalkoz√°si igazolv√°ny kiad√°sa, ha p√©ld√°ul olyan ember k√©ri:
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
• Aki gazdas√°gi, vagyon elleni vagy a k√∂z√©let tisztas√°g√°t s√©rt√Ķ b√Ľncselekm√©ny miatt joger√Ķsen, v√©grehajtand√≥ szabads√°gveszt√©sre √≠t√©ltek.

• Akit valamely foglalkoz√°st√≥l eltiltottak, mindaddig, am√≠g a k√©rd√©ses tev√©kenys√©gre a tilt√°s vonatkozik.

• Aki egy√©b jogszab√°lyban - t√∂rv√©ny vagy korm√°nyrendelet - meghat√°rozott, a tev√©kenys√©g√©re el√Ķ√≠rt foglalkoztat√°si tilalom al√° esik.

• Aki gazdas√°gi t√°rsas√°gok korl√°tlanul felel√Ķs tagja.(tekintettel az egy√©ni v√°llalkoz√≥ teljes vagyoni felel√Ķss√©g√©re, egy bet√©ti t√°rsas√°g beltagja nem alap√≠that egyidej√Ľleg egy√©ni v√°llalkoz√°st.)

• Nem kaphat v√°llalkoz√≥i igazolv√°nyt az sem, akinek kor√°bban kiadott v√°llalkoz√≥i igazolv√°ny√°t az√©rt vont√°k vissza, mert saj√°t maga, alkalmazottai, illetve seg√≠t√Ķ csal√°dtagja ut√°n j√°r√≥ Tb. √©s nyugd√≠jj√°rul√©kot, vagy ad√≥h√°tral√©k√°t a felsz√≥l√≠t√°s ellen√©re nem fizette be.

Fontos tudnivalók:

• Az egy√©ni v√°llalkoz√≥ teljes vagyon√°val, korl√°tlanul felel az √°ltala okozott k√°rok√©rt.

• Nem kell munkaad√≥i √©s munkav√°llal√≥i j√°rul√©kot fizetni, de munkan√©lk√ľli seg√©ly sem j√°r!

• Az egy√©ni c√©g - nem egyenl√Ķ az egy√©ni v√°llalkoz√°ssal - c√©gb√≠r√≥s√°gon bejegyzett v√°llalkoz√°si forma.

•Term√©szetes szem√©ly csak egy egy√©ni v√°llalkoz√°st alap√≠that, √©s egyidej√Ľleg nem lehet gazdas√°gi t√°rsas√°g korl√°tlanul felel√Ķs tagja.

• A v√°llalkoz√≥i igazolv√°nyban felt√ľntetett adatok megv√°ltoz√°s√°t a v√°ltoz√°st√≥l sz√°m√≠tott 15 napon bel√ľl be kell jelenteni.

Az √ľgyint√©z√©shez sz√ľks√©ges iratok

• √©rv√©nyes szem√©lyi igazolv√°ny

• 3 h√≥napn√°l nem r√©gebbi erk√∂lcsi bizony√≠tv√°ny

• ad√≥azonos√≠t√≥ jelet tartalmaz√≥ ad√≥igazolv√°ny (ad√≥k√°rtya)

• t√°rsadalombiztos√≠t√°si azonos√≠t√≥ jelet tartalmaz√≥ igazolv√°ny (TAJ sz√°m)

• tev√©kenys√©g gyakorl√°s√°hoz elo√≠rt szakk√©pes√≠t√©st igazol√≥ bizony√≠tv√°ny (ha ilyennel rendelkezik)

A v√°llalkoz√≥i igazolv√°ny megszerz√©s√©hez egy k√©relmet kell kit√∂lteni, amelyet a leend√Ķ v√°llalkoz√°s sz√©khelye √©s tev√©kenys√©gi k√∂re szerint illet√©kes kamar√°t√≥l kell beszerezni. Pontos neve: Bejelentkez√©si adatlap egy√©ni v√°llalkoz√≥k r√©sz√©re (A kamar√°k el√©rhet√Ķs√©ge: www.jogiforum.hu/kozerdeku/kozjegyzok.php) B√°rmelyik (kereskedelmi √©s ipar-, k√©zm√Ľves, agr√°r-) kamar√°hoz fordulhatsz, √Ķk elkezdik az √ľgyint√©z√©st, √©s automatikusan √°tteszik az illet√©kes helyre.

A Bejelentkezési adatlap kitöltésében segítségedre lehet(nek):

• a nyomtatv√°nyon megtal√°lhat√≥ a kit√∂lt√©si utas√≠t√°s

• az APEH t√°j√©koztat√≥ f√ľzet (az ad√≥z√°s form√°j√°nak kiv√°laszt√°s√°hoz) amit szint√©n a kamarai szolg√°ltat√≥ irod√°kn√°l lehet beszerezni

• a kamarai √ľgyint√©z√Ķk

Az igazolv√°ny lehet√Ķs√©get teremt arra is, hogy p√°rhuzamosan t√∂bb tev√©kenys√©get folytathass, √©s t√∂bb telephelyet tarts fenn. (Amikor beadod a kit√∂lt√∂tt Bejelentkez√©si adatlapot, az erk√∂lcsi bizony√≠tv√°nyodat √©s az √°lland√≥ lakhelyed c√≠m√©t k√©rik, mert ennek megfelel√Ķen jegyeznek be. Ez felt√©tlen√ľl sz√ľks√©ges a k√©relem lead√°s√°hoz)

A k√©rv√©ny bead√°sakor a kamara szolg√°ltat√≥ irod√°j√°ban kapott nyomtatv√°nyokat post√°n el kell k√ľldeni a ter√ľletileg illet√©kes APEH-nek, az Eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si P√©nzt√°rnak √©s az √∂nkorm√°nyzatnak, mivel az igazolv√°ny k√©zhezv√©tel√©t√Ķl sz√°m√≠tj√°k az ad√≥k √©s a TB j√°rul√©kok fizet√©s√©nek idej√©t.

Ezut√°n a kamara beszerzi az ad√≥sz√°mot, t√°rsadalombiztos√≠t√°si foly√≥sz√°ml√°t, statisztikai sz√°mjeled, valamint sz√ľks√©g szerint az ad√≥azonos√≠t√≥ jeled is. Ez sz√°modra id√Ķmegtakar√≠t√°s, hiszen csak a kamar√°hoz kell elmenni ahhoz, hogy megkaphasd az igazolv√°nyod, melyet a kamara 2-4 h√©ten bel√ľl postai √ļton kik√ľld. Szint√©n ott kapod meg azt az egys√©gcsomagot, ami tartalmazza azokat a nyomtatv√°nyokat, melyeket a v√°llalkoz√≥i igazolv√°ny k√©zhezv√©tele ut√°n kell az √©rintett hat√≥s√°gok (APEH, OEP, KSH) fel√© elk√ľldeni.

Minthogy ezzel a kamara, szolg√°ltat√°st ny√ļjt, a v√°llalkoz√≥nak a c√©gbejegyz√©s√©rt fizetnie kell, de az egy√©ni v√°llalkoz√≥i enged√©ly k√∂lts√©ge szer√©ny (err√Ķl a 36/1998. sz. IKIM-rendelet rendelkezik. "Az egy√©ni v√°llalkoz√≥i igazolv√°ny kiad√°s√°nak d√≠ja 5000 forint, a megv√°ltozott adatok sz√°m√°t√≥l f√ľggetlen√ľl az (1) bekezd√©s e) pontj√°ban megjel√∂lt adatm√≥dos√≠t√°s, valamint az egy√©ni v√°llalkoz√≥i igazolv√°ny √ľgyf√©l k√©relm√©re t√∂rt√©n√Ķ visszavon√°s√°nak d√≠ja 2000 forint, az igazolv√°ny p√≥tl√°s√°nak d√≠ja 3000 forint."¬†

Egy√©b hasznos t√∂rv√©nyek¬† http://www.tring.hu/jogasz/magyar/index_m.htm ,IKM rendelet) Ne feledd, a kamar√°kn√°l tan√°csad√°st is kaphatsz, sz√≠vesen elmagyar√°zz√°k, hogy egyes tev√©kenys√©gek gyakorl√°s√°hoz milyen jogszab√°lyban el√Ķ√≠rt k√©pes√≠t√©s sz√ľks√©ges, milyen hat√≥s√°gi enged√©lyek beszerz√©se elengedhetetlen.

Hatósági engedélyhez kötött tevékenység:

• Vend√©gl√°t√≥ egys√©g m√Ľk√∂dtet√©s√©hez: √ĀNTSZ enged√©ly

• √Čjszakai sz√≥rakoz√≥hely l√©tes√≠t√©s√©hez: rend√Ķrs√©gi enged√©ly

• Biztons√°gos √ľzemeltet√©shez: t√Ľzolt√≥s√°gi enged√©ly

Képesítési követelményrendszer:

Vannak k√©pes√≠t√©shez k√∂t√∂tt tev√©kenys√©gek, melyeket a v√°llalkoz√≥ csak abban az esetben folytathat, ha rendelkezik az el√Ķ√≠rt k√©pes√≠t√©ssel. Enged√©lyezett a tev√©kenys√©g folytat√°sa akkor is, ha a v√°llalkoz√≥ helyett alkalmazottja vagy seg√≠t√Ķ csal√°dtagja rendelkezik az el√Ķ√≠rt k√©pes√≠t√©ssel. (T√∂bb telephely eset√©n a k√©pes√≠t√©si k√∂vetelm√©nyeknek valamennyi telephely vonatkoz√°s√°ban meg kell felelni. Ha a felt√©teleknek valamelyik telephely nem tesz eleget, a tev√©kenys√©g gyakorl√°sa tilt√°s al√° esik.) Ha megvan az igazolv√°ny, akkor v√°llalkoz√≥v√° v√°lt√°l. A v√°llalkoz√°s beind√≠t√°sakor k√∂telez√Ķ t√∂rzst√Ķke nincs (teh√°t nem sz√ľks√©ges fix √∂sszeget, alap√≠t√≥ vagyont felmutatni), de a v√°llalkoz√°snak valamilyen √∂sszeggel be kell indulni (ind√≠t√≥ befektet√©sek, pl. az els√Ķ munka felkutat√°s√°nak k√∂lts√©gei). Emellett be kell szerezni a sz√ľks√©ges nyomtatv√°nyokat is: p√©nzt√°rk√∂nyv, nyugta t√∂mb, v√°s√°rl√≥k k√∂nyve, k√©szp√©nzfizet√©si sz√°mlak√∂nyv, b√©lyegz√Ķ, n√©vjegyk√°rtya J. Ezut√°n szab√°lyosan is meg lehet kezdeni a v√°llalkoz√≥i tev√©kenys√©get, amihez sok sikert k√≠v√°nunk. Minden v√°llalkoz√≥nak az eredm√©ny√©r√Ķl, bev√©teleir√Ķl √©s kiad√°sair√≥l sz√°mot kell adnia. Ezekr√Ķl a k√∂telezetts√©gekr√Ķl k√©rdezd meg k√∂nyvel√Ķdet, nehogy elmulassz valamit.


Forr√°s:

  • Debreceni Egyetem - Pont Szolg√°ltat√≥ k√∂zpont
  • Szegedi Tudom√°nyegyetem - Hallgat√≥i √Āll√°sk√∂zvet√≠t√Ķ √©s Karrier Iroda
  • Budapesti K√∂zgazdas√°gtudom√°nyi √©s √Āllamigazgat√°si Egyetem - Karrier Iroda
által kiadott KARRIER CD 2003 
HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok Kedves OlvasÔŅĹ! Jelentkezzen be ÔŅĹs akkor hozzÔŅĹszÔŅĹlhat a tÔŅĹmÔŅĹhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszÔŅĹgos ÔŅĹs sport hÔŅĹrek a nap 24 ÔŅĹrÔŅĹjÔŅĹban!:H√≠rek arrow Karrier arrow Az egy√©ni v√°llalkoz√°sContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player