Receptek
Bodzából nemcsak szörp
ImageA kifejlett virágokat gyûjtsük (vagyis azokat, amely virágernyõkön minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok), továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Fröccs- és söröntõ
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A halételek különleges ízvilága
Borászatok
Gróf Degenfeld pincészet
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Tiramisuk
Munkatársunktól   2011 May 24, Tuesday  
Image
A tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF


Banános tiramisu

hozzávalók 4 fõre 
■6 db tojás
■6 ek kristálycukor
■2 cs vaníliás cukor
■40 db babapiskóta
■50 dkg mascarpone
■kb 3,5 dl tej
■1 cs banános shake-por
Tetejére:
■keserû kakaópor


elkészítés 
1.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgához hozzátesszük a cukrokat, és habosra keverjük.
2.Csomómentesen belekeverjük a mascarpone sajtkrémet. A fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sajtkrémes sárgába.
3.A tejet a banános shake-porral összerázzuk, a babapiskótákat egyesével belemártjuk, és egy nagyméretû tálba tesszük õket, egymás mellé.
4.Utána a krém felét ráöntjük, és leszórjuk kakaóporral. Majd még egy sor babapiskóta, krém és megint kakaópor.
5.Legalább 2 órára a hûtõbe tesszük.

tepsi mérete: 20x30x6 cm


Tiramisu muffin

hozzávalók 4 fõre  Tésztához:

■3-4 ek kávé
■20 dkg liszt
■1 púpos kk sütõpor
■1 csipet só
■5 dkg puha vaj
■15 dkg cukor
■2 ek méz
■1 tojás
■tej
Krémhez:

■2,5 dl tejszín
■25 dkg mascarpone
■3 dkg vaníliás cukor
Összeállításhoz:

■6 ek Amaretto
■6 ek Bacardi
■cukrozatlan kakaópor


elkészítés 
1.A lisztet összekeverjük a sütõporral meg a sóval.
2.Robotgéppel a tojást és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a kávét is, azt is eldolgozzuk.
3.Hozzáadjuk a sütõporos lisztet, összedolgozzuk, tejjel lazítjuk.
4.A tésztát eloszlatjuk a muffintepsiben, és 20 perc alatt halvány aranybarnára sütjük. A tészta kevésnek fog tûnni, de eléggé megdagad, nem kell aggódni.
5.Amíg sül, elkészítjük a krémet. A hideg tejszínt a cukorral habbá verjük, majd belekeverjük a mascarponét.
6.Ha a muffinok már langyosra hûltek, vékonyan levágjuk a tetejüket. A kétféle alkoholt összekeverjük egy kistálkában vagy kistányérban, és a muffinokat belemártjuk a levágott tetejüknél (meg is lehetne locsolni, de így egyenletesebben szívja magába a folyadékot).
7.A krémet kiskanállal a muffinok tetejére halmozzuk, kicsit formázzuk, a tetejére teaszûrõn át kakaóport szitálunk.
sütési hõfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés


Kókuszos tiramisu


hozzávalók 4 fõre
■4 tojás
■50 dkg mascarpone
■20 dkg kókuszreszelék
■20 dkg porcukor
■2 db lime
■2 cs babapiskóta
Babapiskóták áztatásához:
■3 dl tej
■4 ek kókuszlikõr (pl: Malibu)

elkészítés 
1.A krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájukat, a mascarponét, a kókuszreszelék 3/4-ét és a porcukrot robotgéppel összedolgozzuk, majd belereszeljük mindkét lime héját, és hozzáadjuk az egyik levét is.
2.A tojásfehérjékbõl habot verünk, majd belekeverjük a kókuszos krémbe.
3.A tejet és a likõrt összekeverjük, és néhány pillanatra megáztatjuk benne a babapiskótákat.
4.Egy tál aljára helyezzük õket, jöhet rá a krém, megint egy sor babapiskóta, megint krém, és ez így megy addig, amíg el nem fogy.
5.Tetejét megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel. Lehet málnával, szederrel, eperrel vagy tetszõleges gyümölccsel díszíteni.
6.Elég, ha csak pár órát áll a hûtõben, de egész estére is bent lehet hagyni.


Hamis tiramisu torta


hozzávalók 12 fõre  Piskótához:

■5 tojásfehérje
■3 tojássárgája
■csipet só
■5 ek cukor
■4 ek liszt
■1 ek kakaópor (jó minõségû)
■késhegynyi szódabikarbóna
■2 ek napraforgó olaj
■40 dkg babapiskóta
■2 dl feketekávé
■amaretto vagy konyak a kávéba

Krémhez:

■2 dl tejszín
■2 tojássárgája
■1 cs vaníliáscukor
■50 dkg mascarpone
■20 dkg porcukor

Díszítés:

■2,5 dl Hulala vagy Meggle növényi tejszín
■kakaópor a szóráshoz


elkészítés 
1.A tojásfehérjét  a sóval és cukorral kemény habbá verjük, majd beletesszük a tojássárgákat és az olajat, rövid ideig még keverjük, de óvatosan, hogy a hab ne essen össze.
2.A lisztet elvegyítjük a kakaóval és a szódaporral, majd fakanállal beledolgozzuk a habba. A masszát tortaformában tûpróbáig sütjük (kb. 20-30 perc). Ha kihûlt, két felé vágjuk.
3.A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel és a vaníliás cukorral, majd felfõzzük.
4.Ha kihûlt, összekeverjük a mascarpone-val, cukorral és a díszítésnek szánt felvert tejszínbõl kivett 3 kanálnyi habbal.
5.Kb. 10 db babapiskótát egy pillanatra bemerítünk a kávéba, majd lapos tányérra tesszük, hogy kissé szívja be a kávét.
6.Az alsó tortalapot meglocsoljuk kávéval, megkenjük a krém kicsit kevesebb, mint felével, majd a krémre rárakosgatjuk a beáztatott, félbe tört babapiskótákat. Erre szintén krémet kenünk, és ráhelyezzük a másik tortalapot.
7.A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, körberakjuk babapiskótával, tetejére nyomócsõvel habrózsákat nyomunk, és meghintjük kakaóporral.

sütési mód: alul-felül sütés


Tiramisu friss piskótával


hozzávalók 4 fõre 
■2 tojás
■1/2 rúd vanília (vagy 2 cs vaníliás

cukor)
■3 dkg kristálycukor
■250 g mascarpone
■2 cl rum / kevés rumaroma
■2 dl friss, hideg feketekávé
■8 dkg porcukor
■4 cl amaretto (vagy kevés mandulaaroma)
■8 dkg holland kakaópor
A piskótához:

■5 tojás
■5 ek cukor
■1 cs vaníliás cukor
■5 púpozott ek liszt
■1 cs sütõpor
■kis csipet só

elkészítés 
1.Elkészítjük a piskótát. A tojások sárgáját habosra, világos aranysárga színûre keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.  A lisztet a sütõporral együtt átszitáljuk. A tojások fehérjébõl kemény habot verünk.
2.Ezután a tojássárgákhoz szitálva hozzáadjuk a lisztet, közben habverõvel simára keverjük. Ha sima, egynemû a masszánk, habverõ segítségével, nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
3.Végül sütõpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elõmelegített sütõbe tesszük és szép sárgára sütjük. Ha megsült, pár perc pihenés után lehúzzuk róla a sütõpapírt, félretesszük.
4.A krémhez a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vanília kikapart belsejével (vagy a vaníliás cukorral) habosra, tejfölsûrûségûre kavarjuk. A jól elõhûtött mascarponét és az amarettót (vagy a mandulaaromát) hozzáadjuk.
5.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan a mascarponés krémhez adjuk.
6.A piskóta ízesítéséhez a hideg feketekávét a rummal (vagy rumaromával) és a porcukorral összekeverjük.
7.A kihûlt piskótát széles hasábokra, babapiskóta méretûre vágjuk. A piskótahasábok felét egymás mellé, egy megfelelõ méretû tálba helyezzük, majd meglocsoljuk õket a kávéval. Vigyázzunk vele, nehogy a piskóta szétázzon.
8.A krém felét egyenletesen rákenjük, majd megszórjuk kakaóporral.
9.A maradék piskótából újabb réteget készítünk a hab tetején. Ismét meglocsoljuk óvatosan kávéval. A mascarponés krém maradék felét a piskótára kenjük, tetejét megszórjuk kakaóporral.
10.Hûtõbe helyezzük minimum 2 órára, de az ideális, ha 24 órát pihentetjük.

sütési hõfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 24x36cm

 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player