Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Kávét a kávéházakból!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A magyar konyha egyik büszkesége: a gulyás
Borászatok
Tokaj - Hétszõlõ
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Újkrumpli
Munkatársunktól   2010 June 16, Wednesday  
Image
Itt a szezonja az újkrumplinak!
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

GÖRÖGÖS ÚJBURGONYA

Hozzávalók: 20 szem apró újburgonya, só, 8 közepes paradicsom, 20 dkg feta sajt, 2 ek. olaj, 1 kk. szárított oregánó, 10 dkg kimagozott fekete és zöld olajbogyó, 20 dkg gépsonka vagy fõtt füstölt tarja, késhegynyi õrölt bors, fél csokor fölaprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az újburgonyát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, enyhén sós vízben puhára fõzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra aprítjuk. Az olajat serpenyõbe töltjük, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oregánóval fûszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan felszeletelt és kockákra vágott sonkát és a burgonyát is hozzáadjuk, megborsozzuk. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett feta sajtot is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.


Görögös újburgonya


SZALONNÁS-CSÍPÕS ÚJBURGONYA

Hozzávalók: 1 kg apró szemû újburgonya, só, 20 dkg húsos szalonna, 2 hegyes, erõs zöldpaprika.

Elkészítése: Az újburgonyát megmossuk, folyó víz alatt ledörzsöljük, és enyhén sós vízben 20-25 perc alatt félig megfõzzük, majd leszûrjük. Közben a szalonnát papírvékonyra szeleteljük. (Ha kb. fél órára a mélyhûtõbe tesszük, kissé fagyos lesz, és nagyon könnyen bánhatunk vele, de vehetünk szeletelt bacont is.) A szeleteket ujjnyi csíkokra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, és attól függõen, hogy mennyire csípõsre szeretnénk az ételt, az ereibõl is kikaparunk valamennyit. A húsát csíkokra vágjuk. A szalonna felét egy tepsibe terítjük, rászórjuk a burgonyát, a paprika- és szalonnacsíkokat, és 220 °C-ra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Köretként, de önálló fogásként is kínálhatjuk, könnyû salátákkal.

ZÖLDSÉGLEVES VIRSLIVEL

Hozzávalók: 20 dkg újkrumpli, 1 zsenge karalábé, 1 csokor retek, 4 kisebb új sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 2 ek. olaj, 2 erõleveskocka, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1-2 szál petrezselyem/snidling, 1 dl tejföl.

Elkészítése: Az újkrumpli héját ledörzsöljük, a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a karalábéval együtt apró kockákra vágjuk. A retket gerezdekre szeljük, a sárgarépát gyufaszálnyira felcsíkozzuk. Az újhagymákat 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt vékonyan felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk az újkrumplit, a karalábét, a retket és a sárgarépát, élénk tûzön 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, hozzáadjuk az erõleveskockákat, és fedõ alatt, mérsékelt tûzön puhára fõzzük (18-20 perc). A virsliket leöblítjük, kissé rézsútosan felkarikázzuk, a kész leveshez adjuk, éppen csak összeforraljuk (2 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, õrölt borssal illatosítjuk, végül belekeverjük a finomra felaprított petrezselymet/snidlinget és a félretett, nyers retekdarabkákat, de ezekkel már nem fõzzük tovább. Külön tálkában kínáljuk hozzá a tejfölt, amelyet ki-ki ízlése szerint elkever a forró levesben.

Tipp: További zöldségekkel (karalábé, karfiol, brokkoli, finomra vágott spenót, zöldborsó, zöldspárga stb.) dúsíthatjuk, de fõzhetünk bele 4 deka rizst vagy apró tésztát is; virsli helyett néhány karika debreceni kolbásszal is megbolondíthatjuk.


Zöldségleves virslivel


MUSTÁROS ÚJKRUMPLI

Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 3 dl tejszín, 5 dkg magos dijoni mustár, 2 szál újhagyma, só, 2 dkg vaj, prézli.

Elkészítése: Az újkrumplit alaposan megmossuk és vastag karikákra vágjuk. Összekeverjük a dijoni mustárral, a tejszínnel, a felkarikázott újhagymával és kevés sóval. Egy tepsit vajjal kikenünk, és megszórjuk prézlivel. Beleöntjük az újkrumplit, és 160 °C-ra elõmelegített sütõben háromnegyed-egy órán át sütjük.

CURRYS-FÖLDIMOGYORÓS ÚJKRUMPLI

Hozzávalók: 80 dkg újkrumpli, 5 dkg földimogyoró, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. margarin, 2 kk. curry.

Elkészítése: Az újkrumplit megmossuk, sós vízben kb. 20 percig fõzzük. Közben a földimogyorót konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval nagyobb darabokra törjük. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és zöldjével együtt felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Serpenyõben egy kiskanál margarint felforrósítunk, az összetört földimogyorót kevergetve megpirítjuk benne, megszórjuk a curryvel, összerázogatjuk, és félretesszük. Az újkrumplit leszûrjük, megtisztítjuk, kockára vágjuk. A maradék margarint serpenyõben felolvasztjuk, hozzáadjuk az újkrumplit, az újhagyma fehér részét, a fokhagymát, és lassú tûzön kevergetve kb. 5 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a földimogyorót, és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk az újhagyma zöldjével, és forrón tálaljuk.

 


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player