1. lap. �sszesen 3.
ROPOGÓS EPRES RUDACSKÁK
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 6 ek. cukor, csipetnyi só, 2 ek. rum, kb. 1 ek. tejföl, 2 tojássárgája; a töltelékhez: 30 dkg eper, 2 ek. cukor; a lekenéshez: 1 tojásfehérje; a sütéshez: bõ olaj; a tetejére: 2-3 ek. vaníliás porcukor.
Elkészítése: A lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, hûtõszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük. Ez alatt az idõ alatt az epret megmossuk, kicsumázzuk, félcentis kockákra vágjuk, és a cukorral összeforgatva félretesszük. A pihentetett tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 mm vastagságúra, 35 x 35 cm-esre nyújtjuk és derelyemetszõvel vagy késsel kb. 7 cm-es négyzetekre szabjuk. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük. A cukros epret kinyomkodjuk, a tészták egyik felére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Egy nagyobbacska lábasba jó kétujjnyi olajat öntünk és megforrósítjuk. Az epres rudacskákat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük benne, és konyhai papírtörlõre szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

Ropogós epres rudacskák
GRÍZES-EPRES KOCKA
Hozzávalók: 7 tojás, 7 ek. liszt, 16 ek. cukor, 8 ek. gríz, 3/4 l tej, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 1 kg eper.
Elkészítése: A 7 tojásból, 7 evõkanál lisztbõl és 7 evõkanál cukorból egy közepes tepsiben piskótát sütünk. Közben a maradék 9 evõkanál cukorból, 8 evõkanál grízbõl és a tejbõl pépet fõzünk. A margarint a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ha már kihûlt a tejbegríz, a vajjal jól kikeverjük. Az epret megmossuk és lecsepegtetjük. A kihûlt piskótát félbevágjuk és a krém felét rákenjük. Erre sûrûn egymás mellé rakjuk az epret. A maradék krémet rákenjük, ezzel betakartuk az epreket. A piskóta felsõ felét kb. 5 x 5 cm-es kockákra felvágjuk és a krém tetejére egymás mellé rátesszük. Ez azért fontos, hogy szeleteléskor ne nyomódjon össze és így szép formás kockákat kapjunk. Néhány órára hûtõbe tesszük, hogy jól lehûljön.
EPRES RÉTES MANDULÁS KÉREGBEN
Hozzávalók 2 rúdhoz: 25 dkg rétesliszt, 1 ek. olaj, 1 tojás, só, 1 ek. vaj; a töltelékhez: 10 dkg cukor, 2 tojás, 0,5 dl tejszín, 3 ek. gríz, 1 tasak vaníliás cukor, 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 50 dkg eper; a tetejére: 5 dkg mandulalapocska, 1 ek. tejföl; a szóráshoz: porcukor.
Elkészítése: A lisztet az olajjal, a tojással, csipetnyi sóval és egy kevés (1,5 deci) langyos vízzel összegyúrjuk. Egy nagyobb tálat borítunk rá és körülbelül 45 percig pihentetjük, közben a tálat meleg vízbe mártott és alaposan kicsavart konyharuhával melegen tartjuk. A töltelékhez a cukrot a tojással habosra keverjük, majd a tejszínnel, a grízzel és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, és fél órán át pihentetjük. Közben az áttört túrót a citromhéjjal fûszerezzük, és a megmosott, lecsumázott, kisebb darabokra vágott eperrel összeforgatjuk. Végül a tojásos masszát belekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, külön-külön egy liszttel vastagon meghintett, tiszta konyharuha közepére tesszük, majd vékonyra nyújtjuk. Az olvasztott vajjal megkenjük, és kézfejünkre simítva, óvatosan húzva egészen vékonyra tovább nyújtjuk. A két lapot az epres-túrós töltelékkel megkenjük, felgöngyöljük, és vajjal kikent tepsibe fektetjük. A mandulalapokat a tejfölbe keverjük, és a rétesek tetejére simítjuk. Elõmelegített 200 fokos sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 180), és 35-40 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve, ferde szeletekre vágva, langyosan tálaljuk. Gyorsabb és egyszerûbb és ugyanilyen finom - bár kicsit más jellegû a tészta -, ha kész réteslapokkal dolgozunk.

Epres rétes mandulás kéregben
EPRES-CSOKIS BROWNIE
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg fehér csokoládé, 20 dkg eper.
Elkészítése: Az étcsokoládét vízgõz fölött felolvasztjuk, majd a tûzrõl levesszük. Hozzáadjuk a cukrot és egyenként a tojásokat, alaposan elkeverjük, végül a lisztet is beleforgatjuk. Az epret kis kockára vágjuk, a fehér csokoládét úgyszintén, és a masszához adjuk. Kivajazott kisméretû tepsiben 30 perc alatt megsütjük.
DIÓS MUFFIN EPERREL
Hozzávalók (12 db-hoz): 25 dkg eper, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 tojás, 3 dkg liszt, 1 tasak sütõpor, 3 ek. tej, 20 dkg darált dió, 1 kk. õrölt fahéj, 1 ek. porcukor.
Elkészítése: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, ha túl nagyok félbe, négybe vágjuk. Hagyjuk jól lecsepegni. A vajat habosra keverjük, és apránként beleszórjuk a cukrot, majd addig keverjük, amíg a massza kifehéredik. Ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját. A fehérjét félretesszük. A lisztet összekeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a tojásos masszához, beleöntjük a tejet, rászórjuk a darált diót, és az egészet lazán összekeverjük. A félretett tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A muffinsütõ mélyedéseit kibéleljük a papírkosárkákkal, és beletöltjük a tésztát. Egyenletesen elosztjuk rajta az epret. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük. A süteményt a kosárkákkal kivesszük a formából, és rácsra téve kihûtjük. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, és ezzel meghintve kínáljuk.
|< Kezd�
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utols� >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!