Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Jégeső, világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Kakukktojás: Bugatti egy Ferrari találkozón
Szociális, társadalmi kérdések Szociális, társadalmi kérdések
Visszaélések a pszichiátrián - civilek segítenek
Független Hírügynökség   2007 November 18, Sunday  

Elsősorban kényszerbeszállítás, túlgyógyszerezés miatt keresik fel a pszichiátriai betegek a területre szakosodott civil jogvédőket, de szexuális zaklatás miatt is kérték már a segítségüket.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A panaszok többsége azonban büntetés nélkül marad mert nehéz bizonyítani a visszaéléseket és az orvosok ellen nem szívesen lépnek fel a hatóságok.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű civil szervezet egy nemzetközi jogvédő hálózat magyar tagja. Azzal foglalkozik, hogy a pszichiátriákon történő esetleges visszaéléseket kivizsgálja és jogorvoslati lehetőséget nyújtson a betegeknek. A jogvédők a nyár végén az ország 44 orvosi rendelőjében, kórházában tettek ki plakátokat az elérhetőségeikkel, hogy a pácienseknek legyen hová fordulniuk, ha segítségre van szükségük.

A plakátkampány hatására mostanáig egy-két tucatnyian vették fel velük a kapcsolatot. A visszaélések között a legjellemzőbb, amikor valakit kényszerrel, jogtalanul szállítanak be egy pszichiátriai intézetbe. Ez a statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 15 ezer emberrel történik meg, és ez nagyon magas szám. A jogvédők találkoztak azzal is, amikor valaki rosszabb állapotba került a gyógyszerektől, mint mielőtt bevitték a kórházba, és az is előfordult, hogy a beteggel nem foglalkoznak eleget, így nem vették észre, hogy olyan egyéb bajai is lettek, amelyek korábban nem voltak. Voltak halálesetek, fizikai bántalmazások és szexuális zaklatás is. Egy nő azzal kereste meg őket, hogy kimerültség miatt feküdt be egy pszichiátriai intézménybe. Az egyik ott dolgozó ápoló azokon az estéken, amikor ő volt az ügyeletes, extra adag gyógyszert adott a betegnek. A nő ettől kába és akaratvesztett lett, és ezt a helyzetet a férfi kihasználta szexuális célra. A civilek tapasztalatai szerint valószínűleg több hasonló eset is történhet, de a legtöbben szégyellik vagy félnek, ezért nem kérnek segítséget - mondta Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnöke.

Arról nincs adat, hogy idehaza évente hány visszaélés történik. A civilek úgy tudják, hogy amikor néhány éve az orvosi kamarák készítettek a témáról felmérést, akkor kiderült, hogy a pszichiáterekkel kapcsolatban érkezett a legtöbb panasz.

Az Amerikai Egyesült Államokban az orvosoknak csupán 4-5 százaléka pszichiáter, mégis tőlük származik az egészségügyben tapasztalható jogsértések 20-25 százaléka.

Az ilyen visszaélések kivizsgálása mindig nagyon körülményes, hiszen csak akkor tudnak fellépni a jogvédők, ha valódi bizonyítékok állnak rendelkezésre. Ezek megszerzése nem egyszerű, és a jogvédők vezetője azt mondja: a hatóságok sem szívesen foglalkoznak olyan üggyel, amelyben egy orvos is érintett. Gyakran egy másik pszichiátert kérnek fel szakértőnek, aki a legritkább esetben mond terhelő véleményt egy kollégáról. A jogvédők úgy tudják, hogy néhány éve ők kezdeményezték az első hazai ügyet, amely végül bíróság elé került, és elmarasztalták a pszichiátert. Az orvos választhatott, hogy fogházba megy vagy készpénzben rendezi a büntetést. Végül ez utóbbit választotta, és 75 ezer forint befizetésével zárult a per- tette hozzá Dobos János.

A civil szervezet munkájáról bővebben a www. emberijogok. hu internetes oldalon lehet olvasni.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player