Programajánló
Január 2023
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leválthatĂł
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Van ilyen
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
Rendõrség Rendõrség
Fõkapitányok menesztése ...
FĂĽggetlen HĂ­rĂĽgynöksĂ©g   2007 May 20, Sunday  

Gergényi Péter négy év után, míg Bene László országos rendõrfõkapitány két és fél év után távozik posztjáról. A budapesti rendõr-fõkapitány távozását az õszi zavargások után követelte az ellenzék.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Gergényi akkor benyújtotta ugyan nyugdíjazási kérelmét, ám azt az igazságügyi miniszter nem írta alá. Petrétei József már az MTV ostroma után benyújtotta lemondását. A rendõri vezetõkkel együtt azonban most az igazságügyi miniszternek is távoznia kell - számolt be az RTL Klub Híradója.

Gergényi Pétert 2003. július elsején nevezték ki budapesti rendõr-fõkapitánynak. A Vasprefektusként elhíresült kapitány elsõ állománygyûlésén azt ígérte, rendet tesz a BRFK soraiban. Harcot hirdetett a korrupció ellen is, gyakran elõzetes bejelentés nélkül, saját maga ellenõrizte kollégáit.

Bene Lászlót 2004. szeptember 16-án nevezték ki országos rendõrfõkapitánnyá. Salgó László utódja korábban a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetõje volt, amely a rendõrség belsõ ellenõrzését végzi.

A rendõri vezetõk felmentésének kérdése elõször a tavaly szeptemberi zavargások után merült fel. Az MTV ostroma miatt még erélytelennek, a késõbbi összecsapások után viszont már brutálisnak tartották a rendõrök fellépését - fõleg az ellenzéki pártok. A rendõri intézkedések és a felelõsség kérdésében belsõ vizsgálat is indult a rendõrségnél. Bene László a jelentés ismertetésekor azt mondta: voltak szakmai hibák a zavargások felszámolásakor, az országos rendõrfõkapitány azonban megvédte Gergényit. Miközben több ember ellen indult rendzavarás miatt eljárás, az ügyészség csaknem 40 rendõr ellen is eljárást kezdeményezett az õszi zavargások után. A kormánypártok ennek ellenére mindig kiálltak a rendõri vezetõk mellett.

Tavaly októberben a Fidesz Bene Lászlót hibáztatta azért, hogy az intézkedõ rendõröket nem lehetett beazonosítani, szeptemberben ugyanis õ törölte el az egyedi azonosító feltüntetését a bevetési ruhán. Gergényi Péter az októberi események után benyújtotta nyugdíjazási kérelmét, de azt az igazságügy miniszter nem írta alá. Gergényi maradt, és kiállt rendõrei mellett. A március 15-i rendõri fellépést a Fidesz is jogosnak és szakszerûnek nevezte. Május elején ennek ellenére újra felmerült Gergényi távozása. Úgy tudni, a 60 éves fõrendõr ismét maga kérte a nyugdíjazását, ezt hivatalosan azóta sem erõsítette meg.

A 2004. októberétõl igazságügyi miniszter Petrétei József már az MTV székház ostromának éjszakáján is benyújtotta lemondását, de azt a kormányfõ akkor nem fogadta el - a mostanit azonban már igen.

Az ellenzék szerint az igazi morális válság az elmúlt idõszak sorozatos botrányai miatt alakult ki a rendõrségnél. A Széna téri túszejtés után helyszínelõ egyik rendõr május elején csaknem félmillió forintot lopott el a bankból, késõbb pedig kiderült, hogy egy betörés utáni helyszíneléskor több értéktárgyat is elemelt. A férfit nem jogerõsen egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélték. Borsod megyében 13 autópályarendõrt és két autómentõ vállalkozót helyeztek pénteken elõzetes letartóztatásba. A gyanú szerint a rendõrök baleseteknél csak bizonyos autómentõ vállalkozóknak szóltak, akik cserében fizettek a rendõröknek.

A legsúlyosabb incidens május 4-én történt. A késõ esti órákban öt rendõr igazoltatott egy 21 éves nõt, majd a gyanú a szerint egy félreesõ utcába hajtottak vele, és megerõszakolták. Szombaton a Pesti Központi Kerületi Bíróság 30 napra elõzetes letartóztatásba helyezte az elkövetõket, de a rendõrök védõi fellebbeztek a döntés ellen.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player