Webrádió Klub
A szegedi fociról csetelünk
ImageA szegedi fociról beszélgettünk élõben a Webrádió cset csatornáján Kõvári Árpáddal, a Focisulit mûködtetõ, Tisza Volán SC elnökével és a szorkolókkal, sportbarátokkal..
A Pick Szeged vezetõivel cseteltünk
Nagyutazók a Webrádión
Cseteljen a kosaras lányokkal!
Janics Natasa is szóbakerült
Márc 15: mindenki mondjon le, és kérjen bocsánatot
Magazin
Jegyzet
Megváltó halál
Autók
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
SEMA: 600+ lóerõs Elantra GT a Bisimototól
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nõk a közéletbe
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nõket
Relax
A férfi földrajza
A bor elemzése
Webrádió Klub Webrádió Klub
Webrádió Klub: A középiskolai felvételi a téma
Munkatársunktól   2007 January 22, Monday  

Szombaton írják az általános iskolások a központi felvételi feladatsort, ezért a téma szakértõit hívtuk szerkesztõségünkbe, válaszoljanak a felmerülõ kérdésekre.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:29:28: Egyetértek Bácsi Jánossal, hogy jó lenne egységes elvárás, hogy ne kelljen a gyerekeknek és a szülõknek harcolva bejutni egy-egy középiskolába, hanem mindenütt egyformán jó képzést kapnának.

Anderléné Kasza Mónika
11:29:29: Magyar nyelvtani ismeretek nélkül ugyanis elég nehéz nyelvet tanítani, ill. a sikeres nyelvtanuláshoz egyéb kézségek is kellenek.

Jakucs Mária
11:29:57: A szubjektivitás, ha van, szerintem segíti a diakot, de állítom, hogy a legritkább esetben van errõl , mármint a szubjektivitásról szó. Egy gyerek belehal, ha csak teszteken, szinte gépek mérik.

 

Webrádió Koltay Miklós
11:30:56: És mûködik az általános iskolák és a középiskolák közötti kapcsolat?



11:31:06: Az iskolatípusok közötti kapcsolat jól mûködik, de az is szegregál, hiszen egyes általános iskolákból egyes középiskolákba jelentkeznek és jutnak be a gyermekek.

Jakucs Mária 11:31:15: Az együttmûködes óralátogatással (mindkét irányban), tanári megbeszéléssel történik. A Deák Gimnázium évek óta próbál kapcsolatot tartani arra nyitott általános iskolákkal, úgy gondolom, mindkét fél megelégedettségére.

Jakucs Mária
11:32:34: És azért is próbálunk kapcsolatot ápolni minél több iskolával, hogy a hagyományos irányultságot (ebbõl az ált. iskolából ebbe a 
gimnáziumba megyünk) bõvíteni lehessen

Bácsi János 
11:33:15: A deákosok valóban kijönnek hozzánk, megnézik órákon, hogyan teljesítenek a gyermekeink, egyeseknek felkínálják, hogy felveszik õket, ha hozzájuk jelentkeznek. Ez jó azoknak, akiknek felkínálják. De mi van a többivel?

Webrádió Koltay Miklós
11:30:56: Probléma, hogy aki például biológia fakultációra menne, annak külön kell ebbõl a tárgyból felvételizni a Radnótiban és külön egy másik középiskolában. Egyik nem fogadja el a másikét, így egy diák akár 4-5 alkalommal is felvételizik szóban!

Jakucs Mária
11:33:21: Egyetétek azzal, hogy össze kellene hangolni a különbözõ gimnáziumok azonos tagozataira szóló felvételi vizsgáinak beszámítását.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:33:22: Jakucs Máriával egyetértek, hogy a mi iskolánk és a Deák Gimnázium között évek óta jól mûködik a kapcsolat, sok diákunk felvételizik abba a gimnáziumba.

 

Webrádió Koltay Miklós
11:33:57: Sokak számára úgy tûnik, hogy általános iskolai osztályoknak „automatikus" folytatása van a középiskolában, máshonnan azonban ezekbe az osztályokba nem sok esély van bekerülni. Hogyan látják ezt Önök?

Jakucs Mária
11:34:40: Minden egyes diák számára egyformán nyitott minden tagozatunk, senki nem álvez semmilyen elõnyt, összesen egy megnyugtató visszajelzést kapnak a diákok, miszerint mi úgy latjuk, hogy nyugodtan pályázhatnak a nehezebb tagozatainkra is.

Anderléné Kasza Mónika
11:34:42: Amit mi is észrevettünk,az az, hogy ez a felvételi idõszak rémes a gyerekeknek, mert nagyon sok helyen kell megjelennie vizsgát tenni, az általános iskolákban alig lehet ilyenkor tanítani, mert rengetegen hiányoznak.

Jakucs Mária 11:35:43: Mi pont azért megyünk ki az általános iskolákba, hogy ne higgye senki, hogy neki nincs esélye. Bármelyik szorgalmas, törekvõ diák meg 
tudja állni a helyet meg akar egy kéttannyelvû tagozaton is.

Bácsi János 
11:35:57: Visszatérve a kiinduló gondolatokhoz: Egy 14 éves felvételi produkciója nem tudja reálisan mérni, hogy mire lesz képes a gyerkõc, de négy évre erõteljesen meghatározza a sorsát, ezért azt kellene elérni, bárhová is kerüljön, jól érezze magát, meg legyen a sorsával elégedve.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:36:24: Az angol két-tanítási nyelvû osztályaink tanulóinak valóban jó lehetõség folytatni tanulmányaikat a Deákban, de én nem vettem észre,hogy csak madáchosok lennének ebben az osztályokban, természetesen jól kell tudni angolul, hogy ott megállják a helyüket.

Jakucs Mária
11:36:28: Ezzel teljesen egyetértek, ezen dolgozunk, és gondolom, mások is.

Anderléné Kasza Mónika
11:36:35: Ezért tényleg az lenne az ésszerû, hogy középiskolai szinten az azonos típusú képzésre jelentkezõket egy felvételivel mérnénk, amelyet minden intézmény elfogadna.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:37:46: Egyetértek Anderlénével.



Bácsi János 
11:37:47: A gyõri felvételi központra pedig semmi szükség nincs. Más módon is nyilván lehetne tartani, hány gyermek megy középiskolába. A középiskoláknak miben segít Gyõr?

Jakucs Mária 11:39:04: Iszonyú hosszú idõ telik el a felvételi és az eredmények közzététele között. Se a szülõnek, se a diáknak, se a gimnáziumnak nem túl jó, hogy fogalma sincs, kivel mi lesz, és kinek mik a szándékai. Sok munkát lehetne megspórolni, ha nem kellene felesleges köröket megfutni.

Bácsi János 
11:39:08: Hogyan tudják kezelni a középiskolák, hogy egy nyolcadikos akármennyi középiskolába jelentkezhet?

Jakucs Mária
11:39:44: Elvileg semmi baj nincs ezzel, de felesleges munka, felesleges idõ, izgulás, stb.

Anderléné Kasza Mónika
11:40:47: Ez ügyben nem vagyok illetékes, de a saját meglátásom szerint néhány szempontból inkább nehezebbé teszi a dolgokat. Felül kellene vizsgálni a rendszert és kivenni azt, amely nem mûködik és benne hagyni azt, amely tényleg segítség. A puding próbája az evés, ha valami nem jó, akkor azon változtatni kell.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:41:13: Én azt hiszem meg kellene a középutat találni. És ebben nekünk, tanároknak kell tanácsokkal ellátni a szülõket és lebeszélni, hogy túl sok helyre beadják a jelentkezést.

Jakucs Mária
11:41:46: Az a legszomorúbb, amikor valaki nagyon sok helyre beadja a jelentkezést, és mégis hoppon marad.

Anderléné Kasza Mónika
11:42:36: Igen, nagyon nagy és ésszerûtlen teher az általános iskolai tanulóknak az, hogy napokon keresztül bizonygassák azt ismeretlen tanároknak, hogy õk milyen okosak és rátermettek.

Bácsi János 
11:42:39: Ki tudja azt, hogy a Gyõr által javasolt rangsorból mi valósul  meg, milyen teljesítménnyel dolgoznak?

Anderléné Kasza Mónika
11:43:09: Nem tudom.

Jakucs Mária
11:43:33: Tudtommal a gyõri rangsor végleges, ezen egész kevés változtatás van. Nekünk ez a tapasztalatunk.

Webrádió Koltay Miklós
11:43:39: Azt gondolom, azért a szülõnek is kell egyfajta önkontroll: ki szeretné -még ha elfogult is- hogy a gyereke végi frusztrált legyen a középiskolában, mert az túl erõs neki.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:43:49: Egyetértek Koltay Úrral. Látni kell a szülõnek és elfogadni, ha az õ gyermeke nem kiváló csak egy átlagos gyerek,a ki azért még szépen végi tudja tanulni a 4 évet egy átlagos középiskolában.

Jakucs Mária
11:44:15: Évente két-három olyan diák van csak, akit Gyõr felvett a Deákba, de végül nem iratkozik be. A hiba nem ebben a fázisban van.

Bácsi János 
11:45:19: Ha egy gyerek 4-5 középiskolába jelentkezik, közel két hetet hiányzik a felvételik miatt. Mivel a szóbelik nem ugyanabban a z idõpontban 
vannak, egy hónapig nem lehet továbbhaladni a nyolcadikokban, mivel a fél osztály odavan. Sok gyerkõc azért jelentkezik sok helyre, mert addíg sem kell iskolába járni. Egy felvételi mégse hatórás!

Jakucs Mária
11:45:44: A hiba ott van, hogy mivel mindenki kötelességének érzi, hogy öt-hat helyet beírjon, a hatalmas számok miatt aztán megijednek a szülõk, és 
azt hiszik, hogy esélytelen a 100. helyen javasolt diák. És aztán kapkodni kezdenek.

Anderléné Kasza Mónika
11:46:05: Mindenestre, megint személyes tapasztalat, és mint szülõ szólok, nem gondoltuk át kellõen a sorrendet, így az a helyzet állt elõ, hogy a gyerekünket egy olyan iskolába vették fel, amelybe igazából utolsónak szeretett volna menni. A pontszámai alapján bejutott volna az õ általa óhajtott iskolába is, de mivel a sorrenden változtatni akkor már nem lehetett, 
fellebezéssel jutottunk be.

Anderléné Kasza Mónika
11:46:17: Tehát rajtunk kívül, biztos vagyok abban, hogy nagyon sok szülõ elrontja valamilyen módon a felvételi jelentkezési sorrendet, nagyon nehéz minden szempontot figyelembe venni és úgy dönteni, így aztán az a helyzet áll elõ, hogy utólag rengeteg szülõ kezd el kilincselni a középiskolákban.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:46:37: Egyetértek Bácsi János és Jakucs Mária hozzászólásával.

Jakucs Mária
11:46:46: Ráadásul úgy tudom, hogy a felvételi procedúra után a nyolcadikosok leállnak a tanulással, mert számukra eldõlt, hogy mi lesz velük.

Bácsi János 
11:46:50: A felvételi után valóban abbahagyják a tanulást. Én ezt megértem, mert amit a felvételiig és a felvételi miatt valamint a felvételin nyújtanak, az emberfeletti! Nem mernék bármilyen tagozatra felvételizni, hiába van több diplomám!

Jakucs Mária
11:49:55: Igen, de ez azt jelenti, hogy fel év elveszett a nyolcadikosok aktív tanulási idejébõl. Ráadásul, ezt nagyon észre lehet venni a teljesítményükön, amikor a kilencediket kezdik.

Webrádió Koltay Miklós
11:46:56: Mik a tapasztalatok, mennyit számítanak a középiskolák saját elõkészítõi? Ezek mintha elszaporodtak volna, a szülõk pedig boldogan fizetnek, hiszen úgy tûnik számukra, valóban könnyebb így a bejutás az óhajtott középiskolába..

Jakucs Mária
11:48:27: Szerintem a magyar és matematika felvételire nem a gimnáziumnak kell felkészíteni a diákokat, ezért mi nem is tartunk ilyen tanfolyamot. Mi abban vagyunk illetékesek, hogy a saját magunk által szervezett szóbelire készítsük a diákokat, ha van erre igény. Egyetértek a pénzzel kapcsolatos megjegyzéssel.

Bakacsiné Kollár Ágnes
11:49:46: Szerintem tanár függõ az elõkészítõk minõsége. Néha sokat segít a tanulóknak, néha pedig nem megfelelõ színvonalú. A felvételizõ gyerekeknek viszont segít, hogy jobban megismerjék, felfigyeljenek rá a középiskolában.

Anderléné Kasza Mónika
11:50:01: A felvételi elõkészítõvel nálunk is van probléma, mert nagyon nagy az igény, sokan részt vesznek rajta, ennek ellenére végül nem a mi intézményünkben kötnek ki a gyerekek.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Szines



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player