Webrádió Klub
A szegedi fociról csetelünk
ImageA szegedi fociról beszélgettünk élõben a Webrádió cset csatornáján Kõvári Árpáddal, a Focisulit mûködtetõ, Tisza Volán SC elnökével és a szorkolókkal, sportbarátokkal..
A Pick Szeged vezetõivel cseteltünk
Nagyutazók a Webrádión
Cseteljen a kosaras lányokkal!
Janics Natasa is szóbakerült
Márc 15: mindenki mondjon le, és kérjen bocsánatot
Magazin
Jegyzet
Végre itt a tavasz
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bûnt Dubaiban
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Madagaszkár
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Brutális: Jöhet az 1600 lóerõs Veyron Super?
Gyüjtemény
WebKozmo
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nõket
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Filmleírások
Szüzet szüntess!
Mese
Az öregek
Webrádió Klub Webrádió Klub
Az egészségügy a téma
Munkatársunktól   2006 December 07, Thursday  

A Webrádió Klubjában a kórház-klinika összevonás volt a téma élõben. Vendégeink a téma szakértõi voltak dr. Ványai Éva, dr. Mikó Tivadar és dr. Bánfalvi Attila.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

dr. Mikó Tivadar
11:25:33: Mit ért "felsõ szint" alatt? És mi lenne az "alsó szint"?

 

dr. Bánfalvi Attila
11:25:47: A korházban az elbocsátásoktól sokan félnek, többen tervezik a külföldi munkavállalást. Biztosat nem tudunk. Info nincs.

dr. Bánfalvi Attila
11:26:56: A korházunk városi korház, csak a vonzáskörzet ellátást biztosítja. A klinika regionális tercier központ./ált. iskola - egyetem/

dr. Mikó Tivadar
11:27:13: Az, hogy a kórház mekkora ágyszámmal csatlakozik majd a klinikához, regionális egyeztetés, illetve kormányszint

Webrádió Gróf Róza
11:27:15: Sokan érdeklõdnek, de próbálok haladni a magam kérdéseivel. Mibõl tervezi a Tud.Egy. a fejlesztéseket, amivel az összevonás jár?

dr. Mikó Tivadar
11:27:33: döntés kérdése, természetesen közben igyekszünk gyakorolni a helyi érdekérvényesítést..

[petervari] 11:27:51: Azt gondolom sokkal inkább feladatokban kell gondolkodniuk, mintsem ágylábakban. A kórházi ellátáson kívül van a tömegellátás, a rendelõintézeti szint. A klinikai mentalitással majd lehet tömegrendelést folytatni? Ezért is kérdeztem a bizottsági véleményt. De Mikó Prof válaszát is várnám.

dr. Mikó Tivadar
11:31:24: Az átszervezés elsõ lépésére csaknem 150 millió forintot nyert el pályázaton a három intézmény. Természetesen folyamatosan nyílnak meg újabb pályázati lehetõségek.

dr. Bánfalvi Attila
11:31:34: A klinikai területen gondolom a tömeges járóbeteg ellátás nem lehetséges. Nem a mentalitással van gond ,hanem a helyiségekkel.

[petervari] 11:32:14: De hiszen van egy új rendelõintézet a Tisza L krt 97-ben.

dr. Mikó Tivadar
11:32:20: A klinikákon eddig is folyt "tömegellátás", és az integráció egyik célja a párhuzamosan zajló ellátások ésszerûsítése.

[petervari] 11:32:54: Azt tetszik tudni, hogy a rendelõintézetben közel 1 milliós az évi esetszám?

dr. Bánfalvi Attila
11:33:02: Úgy tudjuk a ennek a pénznek a többszöröse lett pályázva, hiszen csak így biztosítható az ígért magasabb színvonalú ellátás.

Webrádió Gróf Róza
11:33:18: Úgy vélem, ez az összeg még mindig igen kevés. De továbbra is érdekelne az elbocsátások-átvételek kérdése, ki vállalja magára? Aztán a klinikai-kórházi átszervezésekrõl is kellene szót ejteni.

dr. Mikó Tivadar
11:35:01: A klinikákon évente messze több mint félmillió járóbeteg fordul meg, és a járóbeteg-ellátáshoz csatlakozó diagnosztikai események száma milliós nagyságrendû. Tehát vannak halvány tapasztalataink a tömegellátásban...

dr. Bánfalvi Attila
11:36:26: A klinikai tömegellátás mibõl eredhet? Én úgy tudom a szegedi betegek ellátásának feladata a kórházi, a regionális feladat a klinikáé.


[petervari] 11:36:54: Akkor ennek örülhetünk, mert nem lehet fennakadás majd. Mert az nagyon szerencsétlen helyzet lenne, ha a lakosságnak keserû tapasztalatai származnának az összevonásból.

dr. Bánfalvi Attila
11:37:39: Hogyan várható minõségi ellátás ha a 2 ágyas kórteremböl 3-4 ágyas a 4 ágyasból 6 ágyas lesz, és a kiszolgáló helységet nem változnak.

dr. Mikó Tivadar
11:38:16: A pályázott összeg valóban magasabb volt. A pályázatokban meglehetõs tapasztalatom van, (eddigi pályázati eredményességem 10 milliárd fölött van), de még soha 
nem esett meg velem, hogy annyit nyertem volna, amennyire pályáztam. A pályázatoknak már csak ez a rendje.

Webrádió Gróf Róza
11:39:11: Tudomásunk szerint, a trauma., a pszichiátriák, és a nõgyógyászatok az érintett átszervezendõ osztályok. Túl azon, hogy a II. Kórház felújítása milliókért nemrégiben megtörtént, tény az, hogy a klinikai Pszich. orvosai nem költöznének a kórházba és a korházi pszich. "bezárásával" olyan terület kerül veszélybe mint pl. az addiktológia.

dr. Mikó Tivadar
11:39:48: Bánfalvi Attila kórtermi ágyszámokról tett megjegyzését a rémhír kategóriába utalom. Honnan jutott ez eszébe?

dr. Bánfalvi Attila
11:39:54: Van-e válságterv arra az esetre, ha az összevonás katasztrófába torkollik? Lehet -e visszaút,  hiszen az épületek eladásra kerülnek.

[petervari] 11:40:05: És mi lesz az ápolásigényû ellátási feladatokkal, ahol a törõdés lenne a lényeges, nem a diagnosztika?

dr. Mikó Tivadar
11:41:13: A felújított kórházi kapacitásokat természetesen rendeltetésszer

 

dr. Bánfalvi Attila
11:41:21: A klinikákon az ágykihasználás gondolom teljes, bõvités nélkül a korházban eddig ellátott betegek hol kerülnek ellátásra.?

dr. Ványai Éva
11:41:27: Üdvözlök mindenkit, sajnos technikai okok miatt csak most tudok bekapcsolódni a beszélgetésbe.

[petervari] 11:41:30: Kérdezem is mindjárt Ványai Évát, hogy ítéli meg az ellátásbiztonságot az összevonások kapcsán, elvégre õ képviseli a lakosságot a meghívottak között.

dr. Mikó Tivadar
11:43:49: úen fogjuk hasznosítani az egységes szegedi betegellátásban. A költözés kapcsán senki nem a készülõdést, hanem az annak révén elért állapotot élvezi. Az egyes szakterületek vezetõi megkezdték az egyeztetést az integrációról, a konkrét összevonásokról, a lehetõ legnagyobb konszenzussal, az egyes szakmák vezetõi - kórházi, klinikai és rendelõintézeti szinten - tesznek javaslatot.

Webrádió Gróf Róza
11:44:24: E-mailben érkezett kérdés Miért a nem nyereséges osztályok ágylétszámát csökkentik? Ilyen pl. a pszichiátria. Konkrétan mire számíthatnak az ott dolgozók?

dr. Ványai Éva
11:44:30: Az a célunk, hogy az összevonással az ellátás biztonsága és színvonala növekedjék a jelenlegi állapothoz képest. A párhuzamosságok megszüntetésével gazdaságosabb, hatékonyabb szakellátási rendszer kialakítását várjuk.  Erre garancia, hogy a komplex szakmai struktúra kialakítását az egyetem tanszékvezetõ tanárai a kórházi fõorvosokkal egyeztetve fogják meghatározni.

[Társalgó]: drkanyo 11:45:16 -kor belépett

dr. Bánfalvi Attila
11:46:16: A korházban nem tudunk osztvez. szintû integrációs megbeszélésekröl.

dr. Ványai Éva
11:48:17: Az, hogy melyik osztály ágylétszámát milyen mértékben csökkentik, illetve, hogy mi lesz a dolgozók sorsa, szakértõi egyeztetések után derül ki. Ez jövõ év januárra várható. Jelenleg több szakértõi munkabizottság dolgozik az ingatlanvagyon felmérésén, a feladatátadási szerzõdésen, a létszám bérügyeken, az informatikai feladatok és a minõségbiztosítás feltételein, a gazdasági helyzet áttekintésén, a szakmai struktúra jövõbeli kialakításán.

dr. Bánfalvi Attila
11:48:19: Mi a gond az önkormányzatnak a gazdaságossággal hiszen pénzt nem ad a kórháznak, az magát látja el az oep pénzböl

dr. Mikó Tivadar
11:48:29: Az egyeztetések néhány diszciplinában már megtörténtek, tehát a többi is napok kérdése.

dr. Ványai Éva
11:49:11: Március elseje az integráció tervezett idõpontja.

 

Webrádió Gróf Róza
11:49:39: Sajnos, azt kell mondanom, túl közeli az átszervezés ahhoz, hogy az érintett osztályok, dolgozók megemésszék ezt a hivatalosan hangzó közlést. Legyünk tárgyszerûek: milyen osztályokat érinthet "bezárás" mely orvosi szakterületek szorulnak háttérbe és mi lesz az eltávozásra számító orvosokkal, ápolókkal?

dr. Bánfalvi Attila
11:50:01: A szakértõ bizottságokban van-e kórházi oszt. vezetõ, és kik azok, mivel a kórházi osztályokon a dolgozok nem tudnak semmit.

dr. Mikó Tivadar
11:50:13: Engedje meg, hogy pontosítsak: március 1-je a jogi értelemben vett integráció idõpontja, a struktúraátalakítás sokkal hosszabb idõt vesz igénye.

dr. Ványai Éva
11:51:11: Köszönöm a pontosítást Miko úrnak, valóban ez a menetrend várható.

[petervari] 11:51:25: Tehát cél, hogy javuljon az ellátás biztonsága. Azt lehet tudni, hogy ki felel majd a lakosságnak az eredményekért? Ha jó eredmények lesznek, ez nem lesz majd kérdés. Ha döcögõs lesz a dolog, az egyetemi professzorok számon kérhetõk lesznek? Õket jelölte meg a Polgármester úr felelõsökként.

dr. Bánfalvi Attila
11:51:37: A jogi értelem mit jelent a jelen esetben.

 

dr. Bánfalvi Attila
11:53:16: Az elkükdött dolgozok elhelyezkedése bizonytalan ,hiszem a megyében nem nagyon lesz hely,mivel a bizonytalan a hvhelyi és a makói kózház helyzete is.

Webrádió Gróf Róza
11:53:19: Tecnikai kérdés: meghosszabbíthatjuk a beszélgetést 15 perccel?

 

dr. Bánfalvi Attila
11:53:30: igen

 

dr. Ványai Éva
11:53:54: Az egészségügyi bizottság az írásbeli elõterjesztlést követõen (melyet az egyetem és a kórház vezetése irodánk közremûködésével készít) tárgyal a szakellátás integrációjáról. Az elõterjesztés a fent említett szakértõi munkabizottságok megállapításain fog alapulni.

dr. Mikó Tivadar
11:54:20: Egyetlen szakterületet sem szorítunk háttérbe, bezárás szóba sem jön.

dr. Bánfalvi Attila
11:54:35: Mi a sürgetõ a jelen helyzetben .és miért nem lehet mindent pontosan kidolgozni és utána végrehajtani az integrációt.?

dr. Mikó Tivadar
11:56:38: Az önkormányzati törvény szerint az ellátási felelõsség a helyhatóságoké, ebben az esetben az ellátást a klinikai központ fogja nyújtani.

dr. Ványai Éva
11:57:04: Jogi értelemben az integráció azt jelenti, hogy az egyetem fogja mûködtetni az eddig a városhoz tartozó szakellátó intézményeket jogutódlással. Ehhez átadjuk az ingóvagyont, az ingatlanokat pedig használatra bocsátjuk. A dolgozók közalkalmazotti státusza megmarad.

[petervari] 11:57:16: Ványai Éva utóbbi mondatát úgy kell értenünk, hogy az összevonás felelõse a bizottság lesz?



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Szines



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player