Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
A próbát tény szerint elbuktuk, ismét csak kiérdemelve a pusztulást. A végítélet azonban ezúttal is elmaradt, Ábrahám õsatyánk alkudozása nem volt hiába való: az Úr (ki tudja hány igaz embert talált) s érettük vagy másért, de kegyelmezett.
Halhatatlan õsforrások
Változó világ
Jégesõ, világvége
Kapcsolati zûr
Politikus szerepek
Magazin
Jegyzet
Lehetséges-lehetetlen
Autók
Példátlan, 27,5 millió dolláros áron cserélt gazdát egy Ferrari Kaliforniában
Programajánló
Februr 2023
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Jégesõ, világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelõbe Kentuckyban
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az õsi szereposztás
Égetõ Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
A bor elemzése
A hõskor hõsei 2
Uccai dumák Uccai dumák
Madagaszkár
Tráser László   2011 June 18, Saturday  
Jegyzet
"Nyilván angyali ártatlanságú, ezerrel liberális riporternõ aggódik, szörnyülködik egy afgán menekülttel együtt, a magyar hatóságok szívtelenségén."
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
Két évtized s most fogják ötödére is módosítani az érettségit! Kész cirkusz, cinikus alakoskodás a NAT-tól, Nemzeti Alaptantervtõl (amely a legkevésbé volt  nemzeti) a mostani kétszintûig. Közben a gyerek nem szólhat bele, pedig  legfõképpen róla szól, a tanár meg úgy tesz, mintha ez volna a normális. Arról ár nem is, hogy júl. utolsó hetéig szoronghat: fölveszik vagy sem!
 
* * *

Nyilván angyali ártatlanságú, ezerrel liberális riporternõ aggódik, szörnyülködik egy afgán menekülttel együtt, a magyar hatóságok szívtelenségén. Rendkívül csinos hölgy a menekült asszony, közvetít a riporter, aki 4 fiával együtt érkezett, 6 évvel ezelõtt Magyarországra, a nõvérét látogatni. Azóta él itt, s bárotthon Afganisztánban tanítónõ volt, itt TAKARÍTOTT!!! Egyébként jelenleg  iskola-titkár, illetve mert tud angolul meg perzsa és pástú nyelveken, tolmács a menekültek kihallgatásakor. A riporter helyette is szörnyülködik a  magyar hatóságok közönyén, akik lám nem siettek segítségére ide érkezése után, csak eltûrték: ha már dolgozni akar, elõbb a menekülttáboron belül, majd kívül is, hát tegye.

Megtudjuk azt is, az ilyen gyámolításra méltó kisebbségek kultúrája más, azért adódnak konfliktusok köztük és megint bocsánat az elfogultságért, a  befogadó nemzet" tagjai között. (Emlékezünk még a jelszóra: az idegen szép, e is más vagy, én is más!) A török másként szól a némethez, a cigány a magyarhoz, pl. az iskolában a tanerõhöz. Ha a tanár venné a fáradtságot és  egértené az eltérõ kultúrát, menten megoldódnának a problémák, tanácsolja a ártatlan szakértõ. (Elvégre mindegy, én megyek kérni a befogadást, vagy fordítva. Mindegy, nekem éltek itt õseim ezer éve, vagy neki: a Föld Istené. De  az meg klerikalizmus, nem haladó világkép! ) A mélységes humánum szinte  könnyeket csal a hallgató szemébe (a fölháborodás könnycseppjei ezek, az  értetlen tanítók, rideg hatóságok és a mi mucsai bennszülött valóságunk miatt)

A beszélgetésben természetesen nem vetõdik föl: ezek az emberek menekültek.  hozzánk jöttek, az itteni szociális hálóban bízva. Talán megérdemelne egy szót:  emberek, eddig is jól jött, de nyomassátok a segélyeket tovább, mert  szükségünk van rá, sõt egyre többre. Miközben ugye közületek is kilakoltattak  tízezreket, kirúgtak állásából szintúgy tízezreket, öregeitek és betegeitek kicsit  padlón, de fogadjátok be a sok szerencsétlent továbbra is, hiszen humanista  kötelességetek! Egy kiegyensúlyozott beszélgetésben netán ezek is elhangoznának, afféle „össznépi" elismerésként, de mifelénk ez nem divat, a  riporter számára mi már csak maradunk Mucsán. Ezért is jó, ha néha jön hozzánk egy-egy felvilágosult, jobb sorsra érdemes afgán.

* * *
 
A Makákók, azaz makik... sok millió éve érkeztek Afrikából Madagaszkárra.  földtutajon. Vízben sodródó fatörzsek, növények szövetén. A fekete kontinens  mintegy 400 km-re van a szigettõl, a tengerár évezredek óta éppen fordítva  sodor: Madagaszkárról Afrikába, de tudós kutatók kiszámították (modellezték)  mikor a kontinensek még egy  voltak, Gondvána, az áramlás éppen fordítva  volt... Szóval a zöldtutajokon átjöttek a csíkos farkú makik és rögvest „fejlõdni"  kezdtek. Megjelentek a 30 grammos makik éppen úgy, mint a 9 kilósak. Ez már  érthetõ, ez Darwin. Akadt egy kis idejük, már pedig ez akadt, így azután  évmilliókon át „fejlõdhettek". 30 grammostól a 9 kilósig vagy éppen fordítva, ez  nem derült ki, de a National Geographic csatornája szerint ez történt. Jó tudni,  már ezt is tudják a tudósok. Remélem a majmok is.

És még valami: valamikor, néhány évezreddel ezelõtt, megjelent Madagaszkáron az ember is! Logikus lenne, de nem közülük fejlõdött ki, hanem szintén tengeren  érkezett. Igaz, nem Afrikából, mint a makik! Polinéziából, pár ezer km-rel távolabbról. Vélhetõen õk is zöldtutajon, mert azt nem hihetjük: küldték õket... hja, akkoriban ilyen volt az Élet. Ráértek, zöldtutajoztak.

Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player