Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
A próbát tény szerint elbuktuk, ismét csak kiérdemelve a pusztulást. A végítélet azonban ezúttal is elmaradt, Ábrahám õsatyánk alkudozása nem volt hiába való: az Úr (ki tudja hány igaz embert talált) s érettük vagy másért, de kegyelmezett.
Halhatatlan ősforrások
Változó világ
Jégeső, világvége
Kapcsolati zűr
Politikus szerepek
Magazin
Jegyzet
Az Ember útja
Autók
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Programajánló
Június 2022
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Magazin
Uccai dumák
Hollywoodi világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Minden idők legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Relax
A bor elemzése
Eltemette elefántja
Uccai dumák Uccai dumák
Madagaszkár
Tráser László   2011 June 18, Saturday  
Jegyzet
"Nyilván angyali ártatlanságú, ezerrel liberális riporternő aggódik, szörnyülködik egy afgán menekülttel együtt, a magyar hatóságok szívtelenségén."
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Két évtized s most fogják ötödére is módosítani az érettségit! Kész cirkusz, cinikus alakoskodás a NAT-tól, Nemzeti Alaptantervtől (amely a legkevésbé volt  nemzeti) a mostani kétszintűig. Közben a gyerek nem szólhat bele, pedig  legfőképpen róla szól, a tanár meg úgy tesz, mintha ez volna a normális. Arról ár nem is, hogy júl. utolsó hetéig szoronghat: fölveszik vagy sem!
 
* * *

Nyilván angyali ártatlanságú, ezerrel liberális riporternő aggódik, szörnyülködik egy afgán menekülttel együtt, a magyar hatóságok szívtelenségén. Rendkívül csinos hölgy a menekült asszony, közvetít a riporter, aki 4 fiával együtt érkezett, 6 évvel ezelőtt Magyarországra, a nővérét látogatni. Azóta él itt, s bárotthon Afganisztánban tanítónő volt, itt TAKARÍTOTT!!! Egyébként jelenleg  iskola-titkár, illetve mert tud angolul meg perzsa és pástú nyelveken, tolmács a menekültek kihallgatásakor. A riporter helyette is szörnyülködik a  magyar hatóságok közönyén, akik lám nem siettek segítségére ide érkezése után, csak eltűrték: ha már dolgozni akar, előbb a menekülttáboron belül, majd kívül is, hát tegye.

Megtudjuk azt is, az ilyen gyámolításra méltó kisebbségek kultúrája más, azért adódnak konfliktusok köztük és megint bocsánat az elfogultságért, a  befogadó nemzet" tagjai között. (Emlékezünk még a jelszóra: az idegen szép, e is más vagy, én is más!) A török másként szól a némethez, a cigány a magyarhoz, pl. az iskolában a tanerőhöz. Ha a tanár venné a fáradtságot és  egértené az eltérő kultúrát, menten megoldódnának a problémák, tanácsolja a ártatlan szakértő. (Elvégre mindegy, én megyek kérni a befogadást, vagy fordítva. Mindegy, nekem éltek itt őseim ezer éve, vagy neki: a Föld Istené. De  az meg klerikalizmus, nem haladó világkép! ) A mélységes humánum szinte  könnyeket csal a hallgató szemébe (a fölháborodás könnycseppjei ezek, az  értetlen tanítók, rideg hatóságok és a mi mucsai bennszülött valóságunk miatt)

A beszélgetésben természetesen nem vetődik föl: ezek az emberek menekültek.  hozzánk jöttek, az itteni szociális hálóban bízva. Talán megérdemelne egy szót:  emberek, eddig is jól jött, de nyomassátok a segélyeket tovább, mert  szükségünk van rá, sőt egyre többre. Miközben ugye közületek is kilakoltattak  tízezreket, kirúgtak állásából szintúgy tízezreket, öregeitek és betegeitek kicsit  padlón, de fogadjátok be a sok szerencsétlent továbbra is, hiszen humanista  kötelességetek! Egy kiegyensúlyozott beszélgetésben netán ezek is elhangoznának, afféle „össznépi" elismerésként, de mifelénk ez nem divat, a  riporter számára mi már csak maradunk Mucsán. Ezért is jó, ha néha jön hozzánk egy-egy felvilágosult, jobb sorsra érdemes afgán.

* * *
 
A Makákók, azaz makik... sok millió éve érkeztek Afrikából Madagaszkárra.  földtutajon. Vízben sodródó fatörzsek, növények szövetén. A fekete kontinens  mintegy 400 km-re van a szigettől, a tengerár évezredek óta éppen fordítva  sodor: Madagaszkárról Afrikába, de tudós kutatók kiszámították (modellezték)  mikor a kontinensek még egy  voltak, Gondvána, az áramlás éppen fordítva  volt... Szóval a zöldtutajokon átjöttek a csíkos farkú makik és rögvest „fejlődni"  kezdtek. Megjelentek a 30 grammos makik éppen úgy, mint a 9 kilósak. Ez már  érthető, ez Darwin. Akadt egy kis idejük, már pedig ez akadt, így azután  évmilliókon át „fejlődhettek". 30 grammostól a 9 kilósig vagy éppen fordítva, ez  nem derült ki, de a National Geographic csatornája szerint ez történt. Jó tudni,  már ezt is tudják a tudósok. Remélem a majmok is.

És még valami: valamikor, néhány évezreddel ezelőtt, megjelent Madagaszkáron az ember is! Logikus lenne, de nem közülük fejlődött ki, hanem szintén tengeren  érkezett. Igaz, nem Afrikából, mint a makik! Polinéziából, pár ezer km-rel távolabbról. Vélhetően ők is zöldtutajon, mert azt nem hihetjük: küldték őket... hja, akkoriban ilyen volt az Élet. Ráértek, zöldtutajoztak.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player