Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
A próbát tény szerint elbuktuk, ismét csak kiérdemelve a pusztulást. A végítélet azonban ezúttal is elmaradt, Ábrahám õsatyánk alkudozása nem volt hiába való: az Úr (ki tudja hány igaz embert talált) s érettük vagy másért, de kegyelmezett.
Halhatatlan ősforrások
Változó világ
Jégeső, világvége
Kapcsolati zűr
Politikus szerepek
Magazin
Jegyzet
Jön a tavasz
Autók
SEMA: 600+ lóerős Elantra GT a Bisimototól
Programajánló
Március 2021
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Ma már tudom, szeretnék olyan lenni
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Brutális: Jöhet az 1600 lóerős Veyron Super?
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Filmleírások
Feketék fehéren
Terminál
Uccai dumák Uccai dumák
Madagaszkár
Tráser László   2011 June 18, Saturday  
Jegyzet
"Nyilván angyali ártatlanságú, ezerrel liberális riporternő aggódik, szörnyülködik egy afgán menekülttel együtt, a magyar hatóságok szívtelenségén."
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Két évtized s most fogják ötödére is módosítani az érettségit! Kész cirkusz, cinikus alakoskodás a NAT-tól, Nemzeti Alaptantervtől (amely a legkevésbé volt  nemzeti) a mostani kétszintűig. Közben a gyerek nem szólhat bele, pedig  legfőképpen róla szól, a tanár meg úgy tesz, mintha ez volna a normális. Arról ár nem is, hogy júl. utolsó hetéig szoronghat: fölveszik vagy sem!
 
* * *

Nyilván angyali ártatlanságú, ezerrel liberális riporternő aggódik, szörnyülködik egy afgán menekülttel együtt, a magyar hatóságok szívtelenségén. Rendkívül csinos hölgy a menekült asszony, közvetít a riporter, aki 4 fiával együtt érkezett, 6 évvel ezelőtt Magyarországra, a nővérét látogatni. Azóta él itt, s bárotthon Afganisztánban tanítónő volt, itt TAKARÍTOTT!!! Egyébként jelenleg  iskola-titkár, illetve mert tud angolul meg perzsa és pástú nyelveken, tolmács a menekültek kihallgatásakor. A riporter helyette is szörnyülködik a  magyar hatóságok közönyén, akik lám nem siettek segítségére ide érkezése után, csak eltűrték: ha már dolgozni akar, előbb a menekülttáboron belül, majd kívül is, hát tegye.

Megtudjuk azt is, az ilyen gyámolításra méltó kisebbségek kultúrája más, azért adódnak konfliktusok köztük és megint bocsánat az elfogultságért, a  befogadó nemzet" tagjai között. (Emlékezünk még a jelszóra: az idegen szép, e is más vagy, én is más!) A török másként szól a némethez, a cigány a magyarhoz, pl. az iskolában a tanerőhöz. Ha a tanár venné a fáradtságot és  egértené az eltérő kultúrát, menten megoldódnának a problémák, tanácsolja a ártatlan szakértő. (Elvégre mindegy, én megyek kérni a befogadást, vagy fordítva. Mindegy, nekem éltek itt őseim ezer éve, vagy neki: a Föld Istené. De  az meg klerikalizmus, nem haladó világkép! ) A mélységes humánum szinte  könnyeket csal a hallgató szemébe (a fölháborodás könnycseppjei ezek, az  értetlen tanítók, rideg hatóságok és a mi mucsai bennszülött valóságunk miatt)

A beszélgetésben természetesen nem vetődik föl: ezek az emberek menekültek.  hozzánk jöttek, az itteni szociális hálóban bízva. Talán megérdemelne egy szót:  emberek, eddig is jól jött, de nyomassátok a segélyeket tovább, mert  szükségünk van rá, sőt egyre többre. Miközben ugye közületek is kilakoltattak  tízezreket, kirúgtak állásából szintúgy tízezreket, öregeitek és betegeitek kicsit  padlón, de fogadjátok be a sok szerencsétlent továbbra is, hiszen humanista  kötelességetek! Egy kiegyensúlyozott beszélgetésben netán ezek is elhangoznának, afféle „össznépi" elismerésként, de mifelénk ez nem divat, a  riporter számára mi már csak maradunk Mucsán. Ezért is jó, ha néha jön hozzánk egy-egy felvilágosult, jobb sorsra érdemes afgán.

* * *
 
A Makákók, azaz makik... sok millió éve érkeztek Afrikából Madagaszkárra.  földtutajon. Vízben sodródó fatörzsek, növények szövetén. A fekete kontinens  mintegy 400 km-re van a szigettől, a tengerár évezredek óta éppen fordítva  sodor: Madagaszkárról Afrikába, de tudós kutatók kiszámították (modellezték)  mikor a kontinensek még egy  voltak, Gondvána, az áramlás éppen fordítva  volt... Szóval a zöldtutajokon átjöttek a csíkos farkú makik és rögvest „fejlődni"  kezdtek. Megjelentek a 30 grammos makik éppen úgy, mint a 9 kilósak. Ez már  érthető, ez Darwin. Akadt egy kis idejük, már pedig ez akadt, így azután  évmilliókon át „fejlődhettek". 30 grammostól a 9 kilósig vagy éppen fordítva, ez  nem derült ki, de a National Geographic csatornája szerint ez történt. Jó tudni,  már ezt is tudják a tudósok. Remélem a majmok is.

És még valami: valamikor, néhány évezreddel ezelőtt, megjelent Madagaszkáron az ember is! Logikus lenne, de nem közülük fejlődött ki, hanem szintén tengeren  érkezett. Igaz, nem Afrikából, mint a makik! Polinéziából, pár ezer km-rel távolabbról. Vélhetően ők is zöldtutajon, mert azt nem hihetjük: küldték őket... hja, akkoriban ilyen volt az Élet. Ráértek, zöldtutajoztak.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player