ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Jegyzet Jegyzet
KĂ©rĂ©s szegedi tĂŒntetĂ”khöz
TrĂĄser   2006 September 20, Wednesday  

Ez az EurĂłpa-dĂ­j a legnagyobb kitĂŒntetĂ©s, amelyet ez a vĂĄros Kossuth hĂ­res dicsĂ©rete Ăłta kaphatott. Nem most kell, mint a csalĂĄdban sem, a vendĂ©gek elĂ”tt veszekedni.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

50 Ă©ve is elmĂșlt, hogy elkezdtĂ©k a sort, amely ma Szegedre Ă©rt. ElĂ”ször ugyanis, tĂĄn 1955-ben tĂŒntettek ki egy vĂĄrost földrĂ©szĂŒnkön, EurĂłpa-dĂ­jjal. Annyi Ă©v utĂĄn, egy magyar vĂĄrosra esett a zsĂ»ri vĂĄlasztĂĄsa Ă©s ez, MagyarorszĂĄgon elĂ”ször Szeged.
KitĂŒnteti ezt a vĂĄrost EurĂłpa, Ă©s ezzel valamit elismer abbĂłl a hosszĂș-hosszĂș, sok Ă©vtizedes, sĂ”t több Ă©vszĂĄzados kĂŒzdelembĂ”l, amit ez a vĂĄros vĂ­vott felszĂ­nen maradĂĄsĂĄĂ©rt, olykor puszta Ă©letĂ©Ă©rt.
A polgĂĄrmester Ășgy fogalmazott, az EurĂłpai UniĂł mostani dĂ­ja Szeged kisugĂĄrzĂĄsĂĄt is honorĂĄlja. Elismeri azt a szellemi, kulturĂĄlis, tĂĄrgyi Ă©rtĂ©ket, amit ez a vĂĄros ma mĂĄr kĂ©pes fölmutatni szĂ»kebb-tĂĄgabb környezetĂ©nek orszĂĄghatĂĄrokon belĂŒl s minden tĂșlzĂĄs nĂ©lkĂŒl mondva, a hatĂĄrokon kĂ­vĂŒl is. Hiszen AngliĂĄbĂłl Ă©s szĂĄmos orszĂĄgbĂłl is Ă©rkezik parlamenti kĂŒldöttsĂ©g Szegedre, a testvĂ©rvĂĄrosok polgĂĄrmesterei szinte kivĂ©tel nĂ©lkĂŒl eljönnek, szĂĄmos diplomata, notabilitĂĄs megjelenik itt, jönnek köszönteni Ă©s ĂŒnnepelni ezt a szĂĄmunkra oly szĂ©psĂ©ges Ă©s talĂĄn most is napfĂ©nyes, Tisza-parti vĂĄrost. AffĂ©le vendĂ©glĂĄtĂłk leszĂŒnk, kicsik Ă©s nagyok, akik ĂŒnnepire fĂ©nyezett arccal fogadjuk a vendĂ©geket. Fogadjuk Ă”ket jĂł szĂ­vvel Ă©s derĂ»vel, kitĂĄrt lĂ©lekkel  -  mondanĂĄm, ha egy tĂĄvoli csillagrĂłl ĂŒzenĂ” költĂ” lennĂ©k...
De mert itt Ă©lek ebben az orszĂĄgban Ă©s ebben a vĂĄrosban, Ă­gy azt szeretnĂ©m, hogy legalĂĄbb erre a mostani hĂ©tvĂ©gĂ©re fĂ©lre tennĂ©nk mindent ami szĂ©tvĂĄlaszt, Ă©s fölmutatnĂĄnk a szĂ­vĂŒnket, ami nem gyĂ»lölködik Ă©s nem fĂ©l, hanem mint mindig, most is remĂ©l.
 Igenis remĂ©li a jobb vilĂĄgot, amely lĂĄm mĂĄr-mĂĄr karnyĂșjtĂĄsra van, Ă©s amelyre most nem kell mĂĄr csak unokĂĄinknak vĂĄrni, mert megĂ©lhetjĂŒk a jobb napokat talĂĄn mi is. SzeretnĂ©k bĂ­zni azoknak a fiataloknak Ă©s felnĂ”tteknek, idĂ”seknek bölcsessĂ©gĂ©ben, akik napok Ăłta demonstrĂĄlnak Szegeden is.
Abban bízom, érti mindenki: akik ezen a hétvégén vendégségbe jönnek az Európa-díjas Szegedre, vårosnézÔbe érkeznek oda, ahol mi vagyunk a håzigazdåk!
Nem most kell, mint a csalĂĄdban sem, a vendĂ©gek elĂ”tt veszekedni. Nem most kell tĂŒlkölni, sĂ­polni, ordĂ­tani, mert ezzel csak megzavarjuk a vendĂ©geket. Tudom, nem kis feladat, de talĂĄn SzegedĂ©rt vĂĄllalhatĂł! Ha azt mondom, ez az EurĂłpa-dĂ­j a legnagyobb kitĂŒntetĂ©s, amelyet ez a vĂĄros Kossuth hĂ­res dicsĂ©rete Ăłta kaphatott  -  nem tĂșlzok. EzĂ©rt ha megmutatnĂĄnk vendĂ©geinknek, milyen is ez a mi szĂ©psĂ©ges vĂĄros, milyenek is vagyunk mi Tisza-partiak, sok barĂĄtot szerezhetnĂ©nk. Hitemre, megĂ©rnĂ© a prĂłbatĂ©tel!  

(trĂĄser)


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player