Mez√Ķgazdas√°g
VM: Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány
(MTI) - Magyarorsz√°gon jelenleg nincs afrikai sert√©spestis j√°rv√°ny √©s a hat√≥s√°gok mindent megtesznek az√©rt, hogy ez √≠gy is maradjon - mondta Kardev√°n Endre, a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium (VM) √©lelmiszerl√°nc-fel√ľgyelet√©rt √©s agr√°rigazgat√°s√©rt ...
VM: Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány
Fert√Ķtlen√≠tik a g√©pj√°rm√Ľveket a magyar-ukr√°n hat√°ron
Újabb három sprotni terméket vontak ki a forgalomból
Oroszorsz√°g v√°rhat√≥an m√°rcius k√∂zep√©n oldja fel a magyar sert√©sh√ļs importtilalm√°t
Fazekas: ez √ļjabb bar√°ts√°gtalan l√©p√©s Rupprechtert√Ķl
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfi√≥k√°k sz√ľlettek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Elindult az utast√°j√©koztat√≥-rendszer teszt√ľzeme a szegedi meg√°ll√≥kban
Mez√Ķgazdas√°g Mez√Ķgazdas√°g
Egyre több a hódok okozta kár a Kisalföldön
MTI   2014 February 28, Friday  

(MTI) - Egyre t√∂bb k√°rt okoznak a h√≥dok a Kisalf√∂ld√∂n - mondta el a t√©rs√©g erd√Ķgazd√°lkod√°s√°√©rt felel√Ķs t√°rsas√°g illet√©kese az MTI-nek.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Egyre t√∂bb k√°rt okoznak a h√≥dok a Kisalf√∂ld√∂n - mondta el a t√©rs√©g erd√Ķgazd√°lkod√°s√°√©rt felel√Ķs t√°rsas√°g illet√©kese az MTI-nek.

¬†¬†¬†¬†Iv√°nyi √Ākos, a Kisalf√∂ldi Erd√Ķgazdas√°g Zrt. k√∂z√∂ns√©gkapcsolati megb√≠zottja elmondta, hogy a h√≥dok √°ltal kid√∂nt√∂tt faanyag mennyis√©ge meghaladja az √©vi 500 k√∂bm√©tert, √©s fiatal erd√Ķs√≠t√©seikben is hekt√°rsz√°mra k√©nytelenek p√≥tolni a kir√°gott f√°csk√°kat.
¬†¬†¬†¬†A k√∂rber√°g√°st√≥l kid√Ķlt f√°k eleve vesztes√©get jelentenek, de az √°llva marad√≥, "l√°bon sz√°radt" egyedek balesetvesz√©lyesek is, k√ľl√∂n√∂sen, ha ferd√©n d√Ķlve a szomsz√©d f√°k koron√°j√°ba akadnak.
¬†¬†¬†¬†A szakember ismertet√©se szerint egy h√≥dcsal√°d ak√°r egy f√©l hekt√°rnyi friss √ľltet√©s√Ľ ny√°rast k√©pes n√©h√°ny √©jszaka alatt t√∂nkretenni.
¬†¬†¬†¬†Hozz√°tette: az √∂regebb erd√Ķkben az okoz gondot, hogy a h√≥dk√°rok miatt keletkez√Ķ fogh√≠jakon, tiszt√°sokon er√Ķteljes gyomosod√°s, cserj√©sed√©s indul meg, ami a k√©s√Ķbbi erd√©szeti munk√°kat akad√°lyozza. Hosszabb id√Ķt√°von a n√∂ved√©kvesztes√©g √©s az erd√Ķk sz√©ndioxid-megk√∂t√Ķ k√©pess√©g√©nek roml√°sa is jelent√Ķs hat√°s, valamint j√°rul√©kos k√°r az is, hogy a kid√∂nt√∂tt f√°k, illetve a hely√ľk√∂n meger√Ķs√∂d√Ķ aljn√∂v√©nyzet akad√°lyozza az √°rvizek lefoly√°s√°t.
¬†¬†¬†¬†A Hans√°gban az okoz probl√©m√°t, hogy a sz√°mtalan sz√Ľkebb v√≠zelvezet√Ķ csatorna n√©melyik√©ben a h√≥dok √°ltal √©p√≠tett kisebb g√°tak jelent√Ķsen, ak√°r tized√©re k√©pesek cs√∂kkenteni a lefoly√≥ v√≠z mennyis√©g√©t - mondta Iv√°nyi √Ākos.
¬†¬†¬†¬†Megeml√≠tette, hogy a h√≥dok √ľregei miatt rendszeresen s√ľllyednek meg a csatorn√°k partj√°n kialak√≠tott utak is, a g√∂dr√∂k pedig olyan m√©lyek lehetnek, hogy azokban b√°rmelyik, traktorn√°l kisebb kerek√Ľ j√°rm√Ľ elakad.
¬†¬†¬†¬†A probl√©m√°ra m√°r a term√©szetv√©delmi szakemberek is keresik a megold√°st - jelezte az erd√Ķgazdas√°g munkat√°rsa.
¬†¬†¬†¬†Eml√©keztetett arra: a nyolcvanas √©vek k√∂zep√©n telep√≠tettek a r√°gcs√°l√≥ √°ltal t√ļln√©pesedett Nyugat-N√©metorsz√°gb√≥l eur√°zsiai h√≥dokat Ausztri√°ba, majd az √°llatok a hat√°rmenti t√©rs√©gb√Ķl, a vizek ment√©n √©rkeztek Magyarorsz√°gra. El√Ķsz√∂r 1991-92-ben √©szlelt√©k az erd√©szek a h√≥dok r√°g√°s√°nak nyomait, √°m az √°llat jelenl√©t√©t hossz√ļ ideig titkolt√°k a nagyk√∂z√∂ns√©g el√Ķl, nehogy a turistainv√°zi√≥ megzavarja a kontinens-szerte v√©dett, vesz√©lyeztetett faj egyedeinek √©let√©t. K√©s√Ķbb a WWF magyarorsz√°gi szervezete k√∂zel 250 h√≥dot telep√≠tett az orsz√°gba, ebb√Ķl is jutott a Kisalf√∂ldre.
¬†¬†¬†¬†Iv√°nyi √Ākos t√°j√©koztat√°sa szerint az √©vtized elej√©n 7-900 darabra tett√©k a teljes hazai h√≥dpopul√°ci√≥t. Az √°llat a Duna teljes hazai szakasz√°n elterjedt, de √©pp a Szigetk√∂zben van a legt√∂bb, √©s itt a legjelent√Ķsebb a szaporulat is.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player