ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
A diktatĂșrĂĄrĂłl
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
MĂșzeumba kerĂŒlt az elsĂ”, 1898-ban kĂ©szĂŒlt Porsche
KĂŒlföld KĂŒlföld
ÁgyĂșdörgĂ©ssel emlĂ©keztek MadĂ©falvĂĄn a 250 Ă©vvel ezelĂ”tti vĂ©rengzĂ©sre
MTI   2014 January 07, Tuesday  

(MTI) - ÁgyĂșdörgĂ©st utĂĄnzĂł robajjal emlĂ©keztek kedd hajnalban a szĂ©kelyföldi MadĂ©falvĂĄn a 250 Ă©vvel ezelĂ”tti vĂ©rengzĂ©sre, amely madĂ©falvi veszedelemkĂ©nt vonult be a köztudatba.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - ÁgyĂșdörgĂ©st utĂĄnzĂł robajjal emlĂ©keztek kedd hajnalban a szĂ©kelyföldi MadĂ©falvĂĄn a 250 Ă©vvel ezelĂ”tti vĂ©rengzĂ©sre, amely madĂ©falvi veszedelemkĂ©nt vonult be a köztudatba.

    Szentes Csaba, a CsĂ­kszereda közelĂ©ben fekvĂ” telepĂŒlĂ©s polgĂĄrmestere az MTI-nek elmondta, pirotechnikai eszközökkel prĂłbĂĄltĂĄk utĂĄnozni azt az ĂĄgyĂșrobajt, amelyre 250 Ă©vvel ezelĂ”tt Ă©bredtek a telepĂŒlĂ©sen, mikor az osztrĂĄk csĂĄszĂĄri-kirĂĄlyi katonasĂĄg rĂĄtĂĄmadt a MadĂ©falvĂĄn egybegyĂ»lt, a hatĂĄrĂ”rsorozĂĄs ellen tiltakozĂł csĂ­ki szĂ©kelyekre.
    MadĂ©falvĂĄn (Siculeni) Ă©s megannyi mĂĄs szĂ©kelyföldi telepĂŒlĂ©sen is Ă©jfĂ©lkor megkondultak a harangok a több szĂĄz ĂĄldozatot követelĂ” vĂ©rengzĂ©s ĂĄldozatainak emlĂ©kĂ©re.
    Az emlĂ©kezĂ” Ă©jfĂ©li harangozĂĄsra a SzĂ©kely Nemzeti TanĂĄcs (SZNT) kĂ©rte fel karĂĄcsony elĂ”tt a törtĂ©nelmi magyar egyhĂĄzakat. Szentes Csaba polgĂĄrmester az MTI-nek elmondta, a felkĂ©rĂ©s nem volt ĂșjszerĂ», hiszen a csĂ­ki rĂłmai katolikus papok mĂĄr elĂ”zĂ”leg megĂĄllapodtak a harangozĂĄsrĂłl.
    Madéfalvån mår vasårnap elkezdÔdött az évfordulós megemlékezések sorozata. A templomtéren mintegy szåz, korabeli ruhåba öltözött székelyföldi hagyomånyÔrzÔ jelenítette meg az 1764-es eseményeket.
    HĂ©tfĂ”n törtĂ©nĂ©szek elĂ”adĂĄsaival Ă©s kiĂĄllĂ­tĂĄsmegnyitĂłval folytatĂłdott a rendezvĂ©nysorozat, amelyen a madĂ©falvi veszedelem következtĂ©ben elvĂĄndorolt, Ă©s az al-Duna mellett megtelepedett szĂ©kely telepĂŒlĂ©sek mintegy ötven kĂ©pviselĂ”je is rĂ©szt vesz.
    Az 1764. januĂĄr 7-ei madĂ©falvi vĂ©rengzĂ©st elĂ”zmĂ©nye, hogy MĂĄria TerĂ©zia csĂĄszĂĄrnĂ” 1760-ban elrendelte a szĂ©kely hatĂĄrĂ”rsĂ©g ĂșjbĂłli felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. A szĂ©kelyek sĂ©relmeztĂ©k, hogy az Ășj szabĂĄlyok szerint idegenben is kell majd szolgĂĄlniuk, nĂ©met nyelvĂ» vezĂ©nylet alatt, Ă©s nem nyerhetik vissza rĂ©gi szabadsĂĄgjogaikat katonai szolgĂĄlatuk fejĂ©ben.
    Sokan közĂŒlĂŒk elbujdokoltak az erĂ”szakos sorozĂĄs elĂ”l, mintegy 2500-an azonban összegyĂ»ltek MadĂ©falvĂĄn, Ă©s tiltakozĂł petĂ­ciĂłt fogalmaztak MĂĄria TerĂ©ziĂĄnak. Joseph Siskowich altĂĄbornagy utasĂ­tĂĄsĂĄra a csĂĄszĂĄri csapatok 1764. januĂĄr 7-Ă©n hajnalban vĂĄratlanul rĂĄtĂĄmadtak a MadĂ©falvĂĄn gyĂŒlekezĂ” szĂ©kelyekre. A tĂĄmadĂĄsnak hivatalos jelentĂ©sek szerint mintegy kĂ©tszĂĄz, mĂĄs adatok alapjĂĄn nĂ©gyszĂĄz ĂĄldozata volt, Ă©s megtörte a szĂ©kely ellenĂĄllĂĄst.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player