Jogszabályváltozások - Öt százalékra csökken az élõsertés és a félsertés áfája január 1-jén
MTI
2013 December 31, Tuesday
(MTI) - Az élõ- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövõ évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértõk szerint a mérséklés ellenére a területrõl származó ...
|
(MTI) - Az élõ- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövõ évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértõk szerint a mérséklés ellenére a területrõl származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetõen.
Az általános forgalmi adó mérséklését mind a Vidékfejlesztési Minisztérium, mind a szakmai szervezetek - például a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - jelentõs eredménynek tartja, mivel az áfa csökkentése hozzájárul az ágazat gazdasági tevékenységének fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. A szakminiszter a döntés november eleji bejelentésekor arról beszélt, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentésében az elsõ lépés a mostani mérséklés, és nem tartotta kizártnak, hogy 2014-ben további áfacsökkentések is jöhetnek. Fazekas Sándor jelezte azt is: a lépés összhangban van a sertésstratégiával, az intézkedéssel a magyar termelõket és feldolgozókat kívánják segíteni. Fazekas Sándor korábban úgy vélte: az áfacsökkentés hatása megjelenik majd a belföldi fogyasztás emelkedésében is, és ármérséklõ hatást is várnak attól, mivel a vágóhidak számára is alacsonyabb lesz az általános forgalmi adó. Így az intézkedés a termelõk és a feldolgozók likviditását is pozitívan befolyásolja. Hozzáfûzte, hogy az élelmiszergazdaság más területein tovább folyik a munka az áfa mérséklése érdekében. Az ágazati szakértõk szerint az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, egyenletesebben oszlik el ugyanis az adóteher a gazdasági szereplõk között. Az importálók elõnyeit a lépés visszaveti, hiszen hasonló vagy azonos feltételekkel a magyar sertés versenyképes. A legális termelõk jelentõs, illegális versenyelõnyt élvezõ konkurenciától szabadulhatnak meg - vélik az elemzõk -, ha a sertéságazat forgalmán beül a 30-50 százalékra becsült feketegazdaság arányát sikerül csökkenteni, felszámolni. Az ágazati szereplõk és a szakértõk véleménye is az, hogy a feketegazdaság a folyamat egészében jelen van. A legális forgalom mellett - mint ahogy néhány esetben már a NAV feltárta - kiépült egy láthatatlan vertikum is, a feketén nevelt hízótól, az illegális importon át a szintén feketén dolgozó vágóhidakig, feldolgozókig és eladókig. A legálisan mûködõ integrált termelõ cégek pozícióját nem igazán érinti az élõsertés és a levágott egész, illetve félsertés áfájának változása, hiszen mindez cégen belüli fázis. Más a helyzet a vágással, bontással foglakozó vágóhidakon és a feldolgozóknál. Hozzájuk ezentúl 5 százalék áfával jön be az alapanyag és 27-tel megy ki. Itt olyan rés van az input és az output között, amire - a szakemberek szerint - "érdemes rámozdulni".
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!