ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Ma mår tudom, szeretnék olyan lenni
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bugatti EB110 SS gumifĂŒstölĂ©s
KĂŒlföld KĂŒlföld
Nem tudni pontosan, mennyi fel nem robbant bomba van SzerbiĂĄban
MTI   2013 December 09, Monday  

(MTI) - A szerb fĂ”vĂĄrosban az 1999-es NATO-bombĂĄzĂĄs utĂĄn csak egyetlen, 900 kilogrammos bomba maradt a földben, amely nem robbant fel, azt azonban sem a rendĂ”rsĂ©g, sem a katonasĂĄg nem tudja, hogy a 20. szĂĄzad mĂĄs hĂĄborĂșibĂłl mennyi fel nem robbant ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A szerb fĂ”vĂĄrosban az 1999-es NATO-bombĂĄzĂĄs utĂĄn csak egyetlen, 900 kilogrammos bomba maradt a földben, amely nem robbant fel, azt azonban sem a rendĂ”rsĂ©g, sem a katonasĂĄg nem tudja, hogy a 20. szĂĄzad mĂĄs hĂĄborĂșibĂłl mennyi fel nem robbant lövedĂ©k maradt Szerbia egĂ©sz terĂŒletĂ©n.
    A BelgrĂĄdban talĂĄlt több mint egytonnĂĄs, mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșbĂłl fennmaradt bomba megtalĂĄlĂĄsa utĂĄn a szerb mĂ©dia hĂ©tfĂ”n összesĂ­tĂ©st közölt a fel nem robban lövedĂ©kek feltĂ©telezett szĂĄmĂĄrĂłl Ă©s helyĂ©rĂ”l.
    Bratislav Rancic, a szerbiai belĂŒgyminisztĂ©rium rendkĂ­vĂŒli helyzetekkel foglalkozĂł osztĂĄlyĂĄnak vezetĂ”je a 24 Sata cĂ­mĂ» honlapnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a szerb fĂ”vĂĄrosban biztosan van mĂ©g a szombaton talĂĄlt bombĂĄhoz hasonlĂł mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs lövedĂ©k, pontos adatokkal azonban senki nem rendelkezik.
    Szerbia-szerte legalĂĄbb 150 olyan helyszĂ­n van, ahol vĂ©lhetĂ”en fel nem robbant bomba talĂĄlhatĂł. Nem minden esetben beszĂ©lhetĂŒnk azonban több szĂĄz kilogrammos robbanĂłszerkezetekrĂ”l. ObrenovĂĄcon, a volt nĂ©met lĂ”szerraktĂĄr helyĂ©n - amelyet 1944-ben romboltak le - mĂ©g ma is sok kisebb bomba talĂĄlhatĂł - magyarĂĄzta Rancic. HozzĂĄtette, hogy kĂŒlönös veszĂ©lyt jelentenek a DunĂĄban elsĂŒllyedt nĂ©met hajĂłk is. KözĂŒlĂŒk nĂ©gyben biztosan talĂĄlhatĂł fel nem robbant akna Ă©s lĂ”szer.
    ÚjvidĂ©ken viszont vĂ©lhetĂ”en Ă©ppen a NATO-bombĂĄzĂĄsokbĂłl maradt mĂ©g körĂŒlbelĂŒl 50 fel nem robbant eszköz. A Duna szĂĄmos olyan robbanĂłszerkezetet rejt, amelyeket a hidak rombolĂĄsakor dobtak le.
    Évente körĂŒlbelĂŒl 3 ezer robbanĂłszerkezetet talĂĄlnak SzerbiĂĄban. A leggyakrabban kĂ©zigrĂĄnĂĄtokat, puskagrĂĄnĂĄtokat vagy aknavetĂ”grĂĄnĂĄtokat, amelyeket a harctĂ©rrĂ”l vittek haza az emberek, majd eldobĂĄltak - magyarĂĄzta Rancic. Tavaly azonban az ĂĄtlagosnĂĄl mintegy hĂĄromszor többet, tĂ­zezer lövedĂ©ket hatĂĄstalanĂ­tottĂĄk a tĂ»zszerĂ©szek.
    A szerbiai köztelevĂ­ziĂł informĂĄciĂłi szerint az orszĂĄg hat nĂ©gyzetkilomĂ©terĂ©n talĂĄlhatĂłk mĂ©g mindig kazettĂĄs bombĂĄk, fĂ”leg Szerbia dĂ©li rĂ©szĂ©n. Ezek felszedĂ©sĂ©re gyakran gyĂ»jtenek adomĂĄnyokat, mert a katonasĂĄgnak nincs rĂĄ pĂ©nze. Egy nagyobb bomba eltĂĄvolĂ­tĂĄsa akĂĄr 250 ezer eurĂłba (75 milliĂł forint) is kerĂŒlhet.
    Momcilo Pavlovic törtĂ©nĂ©sz szerint a szerb fĂ”vĂĄros teljes terĂŒletĂ©n biztosan vannak mĂ©g mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs bombĂĄk, mert a nĂ©metek cĂ©lja a vĂĄros teljes elpusztĂ­tĂĄsa volt, s ezĂ©rt nem csak a katonai lĂ©tesĂ­tmĂ©nyeket cĂ©loztĂĄk meg. A NATO viszont 1999-ben inkĂĄbb a kĂŒlvĂĄrosi terĂŒletekre Ă©s a harcĂĄszati szempontbĂłl jelentĂ”s cĂ©lpontokra mĂ©rt csapĂĄst.
    A legtöbb bomba Ă©pĂ­tkezĂ©si terĂŒleten kerĂŒl elĂ”. A törvĂ©nyi elÔírĂĄsok szerint minden Ă©pĂ­tkezĂ©s elĂ”tt meg kellene vizsgĂĄlni a terepet, viszont nem szabnak ki bĂŒntetĂ©st, ha ezt az Ă©pĂ­ttetĂ” nem vĂ©gzi el, Ă­gy sokszor a vĂ©letlenen mĂșlik, hogy rĂĄbukkannak egy-egy robbanĂłszerkezetre.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player