(MTI) - Az élõ- és félsertés áfájának csökkentése szervesen illeszkedik abba a kormányzati programba, amely a sertéságazat talpra állítását célozza - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, miután a sertésügyekért felelõs miniszteri biztossal közösen egyeztetett az áfacsökkentésrõl az ágazati szereplõkkel.
Horváth István, a sertésprogram végrehajtásáért felelõs miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy az élõ- és félsertés áfája 2014. január elsejétõl 27-rõl 5 százalékra csökken, a parlament pedig már jövõ hétfõn dönt errõl az adótörvények keretében. A lépés szerinte erõsíti az ágazat jövedelmezõségét és egész termelési struktúráját.
A sajtótájékoztatón részt vevõ ágazati szereplõk úgy vélik, az áfacsökkentés piaci tisztulást hoz majd és javítja a vágóhidak likviditási helyzetét.
Horváth István elmondta: a VM csütörtökön ágazati szereplõkkel értékelte az áfacsökkentés közvetlen, rövid- és hosszú távú gazdasági eredményeit, valamint a továbblépés lehetõségérõl is szó esett, arról, hogyan lehet növelni a magyar állattenyésztõk, feldolgozók és takarmánygyártó cégek likviditását.
Hollósy Tibor, a Kométa ügyvezetõ igazgató helyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: régóta várták az áfacsökkentésrõl szóló döntést, amelytõl azt várják, hogy jelentõsen csökkenni fog a Magyarországra beáramló import élõsertés mennyisége, másrészt azt, hogy elindul a piaci tisztulás, valamint hogy a vágóhidak likviditási helyezte javulni fog, és a kevesebb import miatt nõ majd a kereslet a piacon.
A vezetõ hozzáfûzte: bíznak abban, hogy az áfacsökkentés nem áll meg itt, továbbterjed majd az élelmiszerek többi részére is.
Marczin Zsolt, az Alföldi Sertés Értékesítõ és Beszerzõ Szövetkezet ügyvezetõ igazgatója a sajtótájékoztatón sikernek nevezte a sertésáfa csökkentését.
Hozzátette: a termelõi csoportok fontos részei az ágazat tisztulásának, mivel a szövetkezeten belüli sertésforgalmazás csak szabályos keretek között történhet meg, így minél jobban tud bõvülni ez a szegmens, annál jobban tudja segíteni ezt a megtisztulási folyamatot. A feketegazdaság visszaszorulása segíti a szövetkezet által integrált termelõket, emellett azt várják, hogy az intézkedésnek köszönhetõn jelentõsen javul a vágóhidak fizetési fegyelme, és ezáltal õk és tagjaik is sokkal pontosabban tudnak fizetni.
Az ügyvezetõ igazgató elmondta: mivel fõtevékenységként élõsertés nagykereskedelemmel foglalkoznak és az elmúlt idõszakban jelentõs élõsertés-exportot bonyolítottak, negyedéves áfabevallóként komoly áfát kellett visszaigényelniük. Az 5 százalékra történõ áfacsökkentéssel jelentõs likviditási segítséghez jut a szövetkezet - mondta Marczin Zsolt.
Horváth István kitért arra, hogy a következõ idõszakban a likviditásban és a sertéslétszámban jelentõs elõrelépés hozhat az ágazatnak az áfacsökkentés. A miniszteri biztos úgy fogalmazott: a takarmányokhoz kapcsolódó áfakérdést is szívesen megnyitnák, ami nemcsak a sertés-, hanem a baromfiágazatot is érintené, ami ugyancsak fontos terület.
A cél, hogy megérje jószággal foglalkozni, és hogy a magyar asztalra magyar sertés kerüljön, ne az importtermékek domináljanak a piacon - hangsúlyozta Horváth István.
Feldman Zsolt kifejtette, hogy januárban indul az az élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogram, amely az immár könnyített finanszírozási helyzetben lévõ feldolgozóipari üzemek számára további olcsó, kamattámogatott hitelforrásokat nyit meg. Kitért arra is, hogy jövõre elkészül az a hatósági informatikai rendszer, amelyik zárja azokat az egyébként meglévõ kiskapukat, amelyeket a feketézõk használnak.
Feldman Zsolt elmondta: a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal közösen útjára indították a sertéshúsvédjegy rendszert, amelyet a következõ évben, években fel szeretnének építeni, és amely a fogyasztók számára a jó minõségû, magyar takarmányon hizlalt sertéshúst jelöli.
A helyettes államtitkár kiemelte: a következõ években hangsúlyosan kezelik majd az élelmiszerfeldolgozás és az állattenyésztés technológiai hátterének korszerûsítését.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!