Honvédelem
Iraki utasszållító gép miatt riasztottåk a Gripeneket
(MTI) - Egy iraki utasszĂĄllĂ­tĂł repĂŒlĂ”gĂ©p rĂĄdiĂłkapcsolat nĂ©lkĂŒl lĂ©pett be az orszĂĄg lĂ©gterĂ©be kedd kora este, emiatt riasztottĂĄk a kĂ©szenlĂ©tben lĂ©vĂ” Gripeneket - közölte a HonvĂ©delmi MinisztĂ©rium az MTI-vel.
Szenes ZoltĂĄn: MagyarorszĂĄg nyert a NATO tagsĂĄgbĂłl
Vargha Tamås: a honvédség teljesítette vållalt feladatait
Hende: a magyar hadiipar nem volt, hanem lesz
Bomba az Orczy-kertben - Megsemmisítették a detonåtort, feloldottåk a korlåtozåsokat
Bomba az Orczy-kertben - Lezårtåk a környéket
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Honvédelem Honvédelem
Egyre több fiatal jelentkezik tartalékos katonånak
MTI   2013 August 08, Thursday  

A fiatalok körében egyre népszerûbb az önkéntes tartalékos katonai szolgålat - mondta a Magyar Honvédség HadkiegészítÔ és Központi Nyilvåntartó Parancsnoksågånak vezetÔje az MTI-nek.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A fiatalok körĂ©ben egyre nĂ©pszerĂ»bb az önkĂ©ntes tartalĂ©kos katonai szolgĂĄlat - mondta a Magyar HonvĂ©dsĂ©g HadkiegĂ©szĂ­tĂ” Ă©s Központi NyilvĂĄntartĂł ParancsnoksĂĄgĂĄnak vezetĂ”je az MTI-nek. Vanyur Tibor az interjĂșban arrĂłl is beszĂ©lt, hogy az önkĂ©ntes mĂ»veleti tartalĂ©kosok a Magyar HonvĂ©dsĂ©g valamennyi feladatĂĄba bevonhatĂłk. Igazi feladataikat kĂŒlönleges jogrend, pĂ©ldĂĄul katasztrĂłfahelyzet bevezetĂ©sekor lĂĄtjĂĄk el, de bĂ©keidĂ”szakban is teljesĂ­thetnek katonai szolgĂĄlatot.

    Vanyur Tibor közlĂ©se szerint az önkĂ©ntes mĂ»veleti tartalĂ©kosok körĂ©ben a fĂ©rfiaknĂĄl 47, a nĂ”knĂ©l 44 Ă©v az ĂĄtlagĂ©letkor, de az utĂłbbi idĂ”ben nĂ”tt a 30 Ă©ven aluli jelentkezĂ”k szĂĄma. Tavaly a fĂ©rfiak körĂ©ben 1-2, az idĂ©n viszont mĂĄr több mint 8 szĂĄzalĂ©k, mĂ­g a nĂ”i tartalĂ©kosok körĂ©ben mĂĄr 22 szĂĄzalĂ©k a 30 Ă©ven aluliak arĂĄnya. ÖsszessĂ©gĂ©ben a mĂ»veleti tartalĂ©kosok között több mint 7 szĂĄzalĂ©k a nĂ”k arĂĄnya.
    Az ezredes elmondta, hogy tavaly elsĂ”sorban azokat szĂłlĂ­tottĂĄk meg, akik a Magyar HonvĂ©dsĂ©g, illetve a rendvĂ©delmi szervek ĂĄllomĂĄnyĂĄbĂłl korkedvezmĂ©nnyel mentek nyugdĂ­jba, Ă©s szolgĂĄlati jĂĄrandĂłsĂĄgot kaptak. Ezzel egyĂŒtt mĂĄr tavaly orszĂĄgos toborzĂĄsba kezdtek, hogy a tĂĄrsadalom minĂ©l szĂ©lesebb rĂ©tegeit vonjĂĄk be a rendszerbe. Ennek keretĂ©ben valamennyi felsĂ”oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyt megkerestĂ©k, többekkel mĂĄr egyĂŒttmĂ»ködĂ©si megĂĄllapodĂĄst is kötöttek. A Szegedi TudomĂĄnyegyetemen pĂ©ldĂĄul mĂĄr ĂĄllandĂł toborzĂł pontot is kialakĂ­tottak, ahol heti rendszeressĂ©ggel nĂ©pszerĂ»sĂ­tik a tartalĂ©kos rendszert.
    Vanyur Tibor elmondta, a gĂłlyatĂĄborok többsĂ©gĂ©ben is ott lesznek, hogy tartalĂ©kosokat toborozzanak. A közĂ©pfokĂș intĂ©zmĂ©nyekben a 18 Ă©v körĂŒli diĂĄkokat szĂłlĂ­tjĂĄk meg, Ă©s orszĂĄgszerte a munkaĂŒgyi központokkal is szoros kapcsolatot alakĂ­tottak ki.
    Az ezredes arra is kitĂ©rt, hogy az önkĂ©ntes tartalĂ©kosnak jelentkezĂ”k terĂŒleti eloszlĂĄsa hasonlĂł kĂ©pet mutat, mint a szerzĂ”dĂ©ses, illetve hivatĂĄsos ĂĄllomĂĄnyĂ©. MostanĂĄig a legtöbben BudapestrĂ”l Ă©s Pest megyĂ©bĂ”l jelentkeztek. Ebben a tĂ©rsĂ©gben a közelmĂșltban a 800. szerzĂ”dĂ©st kötöttĂ©k meg.
    A katonai szolgĂĄlatra jelentkezĂ”k szĂĄma hagyomĂĄnyosan magas HajdĂș-Bihar, BĂĄcs-Kiskun Ă©s VeszprĂ©m megyĂ©ben. Kevesebb a jelentkezĂ” BĂ©kĂ©s, Tolna Ă©s Vas megyĂ©bĂ”l, ahonnan egyĂ©bkĂ©nt is alacsony a Magyar HonvĂ©dsĂ©gbe valĂł jelentkezĂ©s. JĂĄsz-Nagykun-Szolnok, FejĂ©r Ă©s CsongrĂĄd megyĂ©ben viszont egyre nagyobb a jelentkezĂ©si kedv. A parancsnok szerint mindez az egyĂŒttmĂ»ködĂ©si megĂĄllapodĂĄsok rĂ©vĂ©n folytatott intenzĂ­vebb toborzĂĄsi tevĂ©kenysĂ©gnek köszönhetĂ”.
    Vanyur Tibor szĂłlt arrĂłl, hogy az önkĂ©ntes tartalĂ©kosoknak is - hasonlĂłan a hivatĂĄsos Ă©s szerzĂ”dĂ©ses katonĂĄkkal szembeni elvĂĄrĂĄsokhoz - egĂ©szsĂ©gi, fizikai Ă©s pszichikai kritĂ©riumoknak is meg kell felelniĂŒk. Az önkĂ©ntes mĂ»veleti tartalĂ©kosok a Magyar HonvĂ©dsĂ©g valamennyi feladatĂĄba bevonhatĂłak. A jogszabĂĄly szerint igazi feladataikat kĂŒlönleges jogrend - pĂ©ldĂĄul katasztrĂłfahelyzet - bevezetĂ©sekor lĂĄtjĂĄk el, de bĂ©keidĂ”szakban is teljesĂ­thetnek katonai szolgĂĄlatot. A tartalĂ©kosok - katonai mĂșltjuktĂłl fĂŒggĂ”en - a szerzĂ”dĂ©sĂŒk megkötĂ©se utĂĄn felkĂ©szĂ­tĂ” kikĂ©pzĂ©sen vesznek rĂ©szt. Akiknek van katonai mĂșltjuk, azok az elsĂ” Ă©vben 10, akiknek nincs, azok 25, majd Ă©vi 15 napos felkĂ©szĂ­tĂ©sen vesznek rĂ©szt. Ezen tĂșlmenĂ”en bĂ©keidĂ”ben minden önkĂ©ntes tartalĂ©kos behĂ­vhatĂł hĂĄromĂ©vente 6 hĂłnapos szolgĂĄlatra, amely a tartalĂ©kos beleegyezĂ©sĂ©vel meg is hosszabbĂ­thatĂł.
    Az ezredes elmondta, hogy hosszabb idĂ”re elsĂ”sorban azokat a tartalĂ©kosokat rendelik be ilyen szolgĂĄlatra, akik szolgĂĄlati jĂĄrandĂłsĂĄgban rĂ©szesĂŒlnek, vagyis a honvĂ©dsĂ©gtĂ”l vagy rendvĂ©delmi szervtĂ”l mentek korkedvezmĂ©nyesen nyugdĂ­jba. A fiatalabbakat, akik dolgoznak vagy tanulnak, rövidebb idĂ”re, lehetĂ”sĂ©g szerint nyĂĄr környĂ©kĂ©n hĂ­vjĂĄk be, mert az Ă” Ă©letvitelĂŒkhöz ez illik inkĂĄbb.
    Az illetmĂ©nyrĂ”l elmondta, hogy az önkĂ©ntes mĂ»veleti tartalĂ©kos a szerzĂ”dĂ©s megkötĂ©sĂ©nek Ă©vfordulĂłjĂĄn Ă©vente egyszer rendelkezĂ©sre ĂĄllĂĄsi dĂ­jat kap, amely a mindenkori minimĂĄlbĂ©r 50 szĂĄzalĂ©ka. Amikor kikĂ©pzĂ©sre vagy szolgĂĄlati feladatra hĂ­vjĂĄk be, akkor a beosztĂĄsĂĄnak megfelelĂ” illetmĂ©nyt kapja, tovĂĄbbĂĄ jĂĄr neki elhelyezĂ©s, Ă©lelmezĂ©s, katonai felszerelĂ©s Ă©s ruhĂĄzat, utazĂĄsi költsĂ©geinek megtĂ©rĂ­tĂ©sĂ©bĂ”l is rĂ©szt vĂĄllal a honvĂ©dsĂ©g. A szolgĂĄlat ideje alatt a tartalĂ©kost is megilletik mindazok a többletjuttatĂĄsok, amelyek az ĂĄllomĂĄny hivatĂĄsos, illetve szerzĂ”dĂ©ses tagjait, Ă­gy honvĂ©dsĂ©gi egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄs Ă©s ĂŒdĂŒlĂ©si lehetĂ”sĂ©g is.
    A jĂșlius 16-ĂĄn alapkikĂ©pzĂ©sĂ©t megkezdĂ” csaknem kĂ©tszĂĄzötven önkĂ©ntes mĂ»veleti tartalĂ©kos csĂŒtörtökön teszi le eskĂŒjĂ©t SzentendrĂ©n, illetve TatĂĄn. Vanyur Tibor elmondta, hogy az önkĂ©ntes tartalĂ©kos rendszer felĂĄllĂ­tĂĄsa Ăłta a katonĂĄk mĂĄr többször bizonyĂ­thattĂĄk alkalmassĂĄgukat. A legjobb pĂ©lda erre az idei dunai ĂĄrvĂ­z, a tartalĂ©kosok is nagyban hozzĂĄjĂĄrultak a sikeres vĂ©dekezĂ©shez. Emellett a tartalĂ©kosok jelenleg is rĂ©szt vesznek az arzĂ©nnal szennyezett terĂŒleteken a tiszta vĂ­z biztosĂ­tĂĄsĂĄban, valamint a kalocsai raktĂĄrbĂĄzison kĂŒlönbözĂ” technikai eszközök karbantartĂĄsĂĄban, feljavĂ­tĂĄsĂĄban is. Vannak olyan tartalĂ©kosok is, akik a tartalĂ©kosok kikĂ©pzĂ©sĂ©ben is rĂ©szt vesznek, vagy kĂŒlföldi tanfolyamokon oktatnak. Hamarosan az elsĂ” önkĂ©ntes tartalĂ©kos katona a kĂŒlföldi missziĂłjĂĄt is megkezdi - mondta Vanyur Tibor.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player