(MTI) - KĂĽlönlegesen elkĂ©szĂtett Ă©s tálalt Ă©telsorokkal mutatták be a magyar konyhamĂ»vĂ©szetet az orosz fõvárosban, ahol a tervek szerint hosszĂş Ă©vek után ismĂ©t magyar Ă©tterem nyĂlhat.
    A Kutuzov sugárĂşt mellett, a BorogyinĂłi csata körpanorámájával szemben egy csendes parkban hĂşzĂłdik meg a NapĂłleon elleni háborĂş döntõ csatájának Ă©vĂ©rõl, 1812-rõl elnevezett elegáns Ă©tterem, amely a kezdemĂ©nyezõk remĂ©nyei szerint nem csak egy hĂ©tig kĂnálta a magyar Ă©teleket.
    "A moszkvai Ă©tterem tulajdonosa Ă©s somelier-je járt nálunk Ă©s nagyon jĂł vĂ©lemĂ©nnyel volt rĂłlunk, Ăgy jött az ötlet, hogy csináljunk itt egy magyar hetet Ă©s ha ez jĂłl sikerĂĽl, akkor ebbõl talán egy magyar Ă©tterem is válhat" - mondta el az MTI-nek Pataky PĂ©ter, a debreceni IKON Ă©tterem sĂ©fje, aki magyar Ă©s helyi segĂtõkkel egyĂĽtt fõzött a moszkvai Ă©tterem vendĂ©geinek. KĂ©t menĂĽsort kĂnáltak, a vacsorára kilenc fogást, ĂzlĂ©ses, kis adagokban.
    "Nem akartam csárda-jelleget erre a magyar gasztronĂłmiai hĂ©tre, amit talán már sokan unnak is, köztĂĽk az orosz vendĂ©gek, akik ismerik a magyar konyhamĂ»vĂ©szetet. Azzal a szándĂ©kkal jöttem Moszkvába, hogy megmutassam a magyar gasztronĂłmia Ăşj arcát, amelyben a hagyományokat megõrizve egy picivel több kreativitás, ötlet Ă©s több technolĂłgiai fogás van" - tette hozzá a fiatal sĂ©f, aki három Ă©vig Angliában tanulta a mestersĂ©get Michelin csillagos sĂ©fektõl Ă©s ott vĂ©gezte el a szakácsiskolát is. Hortobágyi hĂşsos palacsintátĂłl kezdve gulyásleves, halászlĂ© is szerepelt a menĂĽsoron, de egyiket sem a hagyományos mĂłdon kĂ©szĂtettĂ©k.
    Pataky PĂ©ter elmondta: igyekeztek az orosz ember ĂzlĂ©svilágához is illeszkedni akartak, ezĂ©rt kevĂ©sbĂ© zsĂrosan fõztek. A gulyásleves zsĂrját is leszedtĂ©k, majd a kĂĽlön elkĂ©szĂtett zöldsĂ©gekre Ă©s hĂşsokra mint egy erõlevest öntöttĂ©k rá. A halászlĂ©hez ponty- Ă©s kecsegehĂşst turmixoltak tejszĂnnel, Ă©s azzal töltöttek meg egy Ăłriás pelmenyit (orosz hĂşsos táskát, amely tĂ©sztábĂłl kĂ©szĂĽl). A gulyás Ă©s a halászlĂ© közĂ© a menĂĽben kovászos uborka fagyit tettek, ami elválasztotta a kĂ©t Ăzt. Mangalica pecsenyĂ©t is kĂnáltak a vendĂ©geknek, a desszert pedig somlĂłi galuska volt.
    "Meggyõzõdésem, hogy Moszkvában megélne, sõt jól mûködne egy-két magyar étterem, ahol az alapanyagok, a minõség és az árak is tisztességesek" - hangsúlyozta Pataky Péter.
    A gulyásleves káprázatos volt, a desszert is nagyon tetszett - Ă©rtĂ©kelte az egyik orosz vendĂ©g a vacsora menĂĽsort, Ă©s abban valamennyi asztaltársa egyetĂ©rtett, hogy jĂł lenne, ha Ăşjra nyĂlna magyar Ă©tterem Moszkvában. Â
    Az orosz fõvárosban jĂşlius 1-8. között szervezett gasztronĂłmiai hĂ©t a magyar VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©rium Ă©s Fazekas Sándor miniszter támogatásával jött lĂ©tre - nyilatkozta az MTI-nek Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetsĂ©g agrárattasĂ©ja, aki a debreceni Ikon Ă©tterem tulajdonosaival, Balogh Károllyal Ă©s Kõrösi Zsolttal egyĂĽtt sokat tett azĂ©rt, hogy a rendezvĂ©ny sikeres legyen. Mindannyian azon vannak, hogy esetleg az õsztõl hosszĂş Ă©vek után ismĂ©t mĂ»ködjön magyar Ă©tterem Moszkvában. Â
    Kõrösi Zsolt nagy lehetõsĂ©gnek tartja, hogy az orosz fõvárosban megjelenjen a magyar konyhamĂ»vĂ©szet. A tervek szerint Pataky PĂ©ter kreatĂv sĂ©fkĂ©nt dolgozna itt Ă©s Debrecenben is egyszerre.
    "Moszkva kiaknázatlan lehetõsĂ©g a gasztronĂłmia világában, Ă©s talán tĂşlzás, hogy mi töltsĂĽk be, de ez nagy kihĂvás Ă©s egy kis missziĂł is. Magyarországnak hihetetlen nagy 'retro' kultusza van Moszkvában, Ă©s ezzel Ă©lni kell" - tette hozzá Balogh Károly. Elmondta, arrĂłl tárgyalnak, hogy beszállnának a moszkvai Ă©tterembe, amely teljesen átállna a magyar konyhára, Ă©s egy idõ mĂşltán igazán magyar Ă©tterem lehetne belõle.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!