SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Szabó Gábor akadémikust, az egyetem jelenlegi vezetõjét javasolta az intézmény rektorának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfõi ülésén.
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Petri Tanítványok Konferenciája a SZAB-ban
Kiállítás nyílik a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl
Universitas
Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/9
Programajánló
Janur 2023
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Universitas
SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Magazin
Uccai dumák
Ma már tudom, szeretnék olyan lenni
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Szent sz*r! Batmobil a pokolból!
SzTE hírek SzTE hírek
A 20-as. 30-as években jártunk
Bogdán Katalin   2012 April 27, Friday  

Mi is Marty McFly példáját követtük, ugyanis idõben utaztunk, igaz csak egy éjszaka erejéig. A csodának azonban még éjfélkor sem lett vége. Hogy mirõl van szó?
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Április 25-én a 20-as, 30-as évekbe  látogattunk a Klebelsberg Kuno Könyvtárban megrendezett VII Könyvtári Éjszaka alkalmából. A Modern idõk -  villanások a 20-as, 30-as évekbõl  címû rendezvény ötletérõl  az esemény fõszervezõje, Ficzkó Ildikó mesélt:

-Idõutazásba kezdtünk pár évvel ezelõtt. Az ókort tavaly a középkor követte.  Bár nem terveztünk egy szisztematikusan elõrehaladó sorozatot, a 20-as, 30-as évek korszaka azonban magától kínálkozott. Õsszel vette fel könyvtárunk  Klebelsberg Kuno nevét, aki 1922- ben lett kultuszminiszter, tavasszal pedig nagy esemény volt  Szent Györgyi Albert Nobel-díjának 75. Évfordulója.
Aki úgy döntött, hogy ellátogat a könyvtárba, a TIK bejáratánál két század eleji automobil példánnyal találkozhatott, melyek a Magyar Autóklub segítségével kerültek egyetemünk környékére.

A túrákra 9 óráig érdemes feliratkozni, ezt azokkal is tudatjuk, akiknek ez esetleg idén nem sikerült, a helyek ugyanis gyorsan betelnek. Egy-egy túra ugyanis 15-20 embert tud befogadni, és körülbelül egy órán keresztül tart. A Könvy Útja túra keretében bejutottunk a TIK olyan részeibe, melyekben még sohasem jártunk. A könyvtárosok század elei kosztümökben vezettek végig a kötéssel, selejtezéssel, foglalkozó termekben, hosszú eldugott folyosókon keresztül, melyeket század elei poszterek és egyes helyeken gyertyára hasonlító lápmások díszítettek. Bizony  könnyen eltéved az még nem járatos látogató.

Az állománygyarapítási osztályba is betekinthettünk, amely kezdõpontja annak az útnak, amelyen keresztül minden könyv az olvasóterembe jut- könyvek, külföldi és magyar folyóiratok, elektromos könyvek, audiovizuális  anyagok. A 11 kar és tanszéki könyvtár a Klebelsgberg Kuno könyvtárba koncentrálódott.  A könyvek szükségességérõl a szakreferensek döntenek.
Egy olyan teremhez is eljutottunk, melyet a könyvtárosok csak " gázkamrának" neveznek, ez egy gyarapító szoba, melybe a dolgozók  hetente csak egyszer léphetnek be, itt az újonnan érkezett könyvek százait, ezreit fertõtleítiik. Legutóbb egy 1800-as évekbõl származó gyûjteményt fertõtlenítettek.
A külföldi folyóiratokból az elõzõ évben 1543  jutott el könyvtárunkba,  a legdrágább ezek közül a Brain Research, amely 6 millió 750 ezer forintba kerül! Ezt az egyetem központi költségvetésébõl fizetik, és az Élettani Intézet számára rendelik meg.

Azt is megtudhattuk, hogy a könyveket hogyan kategorizálják, ugyanis erre egy külön könyvtárosi csapat specializálódik, akik ma már számítógépek segítségével, komoly vizsgálatok alapján döntik el, hogy melyik könyv milyen kategóriába kerül. Alig száz évvel ezelõtt mindezt kézzel végezték, íme itt egy 1920-as évekbõl származó gyarapodási napló, amibe annak idején kézzel jegyeztek be minden példányt:
A könyvtárban  kvízek,század elei közéleti poszterek, játékok, slideshow bemutatók, divatbemutató-verseny, elõadások vártak bennünket. 
Megtekinthettük  a Ligeti Lajos kiállítást, aki 25 évvel ezelõtt  egész magángyûjteményét adományozta könyvtárunknak, az elsõ emeleten az érdeklõdõk Bartók Györgyrõl tudhattak meg rengeteg információt, aki annak idején egyetemünk Filozófiai Intézetét vezette.
A TIK kiállítási terében megtekinthettük a  Szent-Györgyi Albert kiállítást, akinek 1937. Október 28-án a stockholmi Karolinska Intézet orvosi-élettani Nobel- díjat ítélt a  a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért.

Ha lehetõséged nyílna rá, kivel találkoznál a 20-as, 30-as évekbõl?  A hallgatóktól ezeket a neveket hallottuk:  Walt Disney, Pablo Picasso, Albert Einstein, Charlie Chaplin, de még Betty Boop is a hírességek között szerepelt. Meglepõ volt azonban, hogy sokan nem is tudtak neveket említeni ebbõl az idõszakból. Ficzkó Ildikó fõszervezõ azonban válaszolt:
-Nagyon jó kérdés, mert könnyû lenne filmsztárt vagy közéleti személyt mondani, én  Szent Györgyi Albertettel szeretnék találkozni. Arra a kérdésedre pedig, hogy szívesen élnék e ebben a korszakban, nehéz is lenne választ adni, ugyanis két világháború között jártunk, ami egy gazdasági szempontból is nehéz periódus. A 20- as, 30-as években végbemenõ újítások valószínûleg egy olyan vágy eredményei, amely a változásokra szomjazott, mert egy rendkívül nehéz  idõszak volt ez. Mi ezekre a törekvésekre koncentráltunk, ezt szeretnénk bemutatni.

Mindenki arra biztatunk, olvassunk gyerekek, mûvelõdjünk, mert bár tanulni nehéz, de tudni, érteni jó.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player