SzTE hĂ­rek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Szabó Gábor akadémikust, az egyetem jelenlegi vezetõjét javasolta az intézmény rektorának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfõi ülésén.
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol szĂĽletnek a döntĂ©sek? – A Nobel-dĂ­jas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Petri Tanítványok Konferenciája a SZAB-ban
A fiatalok mobilhasználatát vizsgáló kutatás indult Szegeden
Universitas
TudĂłsok Ă©s tanĂ­tĂłk
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotómûvész
SZTE Hírlevél
Orvosbálinvitáló
Programajánló
December 2022
H K S C P S V
2829301 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ebben a hónapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leválthatĂł
Universitas
SzTE hĂ­rek
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Hol szĂĽletnek a döntĂ©sek? – A Nobel-dĂ­jas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan õsforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
Brutális: Jöhet az 1600 lóerõs Veyron Super?
SzTE hĂ­rek SzTE hĂ­rek
Kiállítás nyílik a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl
MTI   2012 November 02, Friday  

Kiállítás nyílik hétfõn a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl, amely a közelmúltban kapott mûemléki védelmet.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Kiállítás nyílik hétfõn a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl, amely a közelmúltban kapott mûemléki védelmet.

A tárlaton a múlt és a jelen találkozik. A több tucat fotó egyik része egykori tervrajzokat, korabeli képeket ábrázol, míg a többi a közelmúltban készült, és az épület szépségét igyekszik megragadni. A mûvészi fotókat Szentgyörgyi Anna készítette - mondta Csernus Sándor dékán az MTI-nek.
   
Az Egyetem u. 2. szám alatt álló neoromán stílusú épület 1925 óta ad otthont a Szegedre menekült kolozsvári egyetemnek és mai jogutódjának. Mellette épült fel késõbb a Közép-Európa egyik legmodernebb egyetemi könyvtárának is otthont adó Tanulmányi és Információs Központ, érdekes összképet teremtve régi és új között - hangoztatta a dékán, hozzátéve, a mostani tárlat is itt látható majd.
   
Az egyetem honlapján fellelhetõ történelmi áttekintés szerint 1925-ben az épület harmadik emeletén kapott helyet a Bölcsészettudományi Kar. Az épület folyosói nem voltak mindig hangosak a nyüzsgõ diákélettõl, eredeti megrendelõje az 1887-ben Szegedre települt, több száz alkalmazottat foglalkoztató Magyarországi Vasúti Központi Leszámoló Hivatal volt. A központi hivatal épületének lehetséges helyszínéül több terület is felvetõdött, de az 1910-re már hanyatlásnak indult, az isztambuli transzkontinentális út részét képezõ Petõfi sugárút mellett fekvõ elhanyagolt állapotban lévõ, eredetileg dísztó funkciót betöltõ Korcsolyázó-tó egy részére és annak környékére esett a végsõ választás.
   
Az Ă©pĂĽlet tervĂ©nek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re 1911-ben jeligĂ©s pályázatot hirdettek, amelyen kizárĂłlag Szegeden Ă©lõ Ă©pĂ­tĂ©szek vehettek rĂ©szt. A pályázat kritĂ©riuma meghatározta, hogy az Ă©pĂĽlet „komoly" stĂ­lusjegyeket kell viseljen, a szecessziĂłs stĂ­lus mellõzendõ volt. A 3000 koronás elsõ dĂ­jat Ottovay István Ă©s Winkler Imre Ă©pĂ­tĂ©szek terve nyerte el. Az Ă©pĂĽletbe kĂ©t lift is kerĂĽlt, amelyek egyike ma is mĂ»ködik, Ă©s amely Szeged városának legrĂ©gibb felvonĂłja. Az Ă©pĂĽlet feszĂ­tett munkatempĂłban egy Ă©v alatt 1912. augusztus 1-jĂ©re kĂ©szĂĽlt el. A tereprendezĂ©s során a termĂ©szetes tĂł egĂ©szĂ©t feltöltöttĂ©k.
   
Az épületet neoromán stílusjegyek (rizalitok, pilaszterek, zömök tornyok) határozzák meg. Eredetileg a mai Ady téri és Egyetem utcai oldal megegyezõ kialakítású volt. Az oktatási igényekhez igazodó végsõ arculatát 1930-ban nyerte el: Ady-téri homlokzatához Rerrich Béla tervei alapján épült a 260 fõt befogadó Auditórium Maximum sokszög alakú elõadóterme.
   
A Bölcsészettudományi Kar nagy elõadótermében tartotta irodalomtörténeti elõadásait Sík Sándor 1930 és 1944 között. Ugyanott több neves magyar író szólt népes közönségéhez, köztük Illyés Gyula, Németh László és Veres Péter. A Bölcsészettudományi Kar hallgatója volt Radnóti Miklós is 1930 és 1935 között.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player