KultĂșra
JĂłzsefvĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat: felelĂ”tlen gazdĂĄlkodĂĄs gyanĂșja nehezĂ­ti a BĂĄrka ĂĄtvĂ©telĂ©t
A JĂłzsefvĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat szerint a BĂĄrka SzĂ­nhĂĄz ĂĄtadĂĄsa sorĂĄn feltĂĄrt szabĂĄlytalansĂĄgok, a felelĂ”tlen gazdĂĄlkodĂĄs gyanĂșja Ă©s az Állami SzĂĄmvevĂ”szĂ©k jelenleg is tartĂł vizsgĂĄlata nehezĂ­ti a teĂĄtrum ĂĄtadĂĄs-ĂĄtvĂ©telĂ©t.
KIM: felelĂ”tlen gazdĂĄlkodĂĄs gyanĂșja lassĂ­tja a BĂĄrka SzĂ­nhĂĄz ĂĄtadĂĄs-ĂĄtvĂ©telĂ©t
Balogh Tibor és Perényi Balåzs lesznek a jövÔ évi POSZT vålogatói
Ma kezdÔdik a színmûvészeti egyetemek fesztivålja Miskolcon
MegkezdÔdött a Tolnay Klåri-emlékév
RÖVIDHÍR - MegkezdĂ”dött a Tolnay KlĂĄri-emlĂ©kĂ©v
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
KultĂșra KultĂșra
Måté Gåbor: a Cigånyok egy vilågjelenségre vilågít rå
MTI   2012 March 18, Sunday  

Mindig lehet talålni egy olyan népcsoportot, amelyik vålsåg idején "hibåsabb" a többinél, a darab vilågjelenséget mutat be - jelentette ki Washingtonban az MTI-nek Måté Gåbor, Cigånyok címû darab rendezÔje.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI)  - Mindig lehet talĂĄlni egy olyan nĂ©pcsoportot, amelyik vĂĄlsĂĄg idejĂ©n "hibĂĄsabb" a többinĂ©l, a darab vilĂĄgjelensĂ©get mutat be - jelentette ki Washingtonban az MTI-nek MĂĄtĂ© GĂĄbor, CigĂĄnyok cĂ­mĂ» darab rendezĂ”je. A szĂ­nmĂ»vet az amerikai fĂ”vĂĄrosban a Kennedy Centerben, a Budapest-PrĂĄga-BĂ©cs-fesztivĂĄl keretĂ©ben mutattĂĄk be csĂŒtörtöktĂ”l, hĂĄrom egymĂĄst követĂ” estĂ©n.

"Nagyon szeretek "forrĂł krumplihoz" nyĂșlni. Szerintem a szĂ­nhĂĄznak az dolga, hogy szĂłljon azokrĂłl az Ă©les problĂ©mĂĄkrĂłl, amelyek lĂ©teznek az orszĂĄgban. Ezeknek sok vetĂŒlete a tengerentĂșl is Ă©rvĂ©nyesĂŒl. ElĂ©g ha csak arra gondolunk, hogy hĂĄny roma ember akar kivĂĄndorolni KanadĂĄba, ami mĂĄr kilomĂ©terben sincsen olyan messze innen" - mondta a rendezĂ”.
   
A TersĂĄnszky JĂłzsi JenĂ” ĂĄltal megĂ­rt Ă©s megkomponĂĄlt CigĂĄnyok cĂ­mĂ» zenĂ©s komĂ©diĂĄt a budapesti szĂ­nhĂĄz felkĂ©rĂ©sĂ©re GrecsĂł KirsztiĂĄn ĂŒltette ĂĄt a mai, a romagyilkossĂĄgok utĂĄni magyar viszonyokra.
   
"Az elĂ”adĂĄs elsĂ” fele szĂĄndĂ©kosan egy idealizĂĄlt, szĂŒrrealizmusba hajlĂł, idillikus, boldog atmoszfĂ©rĂĄjĂș rĂ©sz. Ez egy hatĂĄselem, nyilvĂĄnvalĂłan azĂ©rt, hogy a mĂĄsodik rĂ©sz annĂĄl nagyobbat ĂŒssön" - nyilatkozott a darabot szĂ­npadra ĂĄllĂ­tĂł mĂ»vĂ©sz.  
   
Måté Gåbor felidézte, hogy az elÔadåst a bemutató környékén - abban az idÔben amikor Olaszorszågból nagy szåmban romån cigånyokat toloncoltak ki - olasz színhåzi szakemberek is megtekintették, akik felvetették, hogy az elÔadåst rögtön meg kellene hívni Itåliåba.
   
"EgĂ©sz Nyugat-EurĂłpĂĄban Ă©getĂ” az a problĂ©ma, amit ezzel az elĂ”adĂĄssal felvetĂŒnk Ă©s az amerikai tĂĄrsadalom is erĂ”teljesen reagĂĄl a ma is Ă©lĂ” olyan kĂ©rdĂ©sekre, mint az rasszizmus. Lehet, hogy Amerika a törvĂ©nyeiben elĂ”rehaladottabb az afroamerikaiak helyzetĂ©nek rendezĂ©se, mint a cigĂĄnysĂĄgĂ© MagyarorszĂĄgon, de a konfliktus a mindennapi Ă©letben itt is nagyon erĂ”teljes. Ez vilĂĄgjelensĂ©g" - fogalmazott MĂĄtĂ© GĂĄbor.
   
"A mĂĄshonnan jöttek, a mĂĄshonnan idevĂĄndoroltak helyzete minden fejlettebb orszĂĄgban igazi nagy problĂ©ma. KĂŒlönösen, ha a gazdasĂĄgban problĂ©mĂĄk jelentkeznek, ahogyan most nĂĄlunk is, akkor mĂ©g Ă©lesebbekkĂ© vĂĄlnak ezek a problĂ©mĂĄk, hiszen lehet kire fogni a bajok eredetĂ©t Ă©s gyökerĂ©t. Mindig lehet talĂĄlni egy olyan nĂ©pcsoportot, amelyik +hibĂĄsabb+ a többinĂ©l."
   
"A darab, amely, Ășgy tĂ»nik, kĂ­sĂ©rletet tesz arra, hogy keserĂ»en gĂșnyos mĂłdon rĂĄvilĂĄgĂ­tson a romĂĄk vagy mĂĄs nĂ©ven cigĂĄnyok örökös idegen ĂĄllapotĂĄra a magyar tĂĄrsadalomban, meglehetĂ”sen mesterkĂ©lt Ă©s elkalandozĂł. AbbĂłl a szempontbĂłl, ahogyan ezt egy amerikai lĂĄtja, a darabnak jĂłt tett volna, ha több lett volna benne a kulturĂĄlis összefĂŒggĂ©s" - Ă­rta a The Washington Postban megjelent kritikĂĄjĂĄban Peter Marks.
   
FelhĂ­vta a figyelmet arra, hogy GrecsĂł a mĂĄsodik felvonĂĄsban ĂĄtvette Ă©s a jelenbe ĂŒltette ĂĄt TersĂĄnszky karaktereit, Ă©s  Harkocsay (Szacsvay LĂĄszlĂł) megölĂ©sĂ©vel zĂĄrta le a törtĂ©netet, vĂ­gjĂĄtĂ©ki alapĂĄllĂĄskĂ©nt ahhoz, hogy bemutassa "a rendszernek a roma ĂŒgyek irĂĄnt Ă©rzĂ©ketlen ostobasĂĄgĂĄt".
   
A kritikus kitért arra, hogy a darabot Cziegler Balåzs alakítható fehér díszletei között adtåk elÔ, amelyet szokatlan módon våszonként hasznåltak fel, amelyen olyan hatåst tudtak elérni, mintha a falakon vér szivårogna.
    
Marks megĂ­tĂ©lĂ©se szerint MĂĄtĂ© 17 tagĂș szĂ­nĂ©szcsapata egyenletesen erĂ”teljes, annak stĂ­lusa erĂ”teljes Ă©s megnyerĂ” "de az ember azt szeretnĂ©, hogy a CigĂĄnyok egy mĂ©g lenyĂ»gözĂ”bb egĂ©sszĂ© ĂĄlljon össze". A kritikus Ășgy vĂ©lekedett: ennek a hiĂĄnya magyarĂĄzza azt, hogy "sajnos sok csĂŒtörtöki nĂ©zĂ” nem tartott ki a szĂŒnet utĂĄn"
    
MĂĄtĂ© GĂĄbor az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy az elsĂ” elĂ”adĂĄson Ă” sem Ă©rezte igazĂĄn, hogy "ĂĄtjött volna" a darab ĂŒzenete, a mĂĄsodik elĂ”adĂĄson azonban egĂ©szen mĂĄs közönsĂ©g volt, amely Ă©lĂ©nken reagĂĄlt az elĂ”adĂĄs minden elemĂ©re Ă©s vĂ©gĂŒl "bravĂł" bekiĂĄltĂĄsokkal fejezte ki elismerĂ©sĂ©t. A harmadik, csaknem telthĂĄzas elĂ”adĂĄst is tetszĂ©ssel fogadtĂĄk a nĂ©zĂ”k. A magyar nyelvĂ» darabot, a közönsĂ©g - amelynek soraiban nagy szĂĄmban voltak Washingtonban Ă©s az amerikai fĂ”vĂĄros környĂ©kĂ©n Ă©lĂ” magyarok - angol feliratozĂĄssal követhette.
   
A fÔleg zenei elÔadåsokat felsorakoztató Budapest-Pråga-Bécs fesztivål tervezésekor a Cigånyok kivålasztåsåban szerepet jåtszott, hogy az elsÔ felvonås motívumai között szerel cigånyzene is. A szelekciós folyamat sorån a Kennedy Center illetékesei elÔbb DVD-n, majd tavaly måjusban személyesen is megnézték az elÔadåst.
   
A kivålasztåsban az is fontos szerepet jåtszhatott, hogy a Katona József Színhåz nem elÔször szerepelt Amerikåban. A tårsulat hårom évvel ezelÔtt az Ivanovot mutatta be New Havenben és New Yorkban, a 90-es évek elején pedig Chicagóban mutatkozott be a Revizorral.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player