KultĂșra
JĂłzsefvĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat: felelĂ”tlen gazdĂĄlkodĂĄs gyanĂșja nehezĂ­ti a BĂĄrka ĂĄtvĂ©telĂ©t
A JĂłzsefvĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat szerint a BĂĄrka SzĂ­nhĂĄz ĂĄtadĂĄsa sorĂĄn feltĂĄrt szabĂĄlytalansĂĄgok, a felelĂ”tlen gazdĂĄlkodĂĄs gyanĂșja Ă©s az Állami SzĂĄmvevĂ”szĂ©k jelenleg is tartĂł vizsgĂĄlata nehezĂ­ti a teĂĄtrum ĂĄtadĂĄs-ĂĄtvĂ©telĂ©t.
KIM: felelĂ”tlen gazdĂĄlkodĂĄs gyanĂșja lassĂ­tja a BĂĄrka SzĂ­nhĂĄz ĂĄtadĂĄs-ĂĄtvĂ©telĂ©t
Balogh Tibor és Perényi Balåzs lesznek a jövÔ évi POSZT vålogatói
Ma kezdÔdik a színmûvészeti egyetemek fesztivålja Miskolcon
MegkezdÔdött a Tolnay Klåri-emlékév
RÖVIDHÍR - MegkezdĂ”dött a Tolnay KlĂĄri-emlĂ©kĂ©v
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
KultĂșra KultĂșra
ElbĂșcsĂșztattĂĄk Garas DezsĂ” szĂ­nmĂ»vĂ©szt
MTI   2012 January 11, Wednesday  

CsalĂĄdtagjai, barĂĄtai, kollĂ©gĂĄi Ă©s tisztelĂ”inek sokasĂĄga kĂ­sĂ©rte utolsĂł ĂștjĂĄra Garas DezsĂ” Kossuth-dĂ­jas szĂ­nmĂ»vĂ©szt, a Nemzet SzĂ­nĂ©szĂ©t, a Nemzeti SzĂ­nhĂĄz tĂĄrsulatĂĄnak tagjĂĄt a FarkasrĂ©ti temetĂ”ben szerda dĂ©lutĂĄn.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - CsalĂĄdtagjai, barĂĄtai, kollĂ©gĂĄi Ă©s tisztelĂ”inek sokasĂĄga kĂ­sĂ©rte utolsĂł ĂștjĂĄra Garas DezsĂ” Kossuth-dĂ­jas szĂ­nmĂ»vĂ©szt, a Nemzet SzĂ­nĂ©szĂ©t, a Nemzeti SzĂ­nhĂĄz tĂĄrsulatĂĄnak tagjĂĄt a FarkasrĂ©ti temetĂ”ben szerda dĂ©lutĂĄn.

    "A magyar szĂ­njĂĄtszĂĄs egyik legnagyobb egyĂ©nisĂ©gĂ©tĂ”l bĂșcsĂșzunk most, mĂ©ly fĂĄjdalommal, megrendĂŒlve" - mondta RĂ©thelyi MiklĂłs nemzeti erĂ”forrĂĄs miniszter a 77 Ă©ves korĂĄban, hosszan tartĂł betegsĂ©g utĂĄn december 30-ĂĄn elhunyt szĂ­nĂ©sz ravatalĂĄnĂĄl.
    Mint mondta, Garas DezsÔ teljes életet élt, alåzattal és szakmai tökéllyel jåtszotta szerepeit, és mår életében halhatatlannå vålt.
    A mûvészre emlékezve felidézte: Garas DezsÔ azt mondta szerényen, hogy több volt a szerencséje, mint az esze, és a hullåmok épp oda raktåk fel, ahol kezdte magåt jól érezni. "A legtöbb nem a szerencsébÔl, hanem a tehetségbÔl és az emberségbÔl jutott ki neki, a hullåmok csak a lehetÔségeket jelentették, de Ô navigålta hajójåt a felfedezésre våró tåjak felé" - fogalmazott Réthelyi Miklós, hozzåtéve, hogy olyan szép és félelmetes tåjak voltak ezek, mint amilyen az emberi természet.
    Garas DezsĂ”t a Nemzeti SzĂ­nhĂĄz tĂĄrsulatĂĄnak nevĂ©ben Alföldi RĂłbert igazgatĂł bĂșcsĂșztatta, aki arrĂłl beszĂ©lt, hogy senki nem tudja majd elfelejteni Garas DezsĂ”t. "EgyikĂŒnk sem, akik veled lehettek, dolgoztak veled, beszĂ©lgethettek veled ott a bĂŒfĂ©ben, az ajtĂł melletti asztalnĂĄl" - tette hozzĂĄ. Mint fogalmazott, a Nemzeti tĂĄrsulata elhagyatva, egyedĂŒl maradt Garas DezsĂ” nĂ©lkĂŒl.
    "VĂ©gtelenĂŒl hiĂĄnyozni fogsz, fĂ”leg most, amikor talĂĄn soha nem volt nagyobb szĂŒksĂ©g arra a bizonyos csapatra" - mondta, hozzĂĄfĂ»zve, hogy megtisztelĂ”, felemelĂ” volt Garas DezsĂ”vel egy csapatban lenni, Ă©s az egĂ©sz tĂĄrsulat szĂĄmĂĄra az Ă©let nagy ajĂĄndĂ©ka, hogy elfogadta Ă”ket csapattĂĄrsnak.
    "Soha nem hazudtål, soha nem beszéltél mellé, és azt hiszem, gyûlölted a hamissågot, az ålsågos viszonyokat, a nem egyenes helyzeteket, a tehetetlenséget és a tehetségtelenséget" - emlékezett Alföldi Róbert, hozzåtéve, hogy talån ezért gondoltåk a mûvészrÔl, hogy nehéz ember. Mert csak az igazsåg és a valósåg volt fontos szåmåra.
    BarĂĄtja emlĂ©kĂ©t megidĂ©zte TörĂ”csik Mari szĂ­nmĂ»vĂ©sz is, aki - mint mondta - a tĂĄrsulat Ă©s mindazon szĂ­nĂ©szek Ă©s szĂ­nhĂĄzi emberek nevĂ©ben bĂșcsĂșzott, akiket szeretett Ă©s akikkel egyĂŒtt dolgozott Garas DezsĂ”.
    Az orszåg egyik legnagyobb és legizgalmasabb színésze voltål vagy és maradsz - fogalmazott a pålyatårs, hozzåfûzve, hogy Garas DezsÔ azon kevesek közé tartozott, akiket nemcsak a közönség, hanem kollégåi is szerettek. Nemcsak a színészetedért rajongtak, hanem azért az emberért, akit ez a név takart, Garas DezsÔ - mondta.
    TörĂ”csik Mari felidĂ©zte a mĂ»vĂ©sz humorĂĄt, ironikus lĂĄtĂĄsmĂłdjĂĄt, önirĂłniĂĄjĂĄt. SzĂłlt arrĂłl is, hogy Garas DezsĂ” a szĂ­npadon nem jĂĄtszott, hanem ugyanĂșgy "lĂ©tezett", mint az Ă©letben. "MeggyĂ”zĂ”dĂ©sem, hogy azĂ©rt tudunk ennyire szeretni, mert te alapvetĂ”en tudtĂĄl szeretni".
    "Összhangban lĂ©teztĂŒnk a pĂĄlyĂĄn, legtöbbet veled jĂĄtszottam Ă©s erre bĂŒszke vagyok" - mondta a szĂ­nĂ©sznĂ”, hozzĂĄfĂ»zve, hogy mindketten tudtĂĄk, csak akkor fĂ©nylenek a szĂ­npadon, ha igazi mesterrel dolgoznak, Ă©s bĂŒszkĂ©k lehetnek arra, hogy nekik nyolc-tĂ­z nagy mester jutott.
    Brecht Galilei Ă©lete cĂ­mĂ» darabjĂĄnak Major TamĂĄs ĂĄltal rendezett elĂ”adĂĄsĂĄt idĂ©zte fel, amelyben Garas DezsĂ” fiatalon a pĂĄpĂĄt jĂĄtszotta. "LĂ©legzetelĂĄllĂ­tĂł volt, ott megĂ©rezte mindenki, hogy igen, ezĂ©rt Ă©rdemes szĂ­nĂ©sznek lenni" - emlĂ©kezett TörĂ”csik Mari. "AmĂ­g egy ember Ă©lni fog, aki szemĂ©lyesen lĂĄtott Ă©s ismert tĂ©ged, addig ha Ă” belĂ©p egy szĂ­nhĂĄzba, ott rĂłlad lesz szĂł Ă©s rĂĄzkĂłdik majd a nevetĂ©stĂ”l az Ă©pĂŒlet. HiĂĄnyozni fogsz Garas, a sĂ­romig" - zĂĄrta beszĂ©dĂ©t TörĂ”csik Mari.
    SĂĄndor PĂĄl filmrendezĂ” Garas DezsĂ”rĂ”l szĂłlva Ășgy fogalmazott, boldog, hogy ismerhette, tĂĄrsĂĄvĂĄ fogadta Ă”t, dolgozott vele Ă©s "közösen kalapĂĄlhattĂĄk ki halhatatlansĂĄgĂĄnak egy rĂ©szĂ©t". "DezsĂ”, boldog vagyok, hogy amĂ­g Ă©lek velem maradsz" - mondta a RĂ©gi idĂ”k focija Ă©s a Ripacsok cĂ­mĂ» film rendezĂ”je.
    Garas DezsÔ ravatalånål Tamkó Sirató Kåroly Tengerecki Pål címû verse hangzott fel felvételrÔl a mûvész elÔadåsåban.
    A mĂ»vĂ©sz sĂ­rjĂĄnĂĄl Gordon GĂĄbor, az Élet Menete AlapĂ­tvĂĄny elnöke, a MagyarorszĂĄgi ZsidĂł HitközsĂ©gek SzövetsĂ©ge Ă©s az alapĂ­tvĂĄny kĂ©pviseletĂ©ben tartott beszĂ©det. Garas DezsĂ”re emlĂ©kezve elmondta: a szĂ­nĂ©sz sok rĂ©gi törtĂ©netet mesĂ©lt el neki a hĂĄborĂș idejĂ©rĂ”l, gyerekkorĂĄrĂłl, majd a kĂ©sĂ”bbi Goldmark teremben lezajlott fellĂ©pĂ©seirĂ”l.
    "Azt mondtad, tulajdonkĂ©ppen mindig örĂŒltĂ©l a hitközsĂ©g megkeresĂ©sĂ©nek, de minden alkalommal rossz Ă©rzĂ©sekkel lĂ©ptĂ©l be a SĂ­p utcai szĂ©khĂĄzba, kĂ­sĂ©rtettek 1944 borzalmas emlĂ©kei" - idĂ©zte fel Gordon GĂĄbor.
    LegutĂłbbi talĂĄlkozĂĄsukra emlĂ©kezve arrĂłl beszĂ©lt, hogy akkor Garas DezsĂ” azt mondta neki: ha szĂŒksĂ©g lesz rĂĄ, csak telefonĂĄljon. "AzĂ©rt vagyok itt, mert szĂŒksĂ©gĂŒnk lenne rĂĄd, nekĂŒnk is, az orszĂĄgnak Ă©s az egĂ©sz mĂ»vĂ©szetkedvelĂ” vilĂĄgnak" - mondta. A beszĂ©d vĂ©gĂ©n a zsidĂł liturgiĂĄbĂłl a bĂșcsĂșztatĂł zsoltĂĄr egy rĂ©szlete hangzott el.
    A mĂ»vĂ©szt többek között Avar IstvĂĄn, Kern AndrĂĄs, Tordy GĂ©za, BĂĄsti Juli, ZsĂĄmbĂ©ki GĂĄbor, Szirtes Ági, Kulka JĂĄnos, Eperjes KĂĄroly, Rudolf PĂ©ter, Nagy-KĂĄlĂłzy Eszter, Margitai Ági, SzilĂĄgyi Tibor, RĂĄtĂłti ZoltĂĄn, GĂĄlvölgyi JĂĄnos, Mertz Tibor, BalĂĄzsovits Lajos, AlmĂĄsi Éva, Eszenyi EnikĂ”, Szarvas JĂłzsef, HegedĂ»s D. GĂ©za, RagĂĄlyi ElemĂ©r, ZĂĄvada PĂĄl Ă©s Varnus XavĂ©r, valamint szĂĄmos politikus, köztĂŒk CsomĂłs MiklĂłs fĂ”polgĂĄrmester-helyettes, valamint Magyar BĂĄlint Ă©s PetĂ” IvĂĄn, az SZDSZ volt vezetĂ”i is elkĂ­sĂ©rtĂ©k utolsĂł ĂștjĂĄra a FarkasrĂ©ti temetĂ”ben.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player