EsélyegyenlÔség
Latorcai: soha többé ne történhessen olyan szörnyûség, mint a magyarorszågi németek kitelepítése!
Mindent el kell követni azért, hogy soha többé ne történhessen olyan szörnyûség, mint a magyarorszågi németek kitelepítése - jelentette ki Latorcai Jånos a magyarorszågi németek elhurcolåsånak és elûzetésének emléknapjån.
Budapest Pride - Újabb bĂĄntalmazĂłkat keres a rendĂ”rsĂ©g
Budapest Pride - Az Emmi is elítélte a båntalmazåst
Budapest Pride - Lunacek: az egyenlÔség és a diszkriminåcióellenesség fontos érték
Budapest Pride - A SZEMA ållítåsa szerint dulakodås volt a Nyugati térnél
PĂĄlhĂĄzĂĄn tartottĂĄk a magyarorszĂĄgi szlovĂĄkok ĂŒnnepĂ©t
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
EsélyegyenlÔség EsélyegyenlÔség
KIM: több jogkört ad a magyarorszĂĄgi kisebbsĂ©geknek az Ășj törvĂ©ny
MTI   2011 November 10, Thursday  

JövÔ év januår elsején léphet hatålyba a magyarorszågi nemzetiségekrÔl szóló sarkalatos törvény, a jogszabåly tervezete rendszerezi a nemzetiségek alapvetÔ jogait, az eddiginél pedig pontosabb szabålyozåsi keretet biztosít.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - JövĂ” Ă©v januĂĄr elsejĂ©n lĂ©phet hatĂĄlyba a magyarorszĂĄgi nemzetisĂ©gekrĂ”l szĂłlĂł sarkalatos törvĂ©ny, a jogszabĂĄly tervezete rendszerezi a nemzetisĂ©gek alapvetĂ” jogait, az eddiginĂ©l pontosabb szabĂĄlyozĂĄsi keretet biztosĂ­t önkormĂĄnyzataik vĂĄlasztĂĄsĂĄra, mĂ»ködĂ©sĂ©re Ă©s gazdĂĄlkodĂĄsĂĄra; erĂ”södnek az anyanyelvi jogok, közössĂ©gi nemzetisĂ©gi jognak tekinthetĂ”k a törtĂ©nelmi hagyomĂĄnyok, a nyelv, a kultĂșra ĂĄpolĂĄsa Ă©s gyarapĂ­tĂĄsa - közölte a KözigazgatĂĄsi Ă©s IgazsĂĄgĂŒgyi MinisztĂ©rium -(KIM) sajtĂłfĂ”osztĂĄlya az MTI-vel.

A közlemĂ©ny kitĂ©r arra is, hogy a jogorvoslati garanciĂĄk megjelenĂ©sĂ©vel a kisebbsĂ©gi önkormĂĄnyzatok törvĂ©nyessĂ©gi Ă©s pĂ©nzĂŒgyi-gazdasĂĄgi ellenĂ”rzĂ©se is megoldottĂĄ vĂĄlik.
   
A KIM kommĂŒnikĂ©je szerint "cĂ©legyenesbe kerĂŒlt a magyarorszĂĄgi kisebbsĂ©gek helyzetĂ©nek szabĂĄlyozĂĄsa Ă©s egy ĂĄtlĂĄthatĂłbb szabĂĄlyozĂĄs megteremtĂ©se a nemzetisĂ©gekrĂ”l szĂłlĂł sarkalatos törvĂ©ny tervezetĂ©nek megalkotĂĄsĂĄval." Mint Ă­rjĂĄk, az errĂ”l szĂłlĂł elĂ”terjesztĂ©s rendszerezi a nemzetisĂ©gek alapvetĂ” jogait, az egyĂ©ni Ă©s közössĂ©gi jogokat, bĂ”vĂ­ti Ă©s pontosĂ­tja az Ă©rtelmezĂ” rendelkezĂ©seket, meghatĂĄrozza az oktatĂĄsi, kulturĂĄlis jogokat, Ă©s rĂ©szletesen szabĂĄlyozza a mĂ©diajogokat.
   
HangsĂșlyozzĂĄk, hogy a szaktĂĄrca szĂ©les körĂ» tĂĄrsadalmi pĂĄrbeszĂ©d Ă©s egyeztetĂ©s utĂĄn, valamint az Ășj alaptörvĂ©nyben rögzĂ­tetteknek megfelelĂ”en kĂ©szĂ­tette elĂ” a nemzetisĂ©gekrĂ”l szĂłlĂł sarkalatos törvĂ©ny tervezetĂ©t. ElfogadĂĄsa utĂĄn a törvĂ©ny az alaptörvĂ©nnyel egy idĂ”ben, 2012. januĂĄr 1-jĂ©vel lĂ©phet hatĂĄlyba.
   
A tårsadalmi pårbeszéd 2010 augusztusåban kezdÔdött, ezzel pårhuzamosan folyamatosan egyeztettek az orszågos kisebbségi önkormånyzatok vezetÔivel - emlékeztetnek, hozzåtéve, nyåron a minisztérium stratégiai partnerségi megållapodåst kötött mind a tizenhårom orszågos kisebbségi önkormånyzattal.
   
A törvĂ©nytervezet Ă©rtelmĂ©ben egyĂ©ni nemzetisĂ©gi jog a nemzetisĂ©ghez tartozĂĄs kinyilvĂĄnĂ­tĂĄsa, amely az egyĂ©n kizĂĄrĂłlagos Ă©s elidegenĂ­thetetlen joga. A jogszabĂĄlytervezet szerint erĂ”södnek az anyanyelvi jogok, Ă©s pontosabbĂĄ vĂĄlnak az anyanyelvi nĂ©vhasznĂĄlat szabĂĄlyai is. ArrĂłl is rendelkezik a törvĂ©nyjavaslat, hogy a nĂ©pszĂĄmlĂĄlĂĄsi adatokat veszik alapul egyes nemzetisĂ©gi jogok gyakorlĂĄsĂĄnĂĄl. A tervezet meghatĂĄrozza, hogy közössĂ©gi nemzetisĂ©gi jognak tekinthetĂ”k a törtĂ©nelmi hagyomĂĄnyok, a nyelv, a kultĂșra ĂĄpolĂĄsa Ă©s gyarapĂ­tĂĄsa, a közössĂ©gi nĂ©vhasznĂĄlat, a nemzetisĂ©gi földrajzi nevek hasznĂĄlata. Ide tartoznak tovĂĄbbĂĄ a nemzetisĂ©gi nevelĂ©si, oktatĂĄsi jogok, az intĂ©zmĂ©ny lĂ©trehozĂĄsĂĄnak Ă©s mĂ»ködtetĂ©sĂ©nek jogosĂ­tvĂĄnyai, valamint a nemzetközi kapcsolattartĂĄs joga.
   
Rendelkezik az elĂ”terjesztĂ©s a nemzetisĂ©gi kulturĂĄlis autonĂłmia kĂ©rdĂ©seirĂ”l, rögzĂ­ti az oktatĂĄsi Ă©s kulturĂĄlis önigazgatĂĄst. A jogszabĂĄlytervezet egyĂ©rtelmĂ»vĂ© teszi a nemzetisĂ©gi oktatĂĄsi Ă©s kulturĂĄlis intĂ©zmĂ©nyek ĂĄtvĂ©telĂ©nek-ĂĄtadĂĄsĂĄnak szabĂĄlyait, Ă©s rendezi az orszĂĄgos kisebbsĂ©gi önkormĂĄnyzatok intĂ©zmĂ©nyfenntartĂĄsĂĄnak rĂ©szleteit. Új elemkĂ©nt jelenik meg a tervezetben a mĂ©diajogok rĂ©szletes szabĂĄlyozĂĄsa.
   
Az elĂ”terjesztĂ©s visszahozza az ĂĄtalakult nemzetisĂ©gi önkormĂĄnyzatok jogintĂ©zmĂ©nyĂ©t (helyi autonĂłmia) , Ă©s ĂșjraszabĂĄlyozza a nemzetisĂ©gi jelöltek kedvezmĂ©nyes mandĂĄtumĂĄt (arĂĄnyos pozitĂ­v diszkriminĂĄciĂł alkalmazĂĄsa). MagĂĄban foglalja a nemzetisĂ©gi vĂĄlasztĂĄs szabĂĄlyait is, Ășgy, hogy az eljĂĄrĂĄsjogi szabĂĄlyok vĂĄltozatlanul a vĂĄlasztĂĄsi eljĂĄrĂĄsrĂłl szĂłlĂł törvĂ©nyben maradnak. A nemzetisĂ©gi kĂ©pviselĂ”k vĂĄlasztĂĄsa a jogszabĂĄlytervezet szerint a jövĂ”ben a helyi önkormĂĄnyzati vĂĄlasztĂĄssal egy napon törtĂ©nik, minden nemzetisĂ©g lĂ©trehozhat orszĂĄgos önkormĂĄnyzatot, de a megyei (fĂ”vĂĄrosi) nemzetisĂ©gi önkormĂĄnyzat-vĂĄlasztĂĄs feltĂ©telhez kötött lesz. A tervezet rögzĂ­ti, hogy a jövĂ”ben csak olyan telepĂŒlĂ©seken lehet helyi nemzetisĂ©gi vĂĄlasztĂĄst tartani, ahol egy nemzetisĂ©gnek valĂłs közössĂ©gi hĂĄttere van, Ă©s ezt olyan nĂ©vjegyzĂ©kkel tudja igazolni, amelyen legalĂĄbb 30-an szerepelnek.
   
Az elĂ”terjesztĂ©s rögzĂ­ti, hogy az Ășj nemzetisĂ©gi önkormĂĄnyzatok önĂĄllĂłan gazdĂĄlkodĂł jogi szemĂ©lykĂ©nt mĂ»ködnek a jövĂ”ben, Ă­gy költsĂ©gvetĂ©sĂŒk tervezĂ©se Ă©s gazdĂĄlkodĂĄsuk ĂĄttekinthetĂ”vĂ© vĂĄlik, a jogorvoslati garanciĂĄk megjelenĂ©sĂ©vel pedig törvĂ©nyessĂ©gi Ă©s pĂ©nzĂŒgyi-gazdasĂĄgi ellenĂ”rzĂ©sĂŒk is megoldottĂĄ vĂĄlik. A tervezet a helyi nemzetisĂ©gi önkormĂĄnyzat Ă©s a helyi önkormĂĄnyzat "jelenleg nem zökkenĂ”mentes egyĂŒttmĂ»ködĂ©sĂ©t" pontosabban, rĂ©szletesebben szabĂĄlyozza.
   
Mint Ă­rjĂĄk, a jogszabĂĄly egyik kiemelt cĂ©lja a fiktĂ­v nemzetisĂ©gi civil szervezetek kiszĂ»rĂ©se, ezĂ©rt visszaĂ©lĂ©seket csökkentĂ” elemeket vezet be. Ezek között emlĂ­tik az ajĂĄnlĂĄs gyĂ»jtĂ©sĂ©nek bevezetĂ©sĂ©t, a jelölti nyilatkozat szabĂĄlyainak szigorĂ­tĂĄsĂĄt, a kultĂșra, nyelv, hagyomĂĄnyok ismeretĂ©nek feltĂ©telkĂ©nt törtĂ©nĂ” elÔírĂĄsĂĄt. Emellett kizĂĄrĂł ok lesz tovĂĄbbi kisebbsĂ©g kĂ©pviselete - teszik hozzĂĄ, hangsĂșlyozva, hogy ezek következtĂ©ben erĂ”sebb legitimitĂĄsĂș, tĂ©nyleges közössĂ©gi hĂĄttĂ©rrel rendelkezĂ” nemzetisĂ©gi önkormĂĄnyzatok alakulhatnak.
   
Az Ă©szrevĂ©teleket 2011. november 14-Ă©n 12.00 ĂłrĂĄig vĂĄrjĂĄk az [email protected] Ă©s a [email protected] e-mail cĂ­mekre.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player