SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Szabó Gábor akadémikust, az egyetem jelenlegi vezetõjét javasolta az intézmény rektorának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfõi ülésén.
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Petri Tanítványok Konferenciája a SZAB-ban
Kiállítás nyílik a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl
Universitas
Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/9
Programajánló
Janur 2023
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Universitas
SzTE hírek
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Magazin
Uccai dumák
Hollywoodi világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelõbe Kentuckyban
SzTE hírek SzTE hírek
Középiskolások pénzügyi kultúráját vizsgálták az SZTE kutatói
MTI   2011 October 19, Wednesday  

Bár a jelentõs többség fontosnak tartja a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos információkat, a középiskolások csupán fele érzi magát tájékozottnak ezen a területen - derült ki az Econventio és az SZTE közös felmérésébõl.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Bár a jelentõs többség fontosnak tartja a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos információkat, a középiskolások csupán fele érzi magát tájékozottnak ezen a területen - derül ki az Econventio Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar által létrehozott kutatócsoport felmérésébõl.

    A kutatócsoport a fiatalok pénzügyi kultúráját vizsgálja, ennek részeként 2011 tavaszán 62 középiskola 5734 diákjával háromfordulós tesztet töltettek ki.
    A Kovács Péter egyetemi docens irányította szakemberek szerint a pénzügyi kultúrának nincs egzakt meghatározása, egy definíció szerint ez nem más, mint „a pénz használatához és kezeléséhez köthetõ informált és hatékony döntések meghozatalának képessége". Ebbõl fakadóan a pénzügyi kultúra vizsgálata során nem elegendõ az egyes pénzügyi termékekkel kapcsolatos definíciók visszakérdezése, hanem szükség van a cselekvõben lezajló döntéshozatal folyamatának megismerésére, hogy kiderüljön, miként választ egyes termékeket, és hogyan használja õket a késõbbiekben. A felmérés során a pénzügyi attitûd vizsgálata mellett konkrét termékekre és témakörökre - megtakarítások, hitelezés, biztosítás, bankkártya-használat, általános pénzügyi kérdéskör - vonatkozó ismeretek meglétét is ellenõrizték a szakemberek játékos kérdések segítségével.
    Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint a középiskolások 82 százaléka fontosnak tartja a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos információk ismeretét, 70 százalékukat érdeklik a pénzügyi világ hírei, ugyanakkor csak felük tartja magát tájékozottnak a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A pénzügyi ismeretekre irányuló érdeklõdés, illetve tájékozottság inkább a fiúkra jellemzõ.
    A középiskolások közel 60 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarországon nem lehet tisztességesen meggazdagodni, illetve, ha valaki vinni akarja valamire itthon, akkor bizonyos szabályokat meg kell szegnie. 48 százalékuk szerint hosszabb távon egy stabil munkahely, 49 százalékuk szerint egy stabil saját vállalkozás jelenthet kiszámíthatóbb anyagi hátteret.
    A középiskolások három fõbb sajátpénz-forrása a zsebpénz, az ajándékként kapott pénz, illetve a munkából származó pénz. A válaszadók 64 százaléka pénzét készpénzben, 27 százaléka bankszámlán tartja, a megtakarítási formák aránya csekély. Saját családjukat tekintve 34 százalékuknál a család elmúlt évi kiadásai megegyeztek a bevételekkel, 31 százalékuknál a család túlköltekezett, csupán 28 százalékuk esetében volt alacsonyabb a költés a bevételeknél, míg 5 százalékuk nem tudott semmit a család bevételeirõl és kiadásairól.
    Késõbbi továbbtanulásaikat leginkább szülõi támogatásból kívánják finanszírozni, diákhitel felvételét csupán 2,5 százalékuk választaná. A középiskolások befektetésekhez, megtakarítással kapcsolatos döntésekhez leginkább banki ügyintézõk tanácsát kérnék ki.
    A felmérésben egy 51 kérdéses tudásteszt is szerepelt, amely segítségével a középiskolások pénzügyi ismereteit ellenõrizték. A diákok átlagteljesítménye 54 százalék, ami nem nevezhetõ jónak. Csupán hat olyan kérdés akadt, amelyre a válaszok 78-88 százaléka helyes volt. A fiatalok tudják egyebek között, hogy mi volt a forint elõtti pénz Magyarországon, hogy ez évben a nyugdíjrendszerben a magánnyugdíjpénztárakat alakították át, hogy a tõzsde közvetett hatással van a gazdaságra, illetve, hogy a sérült bankjegyeket az MNB váltja be.
    A teszt három kérdésénél mindössze a tanulók 22 százaléka adott helyes választ. A középiskolások abszolút nincsenek tisztában azzal, mennyi szolgálati idõvel mehetnek nyugdíjba, vagy például, hogy egy 10000 forintos cipõ árában, illetve 10000 forintos benzin árában mennyi az adótartalom.
    A diákok csupán fele van tisztában azzal, hogy 1 dollár, 1 euró, 1 svájci frank közül jelenleg forintban melyik ér többet, hogy 27000 forintért hány eurót kapna adott euró vételi és eladási árfolyam mellett, hogy Magyarországon 16 százalék az szja-kulcs, hogy a GDP alapján a legnagyobb gazdasággal USA rendelkezik - bár a válaszadók 27 százaléka Kínára tippelt.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player