KultĂșra
TudomĂĄnyos ĂŒlĂ©ssel emlĂ©keznek a 130 Ă©ve szĂŒletett Györffy IstvĂĄnra
"A nemzeti mĂ»velĂ”dĂ©s megĂșjulĂĄsa" mottĂłval tudomĂĄnyos emlĂ©kĂŒlĂ©ssel Ă©s kiĂĄllĂ­tĂĄssal tisztelegnek Györffy IstvĂĄn nĂ©prajztudĂłs elĂ”tt szĂŒletĂ©sĂ©nek 130. Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl mĂĄrcius 7-Ă©n szĂŒlĂ”helyĂ©n Karcagon.
Újratemetik a XIII. szĂĄzadi templomalapĂ­tĂł földi maradvĂĄnyait Zalaegerszegen
Neves magyar festÔk mûveibÔl nyílik tårlat Salgótarjånban
ReneszĂĄnsz lĂĄtogatĂłközpontkĂ©nt nyĂ­lt meg a felĂșjĂ­tott egervĂĄri vĂĄrkastĂ©ly
MĂșzeumok ÉjszakĂĄja - KaposvĂĄron a könyvtĂĄr, a levĂ©ltĂĄr Ă©s a mĂșzeum is nyitva ĂĄll a lĂĄtogatĂłk elĂ”tt
FelmentettĂ©k a Heves Megyei MĂșzeumi Szervezet vezetĂ”jĂ©t
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
KultĂșra KultĂșra
KĂ©zzelfoghatĂł törtĂ©nelem - Baka MĂșzeum: az orosz csajkĂĄtĂłl a nĂ©met vaskeresztig
MTI - TĂłth Ferenc   2011 July 25, Monday  

StĂ­lszerĂ»en a szekszĂĄrdi vĂĄrmegyehĂĄza egykori lĂ©gĂłpincĂ©jĂ©ben mĂ»ködik a jĂł nĂ©hĂĄny hĂĄborĂșs ritkasĂĄgot Ă”rzĂ” Baka MĂșzeum.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI-Press) - StĂ­lszerĂ»en a szekszĂĄrdi vĂĄrmegyehĂĄza egykori lĂ©gĂłpincĂ©jĂ©ben mĂ»ködik a jĂł nĂ©hĂĄny hĂĄborĂșs ritkasĂĄgot Ă”rzĂ” Baka MĂșzeum. BĂĄr orszĂĄgszerte több gyĂ»jtĂ” is közszemlĂ©re bocsĂĄtja hĂĄborĂșs emlĂ©keit, a szekszĂĄrdi mĂșzeum Ă©lmĂ©nyszerĂ»vĂ© igyekszik tenni a lĂĄtogatĂĄst: a gyerekek felprĂłbĂĄlhatjĂĄk a rohamsisakokat, kĂ©zbe vehetnek egy-egy korabeli fegyvert is.
    
A jĂșliusi forrĂłsĂĄg utĂĄn kellemes, alig több mint hĂșsz fokos hĂ”mĂ©rsĂ©klet fogad a klasszicista Ă©pĂŒlet - kissĂ© eldugott lejĂĄraton megközelĂ­thetĂ” - pincĂ©jĂ©ben, ahol kĂ©t helyisĂ©g van zsĂșfoltan berendezve hĂĄborĂșs relikviĂĄkkal. Egy körĂŒlbelĂŒl 40 nĂ©gyzetmĂ©teres terem a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș katonĂĄinak tĂĄrgyait, fegyvereket, zubbonyokat, kitĂŒntetĂ©seket, dokumentumokat tesz közszemlĂ©re, egy kisebb szobĂĄban az elsĂ” vilĂĄgĂ©gĂ©s emlĂ©kei, fotĂłk, Ferenc JĂłzsef arckĂ©pĂ©vel ellĂĄtott, rĂĄmĂĄs emlĂ©klapok, levelezĂ©sek, tĂ»zoltĂł- Ă©s rohamsisakok lĂĄthatĂłk, az összekötĂ” folyosĂłn pedig a Tolna megyei lĂ©gi esemĂ©nyeket ismerhetik meg a vendĂ©gek. A Baka MĂșzeum kĂ©t szekszĂĄrdi gyĂ»jtĂ” otthoni tĂĄrolĂłkat kinĂ”tt anyagĂĄbĂłl jött lĂ©tre. TĂĄlosi ZoltĂĄn Ă©s Borbandi György 2009-ben tĂĄrta a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ© a mĂĄra mintegy ezerötszĂĄz darabosra nĂ”tt gyĂ»jtemĂ©nyĂ©t.
    
- Több mint harminc Ă©ve gyĂ»jtöm a vilĂĄghĂĄborĂșk emlĂ©keit, 14-15 Ă©vesen szereztem meg az elsĂ” bajonettet - mondta az MTI-Pressnek a 45 Ă©ves, nevelĂ”tanĂĄrkĂ©nt dolgozĂł, törtĂ©nelem szakos tanĂ­tĂł, TĂĄlosi ZoltĂĄn, aki a Tolna megyei lĂ©gi harcok szakĂ©rtĂ”je is. Most a tĂ©mĂĄban, 1500 pĂ©ldĂĄnyban megjelent könyvĂ©nek javĂ­tott kiadĂĄsĂĄn dolgozik. IndĂ­ttatĂĄsĂĄhoz hozzĂĄjĂĄrult az is, hogy anyai nagyapja a Don-kanyarnĂĄl esett el, Ă©s kĂ©t dĂ©dapja harcolt az elsĂ” vilĂĄghĂĄborĂșban. TĂĄrsa - a marketing szakmĂĄban dolgozĂł, 37 Ă©ves - Borbandi György is a dĂ©dnagyapa obsitlevelĂ©nek köszönheti Ă©rdeklĂ”dĂ©sĂ©t. DĂ©dapjĂĄnak öccse, a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșban elesett vitĂ©z EdelĂ©nyi AndrĂĄs katonafĂ©nykĂ©pe a mĂșzeum falĂĄra is felkerĂŒlt.
    
Magyar, német és szovjet fegyverek
    
A gyĂ»jtemĂ©ny egyik kuriĂłzuma Kozma LĂĄszlĂł fĂ”hadnagy, a Szent LĂĄszlĂł hadosztĂĄly utĂĄsz zĂĄszlĂłalj-parancsnokĂĄnak teljes hagyatĂ©ka, amelyre MosonmagyarĂłvĂĄron bukkantak. - Az alakulat az egyik leghĂ­resebb volt az akkori magyar hadseregben, a szovjet csapatokkal szemben is komoly ellenfĂ©lnek szĂĄmĂ­tott - jegyezte meg TĂĄlosi ZoltĂĄn. ÉrtĂ©kesnek tartjĂĄk a tolnai szĂĄrmazĂĄsĂș Sallai Ferenc fĂ”hadnagy köpenyĂ©t; viselĂ”je a keleti fronton 30 Ă©vesen esett el, kĂŒlön vitrinben emlĂ©keznek meg rĂłla.
A mintegy szĂĄz kitĂŒntetĂ©s, jelvĂ©ny között kĂŒlönlegesek a - NĂ©metorszĂĄghoz hĂ» - Volksbund jelvĂ©nyei; a kollekciĂłban szintĂ©n a kevĂ©s fenn maradt kitĂŒntetĂ©sek közĂ© soroljĂĄk Ferenc JĂłzsef lovagkeresztjĂ©t, egy-egy mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs tiszti keresztet Ă©s arany vitĂ©zsĂ©gi Ă©rmet.
    
A magyar, nĂ©met Ă©s szovjet fegyverek között ugyancsak kĂŒlönlegessĂ©gnek szĂĄmĂ­t egy francia, Chauchat gyĂĄrtmĂĄnyĂș golyĂłszĂłrĂł, amelybĂ”l kettĂ”t ismernek az orszĂĄgban. A fegyver pĂĄrja a HadtörtĂ©neti MĂșzeumban van. A szekszĂĄrdi Chauchat a SiĂłbĂłl kerĂŒlt elĂ”, TĂĄlosi ZoltĂĄn restaurĂĄlta. Azt nem sikerĂŒlt kiderĂ­teni, hogyan kerĂŒlt Tolna megyĂ©be: annyit lehet tudni, hogy a Wermacht francia zsĂĄkmĂĄnya lehetett, amelyet eladtak a szövetsĂ©geseknek. A nyilas alakulatok is kaptak 30-50 darabot. A gyĂ»jtĂ”k szerint egyĂ©bkĂ©nt nem volt jĂł minĂ”sĂ©gĂ» fegyver, tĂ»zgyorsasĂĄga vĂĄltozĂł volt, Ă©s rossz anyagbĂłl kĂ©szĂŒlt.
    
SzintĂ©n sajĂĄt kutatĂĄs eredmĂ©nye egy 1944. mĂĄrciusĂĄban lezuhant, szovjet JAK-9-es vadĂĄszrepĂŒlĂ”gĂ©p, amelyet TĂĄlosi ZoltĂĄn 2007-ben ĂĄsott ki a földbĂ”l. Azt nem tudni, hogy a PĂĄlfa Ă©s Simontornya között lezuhant gĂ©pet magyar vagy nĂ©met vadĂĄszgĂ©p lĂ”tte-e le, mindenesetre a fĂŒggĂ”legesen zuhanĂł repĂŒlĂ” motorja, lĂ©gcsavarja Ă©s fegyverzete öt Ă©s fĂ©l mĂ©terre fĂșrĂłdott a szĂĄntĂłföldbe. Nem kevĂ©s szerencsĂ©vel elĂ”kerĂŒlt egy adattĂĄbla, amely alapjĂĄn sikerĂŒlt azonosĂ­tani a tĂ­pust, majd pedig azt is, hogy a JAK-9-es M vĂĄltozatĂĄval csak kĂ©t, korĂĄbban MadocsĂĄn ĂĄllomĂĄsozott ezred repĂŒlt. A pilĂłtĂĄt, egy szovjet hadnagyot is azonosĂ­tottĂĄk, akit MadocsĂĄn temettek el. A mĂșzeumban a lĂ©gcsavar agya Ă©s gĂ©p motormaradvĂĄnya lĂĄthatĂł.
    
Rohamsisak, amelyre ĂĄsĂłnyelet szereltek
    
A kiĂĄllĂ­tott tĂĄrgyak nem kis rĂ©sze egĂ©szen mĂĄs jellegĂ» gyĂ»jtĂ©s eredmĂ©nye: MÉH-telepekrĂ”l szĂĄrmazik. KerĂŒlt elĂ” a fĂ©mhulladĂ©kok közĂŒl elsĂ” vilĂĄghĂĄborĂșs orosz rĂ©z csajka, a cĂĄri hadseregben hasznĂĄlt rĂ©z kulacs, de szekszĂĄrdi MÉH-lelet egy, a pĂĄpai ejtĂ”ernyĂ”s ezred emblĂ©mĂĄjĂĄval dĂ­szĂ­tett rĂ©z kulacs is. Egy rohamsisak is ĂșjrahasznosĂ­tĂĄsrĂłl ĂĄrulkodik: ĂĄsĂłnyelet szereltek rĂĄ, Ă©s maltert mertek vele...
A Baka MĂșzeum gyĂ»jtemĂ©nyĂ©nek csak egy rĂ©sze Tolna megyei, egy birodalmi sast Ă©s horogkeresztet ĂĄbrĂĄzolĂł zsĂĄkot, amelyben termĂ©nyt vagy lisztet tĂĄroltak, pĂ©ldĂĄul osztrĂĄk gyĂ»jtĂ”tĂ”l vĂĄsĂĄroltĂĄk 15 euróért.

TĂĄlosi ZoltĂĄn elhĂĄrĂ­totta a tĂĄrgyak Ă©rtĂ©kĂ©re vonatkozĂł kĂ©rdĂ©seket. Annyi bizonyos, hogy a vilĂĄghĂĄborĂșs emlĂ©keknek szĂ©les piacuk mĂ»ködik; egy lĂ”szeres lĂĄdĂĄhoz akĂĄr 1200 forintĂ©rt is hozzĂĄjuthat a gyĂ»jtĂ”, hatĂĄstalanĂ­tott nĂ©met fegyvereket, egy-egy Gewehr-pisztolyt 20 ezer forintĂ©rt, egy Mauser-puskĂĄt 150 ezer forintĂ©rt lehet megvenni. A bajonettek ĂĄra 20-25 ezer forint, a szintĂ©n nĂ©met rohamsisakok ĂĄrfolyama 60-70 ezer forint körĂŒl jĂĄr, mĂ­g vaskereszteket 30-40 ezerĂ©rt kĂ­nĂĄlnak. Egy Enigma nĂ©met rejtjelezĂ” kĂ©szĂŒlĂ©k milliĂłs Ă©rtĂ©ket kĂ©pvisel.

A kĂ©t gyĂ»jtĂ” nem mulasztotta el leszögezni, hogy a mĂșzeummal nem a hĂĄborĂșnak ĂĄllĂ­tanak emlĂ©ket. - Mindketten gyĂ»löljĂŒk a hĂĄborĂșt, azok elĂ”tt tisztelgĂŒnk, akik kĂ©nytelen-kelletlen rĂ©szt vettek bennĂŒk, Ă©s hĂ”siesen harcoltak - hangsĂșlyoztĂĄk.

A Baka MĂșzeumba mĂĄr minden szekszĂĄrdi iskola diĂĄkjait meghĂ­vtĂĄk egy-egy lĂĄtogatĂĄsra. - NĂĄlunk kĂ©zzel foghatĂłak a dolgok, meg lehet Ă©rezni a korabeli technika sĂșlyĂĄt, szĂ­nĂ©t, szagĂĄt, az embert megragadja a kor hangulata - vĂĄlaszolta TĂĄlosi ZoltĂĄn a kĂ©rdĂ©sre, mit tesz hozzĂĄ gyĂ»jtemĂ©nyĂŒk a tankönyvekhez. - Ha a gyerek kĂ©zbe vesz egy kulacsot, fegyvert vagy kitĂŒntetĂ©st, az megerĂ”sĂ­ti benne az iskolĂĄban tanultakat.

null

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player