Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
Relax
A bor elemzése
Eltemette elefántja
Filmleírások
Intim vallomások
Szüzet szüntess!
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF
 

A 3. harckocsi gárdahadsereg április 23-át az ostrom előkészítésére használta fel.


Harckocsik és menekülők Berlinben

24-én reggelre a csatorna déli partján hatalmas csapásmérő tüzérséget összpontosítottak. A front egy kilométerén hatszázötven volt a csősűrűség, ami azt jelentette, hogy az áttörési terepszakasz (jegyezzük meg jól) minden másfél méterére jutott egy tüzérségi eszköz.  Azt a feladatot kapták, hogy tűzcsapással rombolják le a védelem északi parti kiépített állásait. A megsemmisítő erejű tüzérségi tüzet követően a 3. harckocsi gárdahadsereg 6. hadteste sikeres átkelést hajtott végre, és hídfőt foglalt a Teltow-csatorna északi partján.


Lövegkezelők a harcban

Amikor a főcsapás irányában a csapatok már a városközpontot ostromolták az 1. belorusz front kisegítő csapásának irányában a 61. hadsereg és az 1. lengyel hadsereg csapatai tevékenykedtek az április 17-i harcba lépésüktől kezdve. Nehéz harcokban leküzdve a német védelmet, sikerült északról megkerülniük Berlint és erre az időpontra már közeledtek az Elbához.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player