Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
A hőskor hősei 2
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

A nap végére az 1. ukrán front csapásmérő csoportosítása mélyen beékelődött az ellenség védelmébe, és a Visztula hadseregcsoport erőit elszigetelte a Közép hadseregcsoporttól. Mivel a helyzet a védők számára a bekerítés veszélyét hordozta magában, a német hadvezetés új gyalogsági és harckocsizó egységeket vezényelt a Luckenwalde - Jüterbog terepszakaszra, hogy megerősítse a védelmet.

A seelowi magaslatoknak az 1. belorusz front csapatai által történt elfoglalását követően a Theodor Busse gyalogsági tábornok vezette 9. hadsereget komolyan fenyegette a bekerítés lehetősége. Észlelte ezt Busse és javaslatot is tett a Visztula hadseregcsoport főparancsnokának Heinrici vezérezredesnek a visszavonásra. Maga a főparancsnok is hajlott erre a megoldásra, Hitler azonban hallani sem akart róla, megparancsolta, hogy az utolsó töltényig védekezzenek.

Április 21-én, miután áttörték a német védelem utolsó vonalát is, az 1. belorusz front 3. csapásmérő hadserege, a 2. harckocsi gárdahadserege, a 47. hadserege és az 5. csapásmérő hadserege első lépcsős hadosztályai már Berlin külvárosában támadták a védekező német egységek peremvonalát. Elsőnek az 5. csapásmérő hadsereg alárendelt hadtestei hatoltak be a német fővárosba.  A nap végén pedig, déli irányból elérték a várost, az 1. ukrán front Ribalko tábornok vezette 3. harckocsi gárdahadseregének tankjai is.


Szovjet harckocsik menetben

Április 22.-én reggelre a 3. harckocsi gárdahadsereg első lépcsős hadtestei már a berlini külső védelmi övet támadták, amelyet áttörve a Teltow-csatorna déli partjáig jutottak, ahol azonban kemény ellenállásba ütköztek, és támadásukat a védők megállították.

Napközben a német főhadiszálláson Hitler és a felső hadvezetés értekezletet tartott. Itt határozták el, hogy a nyugati frontról kivonják a Walther Wenck harckocsizó tábornok vezette 12. hadsereget, és egyesítik a berlini fő irányban védő Busse-féle 9. hadsereggel. A 12. hadsereg támadásának megtervezését közvetlenül irányítani Hitler a hadsereg vezérkarához kirendelte Wilhelm Keitel vezértábornagyot. Ez volt az utolsó elkeseredett kísérlet arra, hogy megpróbálják komolyan befolyásolni az ütközet végső kimenetelét, bár április 22.-én a nap végére az 1.belorusz és az 1. ukrán front csapatai már két gyűrűt formáltak a védők körül, amelyek már majdnem be is zárultak. Egyik gyűrűt a 9. hadsereg, a másikat pedig közvetlenül a városban védők körül fonták a támadó szovjet csapatok. 

A Teltow-csatorna komoly akadálynak bizonyult a maga 40-50 méteres szélességével, betonozott partjaival, és az északi partján kiépített védelemmel, amely futóárkokat, vasbeton tartós tüzelőállásokat, beásott harckocsikat és önjáró lövegeket tartalmazott. A csatorna mögött egy méter vastag házfalak magasodtak.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player