ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Bemutatta a BMW az elsĂ” elektromos meghajtĂĄsĂș modelljĂ©t
SzTE hĂ­rek SzTE hĂ­rek
Doktori cĂ­m Ă©s Ășj gyĂłgyszerĂ©sz kĂ©pzĂ©s
MunkatĂĄrsunktĂłl   2009 January 06, Tuesday  
Image
a Szegedi Tudomånyegyetem Gyógyszerésztudomånyi Kara is szerepet jåtszott a doktori cím elnyerésében, ugyanis elsÔként itt hoztåk létre a Klinikai Gyógyszerészeti Intézetet, ahol önålló tårgyként oktatjåk a gyógyszerészi gondozåst.
  Hozzászólások 18 Nyomtat E-mail PDF

A felsĂ”oktatĂĄsi törvĂ©ny decemberben megszĂŒletett mĂłdosĂ­tĂĄsa szerint a magyar egyetemeken gyĂłgyszerĂ©szi diplomĂĄt szerzĂ”ket, illetve korĂĄbban gyĂłgyszerĂ©szi oklevelet szerzetteket is megilleti mostantĂłl a doktori cĂ­m.
A hatĂĄrozattal hosszĂș Ă©vtizedek elĂ”kĂ©szĂ­tĂ” munkĂĄja zĂĄrult le, melyben a Szegedi TudomĂĄnyegyetem GyĂłgyszerĂ©sztudomĂĄnyi Kar, mint az orszĂĄg egyik legjobb gyĂłgyszerĂ©szkĂ©pzĂ” intĂ©zete mindvĂ©gig aktĂ­v, kezdemĂ©nyezĂ” szerepet jĂĄtszott.
A doktori cĂ­m elnyerĂ©sĂ©ben ugyanis, komoly jelentĂ”sĂ©ggel bĂ­rt az Ășgynevezett gyĂłgyszerĂ©szi gondozĂĄs intĂ©zmĂ©nye, amely a - gyĂłgyszerközpontĂș gyĂłgyszerĂ©szet helyett - a betegközpontĂș gyĂłgyszerĂ©szetre helyezi a hangsĂșlyt.  A patikusok a vĂ©nyek kiadĂĄsĂĄn, a kĂ©szĂ­tmĂ©nyek kikeverĂ©sĂ©n Ă©s a tanĂĄcsadĂĄson tĂșl pĂ©ldĂĄul vĂ©rcukorszintet, koleszterint Ă©s vĂ©rnyomĂĄst is mĂ©rnek.
A gyĂłgyszerĂ©szeti gondozĂĄs meghonosĂ­tĂĄsa cĂ©ljĂĄbĂłl - a hazai kĂ©pzĂ”helyek közĂŒl elsĂ”kĂ©nt - a Szegedi TudomĂĄnyegyetem hozta lĂ©tre a Klinikai GyĂłgyszerĂ©szeti IntĂ©zetet, ahol 2000 Ăłta önĂĄllĂł tĂĄrgykĂ©nt oktatjĂĄk a gyĂłgyszerĂ©szi gondozĂĄst, Ă©s tankönyv is szĂŒletett a kar tudomĂĄnyos mĂ»helyĂ©ben.

 


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!

68nyara 2009 June 18, Thursday, 13:03:13

d8ia: ne håborodj fel ennyire. Nincs értelme méricskélni azt, hogy melyik szak nehezebb. Mint mår itt valaki írta: ezek nem tudomånyos fokozatok, ezért nincs is értelme azokhoz hasonlítani. Speciel én értelmetlennek is tartom, akår az orvosok, jogåszok esetében is a szakmåkhoz kötÔdÔ doktori címeket, mert nem a minÔséget jelzik. Ugyanakkor hagyomåny, hogy ezt megkapjåk, így elfogadom. De: az mår nagyon zavar, ha ezzel a címmel felvågnak. Sajnos a rendszervåltås elÔtt nem volt példa itthon olyan fokozatokra, mint Phd. stb. Nehezen szokunk hozzå, hogy ezek is létezÔ, sÔt, tudomånyos minÔséget kifejezÔ szintek, megmosolyogjuk a mai napig a dr. habil. és egyéb összetett címeket, azt sem tudjuk mi fån teremnek. De a jogi karon 5 év utån megkapott dr. címmel (meg a gyógyszerészi, stb.), bezzeg hivalkodunk. rögtön keletkeznek a Dr. Nagyonfontosné Dr. Nagyonfontos Lujza nevek. Ami szintén egy vicc, ha jobban belegondolunk.

d8ia 2009 February 24, Tuesday, 01:24:52

Üzenem az összes fogalmatlannak, hogy majd,ha leszf ogalma rĂłla, hogy mit vesz be Ă©s szintetizĂĄlni tudja,amitĂ”l a gyereke meggyĂłgyul Ă©s megtanulta azokat a tĂĄrgyakat amiket az orvosok tanulnak Ă©s levizsgĂĄzott ugyanazoknĂĄl a tanĂĄroknĂĄl, akiknĂ©l az orvosok akkor lesz miĂ©rt irigyelnie a dr. cĂ­met, viszont addig nem. Nem vĂ©letlenĂŒl van törvĂ©nyben , hogy patikĂĄban kötelezĂ” a gyĂłgyszerĂ©sz jelenlĂ©te. Nem Ady- verset kellett elemezgetnĂŒnk egy sör mellett a Jate-Btk bĂŒfĂ©jĂ©ben Ă©s elmondani a szubjektĂ­v vĂ©lemĂ©nyĂŒnktet. És az sem vĂ©letlen, hogy az oktatĂłi gĂĄrda 6.helyen van az orszĂĄgos listĂĄn. Ezek szerint a legokosabbak mentek gyĂłgyszerĂ©sznek, nem?! A gyĂłgyszerĂ©sz rĂ©szt vesz a gyĂłgyĂ­tĂĄsban, a formulĂĄlĂĄsban. a kutatĂĄsban, a gondozĂĄsban- Ă©s elmondja, hogy esetleg melyik gyĂłgyszert jevesolja agyerekednek, mert az kevĂ©sbĂ© mĂĄjkĂĄrosĂ­tĂł.(habĂĄr az orvos BrazĂ­liĂĄba mehet, ha azt Ă­rja fel) És mĂ­g az orvosi egyetemen 1 Ă©v gyĂłgyszertant tanulnak, addig mi 1,5et, Ă”k csak fĂ©l Ă©v receptĂșrĂĄt, mi mĂĄsfelet, pedig ha jĂłl tudom nem Ă­rjuk a recepteket Ă©s nem mi javasoljuk a gyĂłgyszereket!

S. L. 2009 January 07, Wednesday, 17:47:58

Sokan mentek jobbhíjån gyógyszerésznek olyanok, akiket nem vettek fel az orvosira. Amennyire hallottam egytemista koromban, erÔs rivalizålås is volt az ÁOK-val. Most gondolom, elégtétel hogy a gyógyszerészek is automatikusan "doktorok". Igazsågtalan azonban a többi nem színvonaltalanabb képzést adó karral szemben.

Senki Se 2009 January 07, Wednesday, 17:15:51

GyĂłgyszerĂ©sznek: valĂłban nem azonos Ă©rtĂ©kĂ»ek, de sajna nagyon is összetĂ©veszthetĂ”k. No Ă©s szerintem ez itt a legnagyobb hiba. TovĂĄbbĂĄ igen, szerintem az orvosoknak Ă©s jogĂĄszoknak se kellene adni, hacsak nem szereznek tudomĂĄnyos fokozatot, ahogy azt a többi szakmĂĄnĂĄl elvĂĄrja a rendszer. Felkiáltás ...Ă©s igen, tĂ”lĂŒnk sem a legokosabbak mentek gyĂłgyszerĂ©sznek, habĂĄr nem is a leghĂŒlyĂ©bbek, Ă©s valĂłban nem tĂ»nt a szak sem a legkönnyebbnek az ismerĂ”seim körĂ©ben. Összezavarodott Kacsint

Egyetemista 2009 January 07, Wednesday, 17:10:52

Az Ă©n sulimbĂłl nem a legokosabbak mentek gyĂłgyszerĂ©sznek. Összezavarodott

Gyógyszerész 2009 January 07, Wednesday, 15:46:43

Szerintem nincs Ă©rtelme nehĂ©zsĂ©gi fokokrĂłl beszĂ©lni, mindenkinek az a nehĂ©z, amibĂ”l Ă©ppen le kell vizsgĂĄznia. EgyĂ©bkĂ©nt valĂłszĂ­nĂ»leg a gyĂłgyszerĂ©szkĂ©pzĂ©s benne van az 5 legnehezebben elvĂ©gezhetĂ” szakban. Az, hogy osztatlan kĂ©pzĂ©s csak azt jelzi, hogy abban a szakmĂĄban nincs Ă©rtelme kevesebbet tanulni, mert Ășgysem tud mit kezdeni 3 Ă©v utĂĄn (persze gyanĂ­tom, hogy a "bolgonaiasĂ­tott" szakok jelentĂ”s rĂ©szĂ©re is igaz ez, sajnos....)

Kenu 2009 January 07, Wednesday, 15:26:26

Az osztatlan kĂ©pzĂ©sben tovĂĄbbjutni szerintem nehezebb is, mivel 3 Ă©v utĂĄn Ășjra felvĂ©telizni kell!

Gyógyszerész 2009 January 07, Wednesday, 15:20:16

OkoskĂĄnak: A gyĂłgyszerĂ©szet volt idĂĄig az egyetlen olyan egyetemi vĂ©gzettsĂ©get igĂ©nylĂ” egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakma, amely mĂ©ltatlanul nem kapott doktori cĂ­met. A felvetĂ©sed jogos lehet, de akkor az orvosl fogorvosl, ĂĄllatorvos Ă©s jogi doktori cĂ­m Ă­s vitathatĂł lehet, csak ezeket mĂĄr mindenki megszokta. A kĂ©mikusok Ă©s biolĂłgusok sohasem adtak gyĂłgyszert a gyĂłgyszerĂ©szek kezĂ©be, A kĂ©mikus, biolĂłgus, a gyĂłgyszerĂ©sz Ă©s az orvos egyĂŒtt alkotjĂĄk azt a csapatot, akik ma gyĂłygszereket fejlesztenek. A gyĂłgyszerĂ©szek igen jĂłk az alapkutatĂĄsban (a Szegedi kar oktatĂłi a tudomĂĄnyos rangsorban orszĂĄgosan a 6. helyen ĂĄllnak), Ă©s szĂĄmos hatĂłanyag lĂ©trehozĂĄsĂĄban Ă©s vizsgĂĄlatĂĄban jĂĄtszanak fontos szerepet (a gyĂłgyszerkĂ©mikusok Ă©s farmakologusok között nagyon sok a gyĂłgyszerĂ©sz). Ugyanakkor a gyĂłgyszerĂ©sztĂ”l lesz a gyĂłgyszer gyĂłgyszer,ugyanis a hatĂĄsos vegyĂŒlet az mĂ©g csak hatĂłanyag, de nem tabletta, kenĂ”cs, infĂșziĂł injekciĂł, stb. A gyĂłgyszerĂ©szek csinĂĄlnak belĂ”le beadhatĂł gyĂłgyszereket.

Okoska 2009 January 07, Wednesday, 15:06:10

SzĂłval csak mert a gyĂłgyszerĂ©szet vĂĄltozik, azĂ©rt mĂĄr dr kell a nevĂŒk elĂ©. Nos, akkor mit szĂłljanak az informatikusok? Mi van a mĂ©rnökökkel, kĂŒlönösen a vegyĂ©szekkel, akik a gyĂłgyszereket a biolĂłgusokkal a gyĂłgyszerĂ©szek kezĂ©be adjĂĄk? Nevet

Gyógyszerész 2009 January 07, Wednesday, 15:04:52

Senki Se-nek: gyógyszerészdoktori egy foglalkozåsi doktori cím (mint az orvos, jogåsz, stb), míg a PhD egy tudomånyos fokozat. így nem azonos értékûek és nem összevethetÔek.

Gyógyszerész 2009 January 07, Wednesday, 15:00:36

Az elsĂ” 5 Ă©ves Ă©vfolyam 1988-ban indult Ă©s Ă©rtelemszerĂ»en 1993-ban vĂ©gzett. Persze a doktori mellet nem az egyetlen Ă©rv az 5 Ă©ve sosztatalna kĂ©pzĂ©s, de ezt mĂĄr kettĂ”vel korĂĄbban megĂ­rtam. Az hogy visszamenĂ”leg megkapkja mindenki, az azĂ©rt van, mert ez egy olyan szakma, ami nem hogy Ă©vrĂ”l Ă©vre, hanem szinte naprĂłl napra vĂĄltozik. 1989 elĂ”tt MagyarorszĂĄgon kb. 1500 gyĂłygszerkĂ©szĂ­tmĂ©ny volt, ma közel 20 000. RĂĄadĂĄsul ezekbĂ”l egy orvos ĂĄtlagosan 30-40-et rendel. tehĂĄt a gyĂłgyszerĂ©sznek nagysĂĄgrendekkel nagyobb ismeretanyaggal kell rendelkeznie, mint az orvosnak, hoiszen neki mind a 20 000 kĂ©ĂĄszĂ­tmĂ©nyt ki kell adnia a megfelelĂ” informĂĄciĂłval. Ez azt is jelenti, hogy a gyĂłgyszerĂ©szeknek folyamtos tovĂĄbbkĂ©pzĂ©si rendszerĂŒk van, Ă©vente adott szĂĄmĂș tovĂĄbbkĂ©pzĂ©si kreditponto kell gyĂ»jteniĂŒk Ă©s Ă©venet rengeteg hĂ©tvĂ©gĂ©jĂŒk megy el a tanfolyamokon valĂł rĂ©szvĂ©tellel Ă©s vizsgĂĄzĂĄssal. SzĂłval ezĂ©rt kapja meg mindenki, fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hoyg mikor vĂ©gzett. EgyĂ©bkĂ©nt nem sajnĂĄlom a bölcsĂ©szektĂ”l sem a foglalkozĂĄsdoktori cĂ­met, vĂĄgjanak bele. a gyĂłgyszerĂ©szeknek harmadjĂĄra sikerĂŒlt, elĂ”ször az 1940-es Ă©vekben, aztĂĄn az 1990-es Ă©vek elejĂ©n nem jött össze, most igen. EgyĂ©bkĂ©nt hasonlĂłan doktori cĂ­met kapnak pl. FranciaorszĂĄgban, HollandiĂĄban, OlaszorszĂĄgban, vagy az EgyesĂŒlt Államokban. SzĂłval nem a magyar gyĂłgyszerĂ©szek talĂĄltĂĄk ezt ki.

Senki Se 2009 January 07, Wednesday, 14:52:48

Nem Ă©rtem miĂ©rt Ă©rne egy 5Ă©ves kĂ©pzĂ©s doktori cĂ­met. A TTK Ă©s BTK diĂĄkjai is 5 Ă©v utĂĄn kapnak diplomĂĄt, mĂ©g ha ezt 3+2 Ă©vre osztotta is a bolognai rendszer, de utĂĄna mĂ©g minimum Ășjabb 3 Ă©v mire doktori, pontosabban mostanĂĄban PhD fokozatot kapnak. Összezavarodott

Phil 2009 January 07, Wednesday, 14:43:12

Remek, akkor pont annyi ideig jĂĄrnak manapsĂĄg egyetemre a gyĂłgyszerĂ©szek, mint Ă©n annak idejĂ©n a BTK-ra, tehĂĄt ha nekik is, nekem is jĂĄr a dr Mosoly EgyĂ©bkĂ©nt a batyĂĄm jĂĄrt a GYTK-ra Szegedre, '85 körĂŒl vĂ©gezhetett. Akkor biztosan 4 Ă©s fĂ©l Ă©v volt a kĂ©pzĂ©s. Mellesleg, mint most a jogĂĄszoknak -de javĂ­ts ki, ha tĂ©vedek Mosoly

Gyógyszerész 2009 January 07, Wednesday, 14:27:41

Ejnye, ejnye! Az a baj, hogy a gyĂłgyszerĂ©szekrĂ”l Ă©s a gyĂłgyszerĂ©szetrĂ”l hihetelen mĂ©rtĂ©kben alulinformĂĄlt a közvĂ©lemĂ©ny. Sokan azt se tudjĂĄk, hogy egyetemi vĂ©gzettsĂ©ghez kötött szakma, Ă©s mĂ©g az SZTE-n vĂ©gzettek közĂŒl se tudjĂĄk sokak ezek szerint (legalĂĄbbis Phil), hogy a gyĂłygszerĂ©szkĂ©pzĂ©s is 10 fĂ©lĂ©ves, azaz 5 Ă©vig tart. MĂĄr 1988 Ăłta...

Phil 2009 January 07, Wednesday, 14:18:45

Én eddig nem ambicionĂĄltam, de akkor Ă©n is kĂ©rek doktori cĂ­met! Osztatlan, 5 Ă©ves -nem 4,5, mint a gyĂłgyszerĂ©szek- egyetemi kĂ©pzĂ©sen vettem rĂ©szt a JATE BTK-n! Igaz, a reklĂĄmban nem vagyok benne, de ha csak ez kell a cĂ­mhez Mosoly

Gyógyszerész 2009 January 07, Wednesday, 13:09:00

Nem jĂłl Ă©rted MĂ©rnök! AzĂ©rt kapnak doktori cĂ­met, mert ugyanĂșgy osztatlan mesterkĂ©pzĂ©sben vesznek rĂ©szt, mint az orvosok, fogĂĄszok, jogĂĄszok Ă©s ĂĄllatorvosok, Ă”k a terĂĄpia utolsĂł lĂĄncszeme, ha onnan elvitte a beteg a gyĂłgyszert, akkor mĂĄr nehĂ©z korrigĂĄlni. EzenkĂ­vĂŒl meg a gyĂłgyszerek szakĂ©rtĂ”i, az egyetlen szakma, aki hivatalosan (nem kuruzslĂĄs szinten) Ă©rt a gyĂłgynövĂ©nyterĂĄpiĂĄhoz, akinek kötelessĂ©ge a gyĂłgyszerekkel Ă©s az Ă©letvitellel kapcsolatos tanĂĄcsok adĂĄsa. ValĂłban megmĂ©ri a vĂ©rnyomĂĄst,a vĂ©rcukrot Ă©s a koleszterinszintet is, de döntenie is kell, hogy orvos kĂŒldje a beteget, vagy Ă©letmĂłdvĂĄltoztatĂĄst javasoljon, vagy adhat neki valamilyen nem recept köteles szert. Tudod: kĂ©rdezze meg orvosĂĄt, gyĂłgyszerĂ©szĂ©t....

TG 2009 January 07, Wednesday, 13:04:53

Nem Ă©rtem miĂ©rt volt erre szĂŒksĂ©g? Azzal hogy mĂĄr mindenkinek "felsĂ”fokĂș vĂ©gzettsĂ©ge" van erĂ”sem leĂ©rtĂ©kelĂ”dött az egyetem, fĂ”iskola. Most ugyanez fog törtĂ©nni a doktori cĂ­mmel is. Micsoda hĂŒlyesĂ©g!

Mérnök 2009 January 07, Wednesday, 12:35:44

Ezt jĂłl kilobbiztĂĄk a gyĂłgyszerĂ©szek! JĂłl Ă©rtem, azĂ©rt kapnak doktori cĂ­met, hogy tudjanak vĂ©rnyomĂĄst mĂ©rni Ă©s automata vĂ©rcukorszint mĂ©rĂ”t hasznĂĄlni?? SzomorĂș lennĂ©k, ha ezt egy nĂ”vĂ©r nem csinĂĄlnĂĄ meg!

Hozzïżœszïżœlïżœsok szïżœma: 18 


Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player