Megnézegettem itt az ajánlatokat, de egy helyet hiányolok. Nem jártatok még a Zorbában? Tisza L. krt.-Dózsa Gy. u. sarok. A leheto legfinomabb étkeket lehet enni és pontosan azt kapjuk, amit várunk a pénzünkért. Annak idején, még a tulajváltás (?) elotti Cyrano sem volt egy utolsó hely, sot, 3-4 alkalom után megjegyezték az arcunkat és szilveszter elott még egy pohár pezsgore is meghívtak. Ezt nevezem én vendégszeretetnek. Tanulhatnának egyesek belole, mert van olyan Szegeden, ahol már jóelore megsaccolják, milyen az anyagi helyzeted és onnantól a várakozó lista végére kerülsz, amelynek hosszúsága pontosan egyenes arányban van a kihült étel hofokával.
Naspolya
2000-09-28 12:17 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Végigolvasva az alábbiakat, úgy vélem, komolyabb értékelést csak olyan helyekrol lehet írni, ahol kiváló (vagy azt jól megközelíto) a konyha, törekedtek valamilyen jellegzetes stílus, hangulat kialakítására és nem rabolják ki a vendéget. Két-három éve én is sokat jártam az Anno-ba, jól esett, hogy már a harmadik látogatás után tudták a pincérek, mi a kedvenc italom és eleinte a design is tetszett. A konyhával is meg voltam elégedve. Egy évvel ezelott már hanyatlani kezdett a színvonal, de egy ideig még próbálkoztam. Szomorúan olvastam, hogy Mo szerint hová jutottak. (A névjegyemet soha nem tuztem fel -- ez az ötlet nekem már akkor sem tetszett, amikor még csak néhány tucatból állt a gyujtemény -- bár a cég szempontjából van benne ráció, ezért is tartottak egy doboz rajzszöget a pulton. Hasonlót tapasztaltam néhány angol és amerikai kocsmában, de ott a világ minden részébol odatévedt vendégek otthonról hozott bakjegyeket tuztek ki, mint hazájuk névjegyét. Ez persze csak úgy érdekes, ha a pénzek bárki által elérhetok és a kollekció folyamatosan szaporodik, nincs üveglap alatt, etc...) Ezt tíz évvel ezelott láttam eloször egy kb. hétszáz éves angol pub-ban és ironikus utalásnak véltem; az emberek többségét az alkohol és a pénz egyaránt megrészegíti.Még egy kis kitéro: három hete Budán kellett ebédelnem valakivel, a cége közelében lévo egykor igen felkapott Lugas Étteremben (Szilágyi Erzsébet fasor). Az étel elég jó volt, de tipikus foétel-árak 2000 - 3000 között, a boltban ezer forintért kapható villányi (Bock, 1998) Oportó 540 forint/dl és a magyar ásványvíz helyett "tévedésbol" olaszt hoztak 400 Ft/üveg (2,5 dl) áron ... Igaz, a teraszon lévo asztaloknál is damaszt-szalvéta volt. ;-) Viszont a terítok minosíthetetlenek, egyik asztalon damaszt, a másikon valami ritkásan szott bútorszövet, a harmadikon csipke-utánzat. A székek is teljesen vegyesek, a normális kárpitozott széktol a fehér muanyag "kerti" fotelig. Továbbá: a porcelán tányért tálaláskor lecserélték egy Arcopal üvegtányérra, ami ráadásul elo sem volt melegítve.A szegedi éttermek közül talán tízet ismerek, a három legdrágabban csak egyszer-kétszer voltam, ennyi alapján nem tudom jól megítélni oket. A Bounty-ba az elképesztoen lassú kiszolgálás és egyéb alább említett okok miatt idén már be sem tettem a lábam.Szegeden a fentebb említett kritériumok szerint szóba jöheto éttermek közül én most a Katedrát tartom a "megéri az árát" kategória nyertesének. A weblap-ból én nem merném megítélni a konyha színvonalát, de eddig még minden "teszten" (hat - nyolc alkalom) jelesre vizsgáztak. Persze ok sem tökéletesek, legutóbb például >>Zlaty Bazant<< feliratú alátétet tettek az ásványvizes pohár alá (!) -- még szerencse, hogy nem vagyok antialkoholista.
Átutazó at http://independent.com
2000-09-27 09:46 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Ezsias, köszi a Reneszánsz Pizzériával kapcsolatos infót, tényleg írd meg, mikor nyit, mert szeretnék ismét a vendégek között lenni. Ezúttal kisebbfajta csalódásomnak adnék hangot. Régóta terveztem már, hogy ellátogatok a vásárhelyi úton lévo Anno étterembe, mert olyan csalogató azzal a régies design-nal, no meg nagyon sokan dícsértétek. Ami nagyon meglepett, és nagyon pozitív volt, hogy a levest mindössze kb. 10 perc várakozás után hozták ki, a második fogást pedig rögtön a leves után. Hozzáteszem, rajtunk kívül csak egy asztalnál ültek. A pincérrel, azaz a kiszolgálással sem volt semmi gond, legfeljebb az, hogy nem tudott hideg kólát prezentálni. A lényeg az, hogy ízek szempontjából ezerszer többet vártam, úgy is fogalmazhatnék, hogy semmi íze nem volt az általam rendelt, amúgy gusztusosan szervírozott ételeknek. Megkóstoltam a kedves párom vacsoráját is, és sajnos ugyanezeket tudom elmondani, azzal a különbséggel, hogy neki a leves ízlett. O vadgombócos tárkonyos levest és sült csülköt evett, én cipóban tálalt francia hagymalevest és rántott jércemellet mandulás bundában. Az egyetlen, amit ez utóbbinál értékeltem, az az, hogy valóban mandulaforgácsba forgatták a húst sütés elott, zsemlemorzsa helyett, viszont olyan rossz irányba szelték szegényt, hogy alig tudtam feldarabolni, nyúlós és rágós volt. Desszertet már nem volt kedvünk rendelni. Egyedi ötlet az a több ezer névkártya, amit a falakra és minden létezo egyéb helyre kituznek, ugyanakkor szerintem egy ido után kiváló porfogó lesz belole. Remélem, senkit sem bántottam meg, de ez a véleményem.
Mo at http://
2000-09-20 09:26 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Ma megneztem a Katedra weboldalat. Le a kalappal! Profi design! Akiknek ilyen honlapjuk van, azoknal az etel is csak szuper lehet! Kedves "Chef"! Feltetlenul bekukkantok a Katedraba, ha Szegedre keveredek. Meg itt az USA-ban is ritka az ilyen remek kinezetu ettermi lap (menu - arakkal!). Nagyon megeheztem a lattan. Tehat celt ert a honlap. Csak gratulalni tudok!
Osmagyar at http://
2000-09-08 04:46 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Kösz a Váncsa írást.Ami a damasztszalvétát illeti: Ha elmegyek a katedrába ebédelni, akkor itallal együtt 1500 Ft.-ra saccolom az átlagos fogyasztásomat. Ha ehelyett 1575-öt kellene fizetnem nekem ennyit megérne a damasztszalvéta. De találkoztam már köztes megoldással is szép nagyméretu szövet hatású és "befogadó képességu" eldobható szalvéta formájában.Egy ilyen szinvonalú helyen, ami - gondolom én - viszonylag tehetosebb vendégkúrt céloz meg ez nem lehet kérdés. Nem szabad, hogy az legyen.Ma Pesten ebédeltem a Francia intézet melletti belga sörözoben. Ár kicsit magasabb (kaja, sör, kávé kb 2000-2500) Kaja már sokadszorra csak alulról kocogtatja a mércét. Sör az természetesen van ezer féle. Kiszolgálás korrekt. Kicsit jobb színvonalú, de PAPIRszalvéta.Ide csak akkor menjetek, ha épp arra jártok, vagy ki akarjátok próbálni a minden elképzelheto alapanyagból fozött söröket.
Na nemá at http://
2000-09-05 20:37 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Örömmel olvastam az újabb véleményeket. A damaszt-szalvéta valóban szép -- de a költségei miatt az ételárakat 5%-al kellene emelni. Még töprengek rajta, hogyan reagálnának erre a Vendégek... Illetve várom az Index olvasói véleményét.Váncsa Istvánt énis nagyrabecsülöm - így egyik cikkét (remélem a keresettet) tegnap gépbe írtuk és ezennel tálaljuk e fórum olvasóinak is, olvasható a http://www.katedra-etterem.hu/vancsa1979.shtm címen. Kellemes olvasást kívánok.
Chef at http://www.katedra-etterem.hu
2000-09-05 14:07 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Mo, köszi a címet. Na és a Katedra hol van? Bevallom, a chef hozzászólása felkeltette az érdeklodésemet. Foleg a "bármit elkészítünk". Eszembe jut egy eset, a Hágiban történt meg velem úgy 25-30 éve. Palacsintát kértem, erre azt mondták, hogy elfogyott. Mire én: Gondolom, liszt, tojás és némi tej, szóda van még, mert akkor ha gondolják, kimegyek a konyhába és elkészítem.
Agáta at http://
2000-09-05 12:17 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
Nem tudom ki emlékszik még arra, amikor az ÉS-ben még Váncsa István írta a TV kritikákat? Ez úgy 20 éve lehetett. Ebben az idoszakban volt egy egész oldalas cikke a hazai vendéglátás akkori állapotáról. Ez egy igazi klasszikus örökbecsu írás. Elraktam, de sajnos késobb elveszett. Ha valaki pótolni tudná a TV kritikákkal együtt az jelezze.
Na nemá at http://
2000-09-03 07:50 (El�zm�ny n�lk�li.)
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!