Pártok
Választás 2014 - Mesterházy béremelést ígért a rendvédelmi dolgozóknak
(MTI) - Azonnali, érezhető mértékű béremelést ígért a baloldali összefogás nevében a rend- és honvédelmi végrehajtó állománynak Mesterházy Attila szerdán Budapesten.
Soltész Miklós: hatezer bölcsődei férőhely jön létre ebben a ciklusban
Bajnai: április 6-án választhatunk, hogy Magyarország Kelethez vagy Nyugathoz tartozzon
Feljelentéseket tesz az MSZP az offshore gázügyben
Ukrán válság - OGY - Az LMP a szocialisták támogatását várja a rendkívüli ülésnap összehívásához
Választás 2014 - A Jobbik az Országgyűlés összehívását kéri a devizahitelesek miatt
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Pártok Pártok
Paksi erőmű - A Sándor-palotánál demonstráltak az Összefogás pártjai
MTI   2014 February 10, Monday  

A köztársasági elnöki hivatalnál demonstráltak az Összefogás pártjai az ellen, hogy Áder János államfő aláírta a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A köztársasági elnöki hivatalnál demonstráltak az Összefogás pártjai az ellen, hogy Áder János államfő aláírta a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvényt. A megmozduláson Jávor Benedek, a PM társelnöke párhuzamot vont a paksi bővítés elleni tiltakozás és az 1988-as bős-nagymarosi vízlépcső megépítése elleni tüntetés között.

    Az ellenzéki politikus bírálta, hogy míg akkor Orbán Viktor, Áder János és Kövér László a beruházás leállítását és népszavazást követeltek, ma "a másik oldalon állnak", s a hatalom fél kikérni az emberek véleményét. "Gőgösen kioktatják az embereket", arra hivatkozva, hogy nem értenek hozzá, s nem érdekli őket, hogy milyen terheket rak a paksi bővítés a "következő generációk nyakára" - mondta Jávor Benedek.
    A független országgyűlési képviselő szerint 26 éve az összefogás gátat szabott egy végig nem gondolt, káros beruházásnak, a hatalom pedig összedőlt, s szavai szerint "ez is összedől majd". Úgy fogalmazott, hogy az erőmű bővítéséről kizárólag a magyar lakosság dönthet az április 6-i országgyűlési választáson és egy kiírandó népszavazáson.
    A Sándor-palota előtt egy kiáltványt olvasott fel az Együtt-PM-nek az a három aktivistája - Barabás Richárd, Simándi Szelim és Rózsa Milán -,  akik vasárnap egy létrán felmásztak az épület erkélyére.
    Simándi Szelim, aki megköszönte, hogy az államfő előző nap "nem lövetett közénk", arról beszélt, a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kellene megtestesítenie, de ez hétfőn "megint nem sikerült", mert aláírta a paksi "paktumot".
    Szerinte a paksi bővítés esetében nincs egység, az ország nagyon megosztott, a kormány "fittyet hány" a nemzetnek arra a felére, amelyik "nem akarja, nem így akarja, vagy így nem akarja ezt a megaberuházást". A nemzetnek ezt a részét az államfő is cserbenhagyta - jelentette ki. Hangsúlyozta: az egyezményt hiába kötötték és szavaztatták meg, hiába írta alá az államfő, nem fog életbe lépni, mert azt meg fogják akadályozni, "vissza fogjuk csinálni".     A problémákat közé sorolta, hogy a megállapodásról felhatalmazás nélkül döntött a miniszterelnök, egy személyben, kény és kedv szerint.
    Rózsa Milán felszólította Orbán Viktor kormányfőt, hogy nézzen körül a világban, mert "szembe mész a forgalommal". Hangsúlyozta, hogy világszerte napról-napra hatékonyabb és olcsóbb dolog a megújuló energiaforrások segítségével állítani elő az áramot. Feltette a kérdést a kormányfőnek, hogy miért viszi Magyarországot vissza a múltba. Az iparban, ami elavult, az drága, Paks 2-ben pedig a kettes egyre inkább azt jelenti, hogy az ott megtermelt áram kétszer olyan drága lesz, mint a mostani - folytatta.
    A Fidesz politikusoktól azt kérdezte, miért akarnak "a választásokig egy kampánycélra felhasznált rezsicsökkentésért egy ötven évig tartó rezsiemelést". Azt hangsúlyozta, hogy sokan félnek az atomenergiától és minden magyarnak joga van a biztonsághoz. Szavaik szerint ezeket a magyarokat a hétfői aláírás jogfosztottá tette, mert az állam nem törődött a félelmükkel, az állam meg sem próbált válaszokat adni a kérdéseikre.
    A megállapodást és annak létrejöttét gyalázatnak nevező Barabás Richárd hangsúlyozta, nem hagyják, hogy "ez a paktum" életbe lépjen.
    A felszólalások alatt a tömeg többször is azt skandálta: "nem hagyjuk"
     A rendezvény előtt megjelent a Fidelitas néhány aktivistája, akik a Sándor-palotától nem messze feszítettek ki két transzparenst. Falusi Vajk, a szervezet alelnöke újságíróknak azt mondta, a hitelesség és a hiteltelenség kérdésére akarják felhívni a figyelmet, mert azok, akik korábban támogatták a beruházást ma "kampánycélokra használják fel" azt.
    A demonstráción a rendezők közlése szerint legalább 500 voltak, a tömegben több MSZP-s és néhány PM-es zászlót lehetett látni. Egy szimpatizáns "Orbán bűze a paksi bűne" feliratú táblát tartott, egy vörös színű, sárga sarló kalapácsos transzparensen pedig az állt: Nem leszünk gyarmat.
    A tüntetés résztvevői a Sándor-palota bejáratánál megemlékeztek Göncz Árpád volt köztársasági elnök születésnapjáról.
    A beszédeket követően a tüntetők fáklyákkal a Kossuth térre vonultak.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player