Statisztika
VĂĄlasztĂĄs 2014 - Policy Solutions: hĂșsz nĂ”i tagja lenne az Ășj parlamentnek
(MTI) - A Policy Solutions politikai elemzĂ” intĂ©zet szerint a jelenlegi pĂĄrtpreferenciĂĄk alapjĂĄn hĂșsz nĂ”i tagja lenne az Ășj parlamentnek, ami a mostanival lĂ©nyegĂ©ben megegyezĂ”, mindössze tĂ­z szĂĄzalĂ©kos arĂĄnyt jelent.
A vårakozåsoknak megfelelÔen nÔttek a bérek az elemzÔk szerint
SzĂĄzadvĂ©g: a többsĂ©g nem Ă©rt egyet a feltĂ©tel nĂ©lkĂŒli alapjövedelemmel
Felmérés: a magyarok 83 szåzaléka derûlåtón kezdi az évet
NézÔpont: Bajnait többen tåmogatjåk, mint Mesterhåzyt
Felmérés: a magyarok 40 szåzaléka kipróbålna valamilyen extrémsportot
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Jïżœnius 2024
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Statisztika Statisztika
ElemzÔk: a közfoglalkoztatås torzítja a béradatokat
MTI   2012 June 19, Tuesday  

(MTI) - Az elemzĂ”k Ă©s a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂ©rium Ă©rtĂ©kelĂ©se szerint is a közfoglalkoztatĂĄs sĂșlyĂĄnak növekedĂ©se hĂșzta lefelĂ© a bĂ©rek növekedĂ©sĂ©t ĂĄprilisban.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Az elemzĂ”k Ă©s a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂ©rium Ă©rtĂ©kelĂ©se szerint is a közfoglalkoztatĂĄs sĂșlyĂĄnak növekedĂ©se hĂșzta lefelĂ© a bĂ©rek növekedĂ©sĂ©t ĂĄprilisban.

    Suppan Gergely, a TakarĂ©kBank elemzĂ”je szerint a bĂ©rnövekedĂ©si ĂŒtem ĂĄprilisi csökkenĂ©sĂ©t jelentĂ”sen befolyĂĄsolja, hogy a közfoglalkoztatĂĄs sĂșlya nagymĂ©rtĂ©kben növekedett, ami  torzĂ­tja, lefelĂ© hĂșzza az ĂĄtlagot.
    Áprilisban 2,5 szĂĄzalĂ©kra lassult a bruttĂł bĂ©rnövekedĂ©si ĂŒtem az elĂ”zĂ” havi 2,7 szĂĄzalĂ©krĂłl, a nettĂł bĂ©rek pedig 0,2 szĂĄzalĂ©kkal estek vissza - idĂ©zte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az elemzĂ”. SzĂĄmĂ­tĂĄsa szerint a nettĂł reĂĄlbĂ©rek 5,6 szĂĄzalĂ©kkal csökkentek.
    HozzĂĄtette, hogy az adĂłjĂłvĂĄĂ­rĂĄs megszĂŒntetĂ©se miatt a gyermekes alacsony jövedelmĂ»ek igĂ©nybe vehetik a csalĂĄdi adĂłkedvezmĂ©nyeket, Ă­gy a nettĂł bĂ©rkiĂĄramlĂĄs magasabb lehetett a nyers adatokhoz kĂ©pest, ezĂ©rt a reĂĄlbĂ©rcsökkenĂ©s mĂ©rtĂ©ke is kisebb lehetett az eredeti szĂĄmoknĂĄl. A közfoglalkoztatĂĄs mellett ez is lefelĂ© hĂșzza az ĂĄtlagot.
    Az elemzĂ” szerint a bĂ©rek alakulĂĄsa nem tĂŒkröz se bĂ©roldali, se keresletoldali inflĂĄciĂłs nyomĂĄst. A reĂĄlbĂ©rek csökkenĂ©se miatt a belsĂ” kereslet tovĂĄbbi szĂ»kĂŒlĂ©se vĂĄrhatĂł, ennek ellenĂ©re a jegybank nem csökkentheti az alapkamatot az igen jelentĂ”s stabilitĂĄsi kockĂĄzatok, valamint a vĂĄrhatĂłan jövĂ”re sem teljesĂŒlĂ” 3 szĂĄzalĂ©kos inflĂĄciĂłs cĂ©l miatt. A kamatok csökkentĂ©sĂ©hez az IMF megĂĄllapodĂĄs mellett a forint erĂ”teljes erĂ”södĂ©sĂ©re lenne szĂŒksĂ©g, hogy elĂ©rhetĂ”vĂ© vĂĄljon az inflĂĄciĂłs cĂ©l - fejtette ki Suppan Gergely.
    Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzĂ”je szintĂ©n Ășgy vĂ©lekedett, hogy a közszfĂ©ra adatai hĂșztĂĄk le a bĂ©rnövekedĂ©si ĂŒtemet. GĂ”zerĂ”vel folyik a közmunkĂĄsok alkalmazĂĄsa, Ă©s mivel az Ă” bĂ©rĂŒk az ĂĄtlagnĂĄl alacsonyabb, ez lehĂșzza a statisztikai ĂĄtlagot - fejtette ki az szakĂ©rtĂ”. HozzĂĄtette, hogy a versenyszektorban a vĂĄrtnak megfelelĂ”en alakult az adat, itt 7,6 szĂĄzalĂ©kkal nĂ”ttek a rendszeres keresetek ĂĄprilisban.
    Az Erste elemzĂ”je szerint ez a tendencia vĂĄrhatĂłan a következĂ” hĂłnapokban is megmarad. A közmunkĂĄsok alkalmazĂĄsa tovĂĄbbra is lefelĂ© hĂșzza majd a közszfĂ©ra bĂ©radatait, ugyanakkor a versenyszfĂ©rĂĄban viszonylag magas bĂ©rindexek lĂĄthatĂłk majd. UtĂłbbiban benne van az elvĂĄrt bĂ©remelĂ©s, illetve a minimĂĄlbĂ©r emelĂ©s hatĂĄsa.
    A NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂ©rium szintĂ©n azt emelte ki Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©ben, hogy az elmĂșlt idĂ”szakban tapasztalt dinamikus növekedĂ©shez viszonyĂ­tott visszafogottabb nettĂłbĂ©r alakulĂĄs elsĂ”sorban a közfoglalkoztatĂĄs sĂșlyĂĄnak növekedĂ©sĂ©vel magyarĂĄzhatĂł.
    A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlĂ©se szerint ĂĄprilisban a havi nettĂł ĂĄtlagkereset 0,2 szĂĄzalĂ©kkal csökkent, 142.211 forint volt. A havi bruttĂł ĂĄtlagkereset az elĂ”zĂ” Ă©v azonos idĂ”szakĂĄhoz kĂ©pest 2,5 szĂĄzalĂ©kkal nĂ”tt 219.955 forintra. Az idĂ©n az elsĂ” nĂ©gy hĂłnapban a teljes munkaidĂ”ben alkalmazĂĄsban ĂĄllĂłk ĂĄtlagos bruttĂł keresete 219.400 forint, ezen belĂŒl a vĂĄllalkozĂĄsoknĂĄl dolgozĂłkĂ© 230.500 forint, a költsĂ©gvetĂ©si szervezeteknĂ©l alkalmazĂĄsban ĂĄllĂłkĂ© 195.600 forint volt. A bruttĂł keresetek januĂĄr-ĂĄprilisban 3,9 szĂĄzalĂ©kkal, a csalĂĄdi kedvezmĂ©ny figyelembevĂ©tele nĂ©lkĂŒl szĂĄmĂ­tott nettĂł ĂĄtlagkeresetek 1,1 szĂĄzalĂ©kkal haladtĂĄk meg az elĂ”zĂ” Ă©v azonos idĂ”szakit.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player