Frankóságok
Bárány kotlett
ImageÚjabb receptekkel gazdagodott Törzsasztal rovatunk. EZen a héten Frank Sándor bárány kotlettet ajánl rozmaringos puliszkával, provence-i lecsóval tálalva.
Karpaccso
Karikába hajtott vaddisznoborda
Vadkacsacomb Pál szakácstól
Õzgerinc Mátyás módra
Süllõ filé roston
Gasztro
Receptek
Epres csodák
Kóstoló Kommandó
A Sárkány söre
Gasztro-folklór
Márton napi libator
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Frankóságok Frankóságok
Nyúlpecsenye Pál szakács módra
Munkatársunktól   2005 August 23, Tuesday  
Image
Néhány szó Mátyás király udvaráról, a reneszánsz étkezési szokásokról és a " nyúlpecsenye Pál szakács módra" nevû különlegességrõl a deszki Szép Ilonka Csárdából...
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
A humanizmus szellemétõl áthatott Mátyás uralkodása idején nagy
átalakuláson ment keresztül Magyarország.
A reneszánsz életformához hozzátartozott az étel és a borital kultúrált
fogyasztása. Beatrix királynének nagy érdemei voltak az új
étkezési szokások kialakításában.
Pál nevû szakácsának évente jelentõs summát fizetett kiváló munkájáért.
A királyi udvarban felszámolták a túlzsúfolt, böfögõ, zsíros étkezéseket, a dõzsölést és a bujálkodást. Az ételekben nagy szerepet kaptak az illatos fûszerek, gombák és sok-sok gyümölcs. Ilyen jellegû a most bemutatásra kerülõ étel is:

Egy vadnyúl gerincét teljesen megtisztítjuk, csontjáról lefejtünk, majd
két napig fûszeres, boros páclében érleljük.
A pácolt gerincet csíkokra vágjuk, majd libahájból kisütött kevés
Zsiradékon, serpenyõben szép pirosra sütjük. Sóval, borssal, zsályával,
kakukkfûvel és rozmaringgal ízesítjük. Kevés száraz vörösborral
felöntjük, majd hozzá keverjük a vöröshagymán pirított vegyes erdei gombákat. Hercegnõ burgonyával, szõlõvel, aszalt szilvával és vörös áfonyával tálaljuk. Ezt követi Beatrix királyné egyik kedves desszertje, az ízes alma. Az almákat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk, majd meggyes, gesztenyés masszával megtöltjük. A betöltött almákat fahéjas, cukros, édesboros tésztában megforgatjuk, majd nagyon hirtelen kisütünk. Áfonya lekvárral tálaljuk.

Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player