Õzgerinc Mátyás módra
Munkatársunktól
2005 August 23, Tuesday
 Egy kis ismertetõ a vad Ă©telek kĂĽlönösen kedvelt Ă©s ismert fajtáirĂłl a deszki SzĂ©p Ilonka CsárdábĂłl…
|
A vadĂ©telek elõállĂtási mĂłdja nagyon változatos, de a jellemzõ fĂ»szerezĂ©seket ajánlott betartani. Ilyenek pĂ©ldául a sárgarĂ©pa, kapor, káposzta, torma, mĂ©z sok gyĂĽmölcs Ă©s az illatos erdei gombák, vargányával az Ă©len, valamint a sáfrány Ă©s a bazsalikom. A XIX. század Ăłta egyre gyakrabban használatos a fĂ»szerpaprika, a fokhagyma Ă©s a kömĂ©nymag is. A deszki SzĂ©p Ilonka Csárda legismertebb Ă©s legkedveltebb Ă©tele, az Ă•zgerinc Mátyás király mĂłdra. Fõ alkotĂł elemĂĽnket, egy õz gerincĂ©t három napig, a már emlĂtett fĂ»szerezĂ©ssel kĂ©szĂtett fehĂ©r boros páclĂ©ben Ă©rleljĂĽk. Kb. egy cm vastag szeleteket vágunk, Ă©s bordás rostlapon a hĂşsok mindkĂ©t oldalát szĂ©p pirosra sĂĽtjĂĽk. Ăśvegesre párolt vöröshagymán megpirĂtjuk az erdei gombákat, majd friss paradicsomot Ă©s zöldpaprikát aprĂtunk a raguhoz. A tĂ»zrõl azonnal levesszĂĽk, hogy a zöldsĂ©gek ropogĂłsak maradjanak. SzintĂ©n ropogĂłsra sĂĽlt burgonyával, almával, áfonyával, aszalt szilvával tálaljuk.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!