A humanizmus szellemétõl áthatott Mátyás uralkodása idején nagy
átalakuláson ment keresztül Magyarország.
A reneszánsz életformához hozzátartozott az étel és a borital kultúrált
fogyasztása. Beatrix királynének nagy érdemei voltak az új
étkezési szokások kialakításában.
Pál nevû szakácsának évente jelentõs summát fizetett kiváló munkájáért.
A királyi udvarban felszámolták a túlzsúfolt, böfögõ, zsíros étkezéseket, a dõzsölést és a bujálkodást. Az ételekben nagy szerepet kaptak az illatos fûszerek, gombák és sok-sok gyümölcs. Ilyen jellegû a most bemutatásra kerülõ étel is:

Egy vadnyúl gerincét teljesen megtisztítjuk, csontjáról lefejtünk, majd
két napig fûszeres, boros páclében érleljük.
A pácolt gerincet csíkokra vágjuk, majd libahájból kisütött kevés
Zsiradékon, serpenyõben szép pirosra sütjük. Sóval, borssal, zsályával,
kakukkfûvel és rozmaringgal ízesítjük. Kevés száraz vörösborral
felöntjük, majd hozzá keverjük a vöröshagymán pirított vegyes erdei gombákat. Hercegnõ burgonyával, szõlõvel, aszalt szilvával és vörös áfonyával tálaljuk. Ezt követi Beatrix királyné egyik kedves desszertje, az ízes alma. Az almákat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk, majd meggyes, gesztenyés masszával megtöltjük. A betöltött almákat fahéjas, cukros, édesboros tésztában megforgatjuk, majd nagyon hirtelen kisütünk. Áfonya lekvárral tálaljuk.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!