ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Az ítélet råd méretett
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Jegyzet Jegyzet
A tĂĄrcaĂ­rĂł(k) tĂĄvozĂĄsa
Pavlovits MiklĂłs   2007 June 13, Wednesday  

Belåtható: ideje volt mår ennek az elnyûtt szenvedélyekben megrokkant pårkapcsolat felszåmolåsånak. Egy sikerorientålt napilap szövegeinek tårsasågåban avíttnak tûntek a tårcåk míves mondat és szószerkezetei.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Úgy ment el, hogy itt sem volt, amikor elment... Másodszorra már.
EmlĂ©kszĂŒnk, a kezdetben sorra olvastuk fĂ©lszeg tĂ»nĂ”dĂ©seit a metropolisok vilĂĄgĂĄban. AztĂĄn megjelent egy tĂĄrcĂĄja, amely AmerikĂĄbĂłl megjĂ”vĂ©n, arrĂłl tudĂłsĂ­tott, milyennek is talĂĄltatik szĂĄmĂĄra e honi tĂĄj. 
Hej, irigylettĂŒk is termĂ©szetesen, mint mindenkit, akit jĂł szerencsĂ©je AmerikĂĄba vezĂ©rel.  AztĂĄn meg, gondoltuk, marad egy idĂ”re köztĂŒnk, e Tisza parti porlĂłdiĂĄban. De Ă”, mint a pletykĂĄk mondjĂĄk, visszament a tengeren tĂșlra, - hiĂĄba, napjainkban mĂĄr csak Ă­gy van ez. Hol itt, hol ott az ember - egyre megy.
Mondjåk, New York annak a vårosnak a neve, ott, pedig valamelyik rangos nevû egyetem, college ad otthont a hírlapírónak. AkirÔl az is tudható, hogy alteregója révén, a magyar irodalom rangos prózai mestere is egyben.
Mindennek ellenĂ©re ismĂ©telt Ăștnak indulĂĄsa nem olyan volt, mint mĂĄskor: elment, de közben itt maradt. Így tette ezt emlĂ©kezetĂŒnk szerint Berlinnel, meg FranciaorszĂĄggal: volt is, meg maradt is... Tolla itt, tĂ»nĂ”dĂ©seinek sora pedig, ott.
Most elment Ă©s ugyanakkor el is ment. VĂ©gelegesen
BizonyĂ­tja ezt legnĂ©pszerĂ»bb napilapunk, amelynek hĂĄtlapjĂĄn ugye, mostansĂĄg nincs jelen. És az a tĂĄrcaĂ­rĂł, akinek tĂĄrcĂĄja nincs jelen, az a tĂ©nyek tanĂșsĂĄga szerint nincs is.
A szakmabĂ©liek szerint Ă­gy ĂĄllt be a harmĂłnia a Szeged rangjĂĄt meghatĂĄrozĂł sokkĂ©vtizedes napilapunkban. Az ugyanis, teljes mĂ©rtĂ©kben hasonulva korunk olvasĂłi/tulajdonosi elvĂĄrĂĄsaihoz, menesztette a tĂĄrca fĂ©lĂ©vszĂĄzados tradĂ­ciĂłjĂș rovatĂĄt.
És vele a hírlapírókat.
KöztĂŒk SzĂ­v ErnĂ”t.
Belåtható: ideje volt mår ennek az elnyûtt szenvedélyekben megrokkant pårkapcsolat felszåmolåsånak. Egy sikerorientålt napilap szövegeinek tårsasågåban avíttnak tûntek a tårcåk míves mondat és szószerkezetei.
Ha valami bableves, akkor legyen az, elsĂ”tĂ”l az utolsĂł falĂĄsig - kĂ©pzavaros hasonlatunkban - az elsĂ” oldal legyen ugyanolyan Ă­zĂ», mint az utolsĂł. Nehogy fĂ”zĂ” kolbĂĄszba harapunk a kezdĂ” kanĂĄl bekapĂĄsakor, aztĂĄn meg tejszĂ­nhabos mĂĄlnaszemek Ășsszanak az utolsĂł nyelet tetejĂ©n.
SzĂłval, nem tudni, kinek tĂ»nt fel a beĂĄllt Ășj rend, (nagy csinnadratta bizonyosan nem kĂŒrtölte vilĂĄggĂĄ): ha PorlĂłd vĂĄrosa olyan szellemi anyagĂș, mint amilyen, akkor SzĂ­v ErnĂ” fĂ©le (Podmanicki, meg Farkas Csaba stb.) tĂĄrcĂĄkat bizony ne közöljön annak napilapja.
A vilĂĄg mĂĄr csak ilyen.
A vilåg ebbéli részleteinek tisztåzåsaként pedig, illÔ az illetékest, Szinbåd, vagy Esti Kornél harmadik évezredi unokaöccsét citålni:

A vilĂĄg nem szereti, ha minden kiderĂŒl rĂłla... - Ă­rja SzĂ­v ErnĂ”.
- A vilĂĄg szereti a titkokat, a rejtĂ©lyeket, a hangsĂșlyok tologatĂĄsĂĄt, a vilĂĄg nem magĂĄt szereti, hanem önnön ideĂĄjĂĄt, Ă©s ennyiben neki is igaza van. A vilĂĄg folyton szebb Ă©s jobb akar lenni, mint amilyen valĂłjĂĄban, Ă©s ezĂ©rt mindenre kĂ©pes. EzĂ©rt amennyiben a vilĂĄg diktĂĄtor, Ășgy a hĂ­rlapĂ­rĂł forradalmĂĄr. Ám minden forradalomnak vannak alaptörvĂ©nyei, melyeket illik megtartani. Az törtĂ©nt tehĂĄt, hogy SzĂ­v ErnĂ” egy szĂ©p napon bukott forradalmĂĄr lett, Ă©s tökĂ©letesen rĂĄszolgĂĄlt a sorsĂĄra.
SzĂ­v ErnĂ” a hĂ­rlapĂ­rĂłknak ama kiveszĂ”fĂ©lben lĂ©vĂ” fajtĂĄjĂĄhoz tartozott, kik kizĂĄrĂłlag az emberi Ă©letet figyeltĂ©k. Ezek a hĂ­rlapĂ­rĂłk sorsokat Ă©s törtĂ©neteket lesnek el, hogy nyomban megĂ­rjĂĄk Ă”ket, Ă©s amikor Ă­rnak, meg vannak hatva a sajĂĄt Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂŒktĂ”l Ă©s szĂ©pĂ©rzĂ©kĂŒktĂ”l, könnyeznek Ă©s sĂłhajtoznak, s eszĂŒkben sem jut, mifĂ©le kellemetlensĂ©geket Ă©s kĂ­nos pillanatokat okoznak az Ă­rĂĄsaik.
Ezért Szív ErnÔ végtelen hålås volt minden történetért, és természetesen addig volt hålås, amíg meg nem írta azokat.
Ó, pedig a vilĂĄg hĂĄnyszor Ă©s hĂĄnyszor odasĂŒndörgött SzĂ­v ErnĂ”höz, rimĂĄnkodott neki, hogy ezt Ă­rja meg, vagy amazt, Ă©s SzĂ­v ErnĂ” rendre megĂ­rta ezt meg amazt is. A vilĂĄg azonban hĂĄlĂĄtlan volt. A vilĂĄg folyton szemrehĂĄnyĂĄst tett neki, mĂĄr hogy Ă” nem is olyan, ahogy SzĂ­v ErnĂ” megĂ­rta, meg nem is Ășgy törtĂ©nt, Ă©s SzĂ­v ErnĂ” hiĂĄba bizonygatta, hogy Ă©ppen olyan a vilĂĄg, Ă©s Ă©ppen Ășgy törtĂ©nt, ahogy a közre lett adva. Ha tehĂĄt olyakor hĂĄlĂĄtlan volt a vilĂĄg, most sĂșlyosabb dolog törtĂ©nt. Az volt a tendencia, hogy a vilĂĄg el akarta söpörni SzĂ­v ErnĂ”t...
És mint tudjuk, vĂĄdat is emeltek ellene - a következĂ” pontok alapjĂĄn.
- Ez az ember... visszaĂ©lt a szabadsĂĄggal, az Ă©let lehetĂ”sĂ©geivel, s ahelyett, hogy vigaszt, segĂ­tsĂ©get, egyĂŒttĂ©rzĂ©st nyĂșjtott volna, inkĂĄbb gĂșnyt Ă»zött embertĂĄrsaibĂłl. Kiszerkesztette Ă”ket, NevetsĂ©g tĂĄrgyĂĄvĂĄ tette Ă”ket, eltorzĂ­tva mutatta be Ă”ket, ironizĂĄlt Ă©s parodizĂĄlt, a nem mĂĄssal volt elfoglalva, akkor az Ă©rdektelen Ă©s vĂ©gtelenĂŒl unalmas szemĂ©lyes ĂŒgyeit tĂĄrta a vilĂĄg elĂ©. Kit Ă©rdekel, hogy SzĂ­v ErnĂ” szorong, hogy Ă©jszaka felriad, Ă©s kit Ă©rdekel, hogy piros folt van a szĂĄjĂĄn, Ă©s hogy szereti a fĂ©nyt? EredetisĂ©get vĂĄrunk tĂ”le! Holott az összes törtĂ©nete plĂĄgium, olcsĂł hamisĂ­tĂĄs! Ez a SzĂ­v ErnĂ” egy Ă©rzelgĂ”s, rosszindulatĂș, cinikus, nĂĄrcisztikus, öntömjĂ©nezĂ”, Ă©s ami a legszomorĂșbb, egy roppant korszerĂ»tlen alak.
Nem a mi vilĂĄgunkba valĂł...
FertĂĄly Ăłra mĂșlva a bĂ­rĂł Ă©s az eskĂŒdtek Ășjra megjelentek. NĂ©mĂĄn Ă©s nagyon komolyan felvonultak, elfoglaltĂĄk a helyĂŒket, majd pedig ĂĄllva maradtak.
Akkor mindenki felĂĄllt.
És a bĂ­rĂł nagyot sĂłhajtott, Ă©s kihirdette az Ă­tĂ©letet.

...amelyrĂ”l a tĂĄrcaĂ­rĂł egykori (önbeteljesĂ­tĂ” jĂłslatĂș) tĂĄrcĂĄja, Ă©rthetĂ”en, egyetlen szĂłt sem ĂĄrult el. Akkor.
Mi azonban tudjuk, „tökĂ©letesen rĂĄszolgĂĄlt a sorsĂĄra."
Rövid idĂ”re kapott - a mĂ»fajjal egyĂŒtt - felfĂŒggesztĂ” hatĂĄlyĂș haladĂ©kot. Hogy aztĂĄn vĂ©gkĂ©pp tĂĄvoznia kelljen. Ami meg is törtĂ©nt.

 


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player